play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U Novom Marofu počeli 8. Rabuzinovi dani

 

Prije više od stotinu godina, 27. ožujka 1921. godine, u Ključu pokraj Novog Marofa rođen je svjetski priznati likovni umjetnik Ivan Rabuzin, a u sjećanje na velikana naše umjetnosti i naive, Turistička zajednica Grada Novog Marofa, Kulturni centar Ivan Rabuzin i Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof organiziraju manifestaciju Rabuzinovi dani.

 

Ovogodišnji 8. Rabuzinovi dani počeli su u petak, u novomarofskom Kulturnom centru koji nosi upravo umjetnikovo ime, otvorenjem izložbe „Od siromašne sreće do velikog svijeta“, a trajat će sve do 19. travnja.

 

Na izložbi je postavljeno nekoliko slika koje su do sada rijetko ili nikada izlagane, a uz eksponate prikazana je i svojevrsna interpretacija Rabuzinovog djelovanja i sudjelovanja u velikim svjetskim projektima. Na taj će se način prikazati izazovni životni put, od odrastanja u maloj ruralnoj sredini, do pozicioniranja Ivana Rabuzina na slikarsku mapu svijeta.

 

Tako izložba prikazuje nekoliko odabranih međunarodnih događaja kojima se ukazuje kolika je unikatnost i vrijednost Rabuzinovog umjetničkog opusa.  Obuhvaća i prikaz objekata koje je Rabuzin gradio u suradnji s međunarodno priznatim arhitektom Vjenceslavom Richterom (prikaz Bruxelles ‘EXPO 58’ paviljona-škole).

 

Dva završena objekta, Memorijalna galerija Rabuzin u Ključu te obiteljska kuća Rabuzin Prpić u Zagrebu, predstavljaju posebnu i jedinstvenu vrijednost, budući da je na tim objektima, prema nacrtima Vjenceslava Richtera, drvenarija izrađena u stolariji „stolara” Ivana Rabuzina.

 

U društvu najboljih Rabuzin je bio i u suradnji sa svjetski poznatom tvornicom porculana Rosenthal, kada je uz Salvadora Dalia i Victora Vasarelya oslikavao porculan, čija će se komparacija također interpretirati na ovoj izložbi, a surađivao je i s Nobelovom zakladom te Međunarodnim društvom pisaca P.E.N.

 

Izložbu su omogućili Rabuzinova kćerka Zdenka Rabuzin Prpić i njezina obitelj, posudivši eksponate.

 

– Naša ideja ove izložbe je bila pokazati u kakvom društvu je Rabuzin živio, gdje je stvarao, gdje su njegovi nivoi. Postoji jedan mali detalj koji želim spomenuti, to je presedan da se u jednoj tako maloj, kulturološkoj zatvorenoj sredini rode dva velika imena. To je nešto nevjerojatno, a vama otvara pogled na ogroman prostor. Mi kao obitelj, vrativši se ovdje, imamo zadaću nastaviti ondje gdje je Rabuzin stao – rekao je Rabuzinov zet Ivan Prpić.

 

Kultura i turizam usko su povezani, stoga su u Turističkoj zajednici Grada Novog Marofa iznimno  sretni i ponosni da svjetski značaj Ivana Rabuzina imaju priliku promovirati.

 

– Izložbe mogu biti snažan motiv dolaska posjetitelja u destinaciju, stoga su proljeće, Rabuzinov rođendan i Rabuzinovi dani dobra kombinacija za stvaranje  turističkog doživljaja. Ova će izložba prikazati i neka djela koja nisu toliko često izlagana, ponuditi osvrt na njegov utjecaj u svijetu kroz interpretacije raznih projekata i prikazati Rabuzina u društvu najboljih. Zadatak svih nas je taj svijet koji je on svojom posebnošću dotaknuo i zaslužio njegovo priznanje, dovesti ponovno tu doma, među njegove brege – rekla je voditeljica ureda TZ Grada Novog Marofa, Renata Horvatić.

 

Novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač istaknuo je da su Rabuzinovi dani promocija cijelog umjetnikovog opusa, ali i Novog Marofa, Varaždinske županije i cijele Hrvatske.

 

– Svake godine uz manifestaciju imamo i izložbu  djela našeg velikana hrvatske umjetnosti i hrvatske naive, a ovoga je puta prikazan izazovni životni put Ivana Rabuzina, od odrastanja u maloj ruralnoj sredini, do njegovog pozicioniranja na slikarsku mapu svijeta – rekao je Jenkač.

 

Izložbu je postavila Mirjana Dučakijević, povjesničarka umjetnosti, kustosica i umirovljena muzejska savjetnica Gradskog muzeja Varaždin , u suradnji s obitelji Rabuzin Prpić.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Održan 4. Festival Ivan Kukuljević Sakcinski i 4. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“

  U organizaciji Europskog talent centra Hrvatska – Centara izvrsnosti Varaždinske županije i Centra izvrsnosti za hrvatski jezik za osnovne škole u Varaždinskim Toplicama je održan 4. Festival Ivan Kukuljević Sakcinski i 4. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“. Festivalu i smotri prethodio je natječaj za lirske pjesme na kajkavskom narječju na koji su ove godine pristigla 173 pjesnička rada učenika viših razreda 42 osnovne škole […]

  today13/04/2024 5

  0%