play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U Novalji izloženo Varaždinsko ulje i Varaždinsko bučino ulje, a kuhala se i sarma

U Novalji je 16. i 17. lipnja održan 6. sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda koji je organiziran u okviru 21. izložbe paške ovce i sira. Među izlagačima koji su pristigli ih svih krajeva Hrvatske našla su se i dva poljoprivredna proizvođača s područja Varaždinske županije i to Marija Cafuk (PPP Cafuk) koja se predstavila s proizvodnjom Varaždinskog zelja i Varaždinskog bučinog ulja te OPG Branko Vidaček koji se predstavio s proizvodnjom Varaždinskog bučinog ulja.

 

Marija Cafuk je sudjelovala i na okruglom stolu na temu „Kako osnažiti sustav zemljopisnih oznaka i učiniti ga održivim“ na kojemu je zajedno s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, turističke zajednice, ugostiteljima te drugim predstavnicima proizvođača govorila o prednostima ali i izazovima proizvodnje u okviru sustava kvalitete. Kao novoizabrana predsjednica Županijskog saveza poljoprivrednih udruga te predsjednica Udruga proizvođača povrća i voća „Zeljari“, Marija Cafuk je ujedno istaknula važnost udruživanja poljoprivrednika i međusobnu suradnju u cilju postizanja što uspješnijih rezultata u poljoprivrednoj proizvodnji.

 

Na sajmu je kao predstavnik Županijskog saveza poljoprivrednih udruga sudjelovala i Marija Herceg koja je zajedno s predsjednicom Cafuk posjetiteljima sajma podijelila sarmu pripremljenu od Varaždinskog zelja, kaše Varaždinske heljde i mesa domaćih proizvođača.

 

Vrijedi istaknuti kako Hrvatska danas ima 42 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini cijele Europske unije, što je svrstava na visoko 7. mjestu na razini EU, dok Varaždinska županija ima 4 registrirana proizvoda i to: varaždinsko zelja koje nosi zaštićenu oznaku izvornosti te Varaždinski klipič, Varaždinsko bučino ulje i Ludbreški hren koji nose zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Više od 18 tisuća eura za projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”

  Digitalizacija rada gradske uprave te razvoj smart city koncepta, među prioritetima su brojnih jedinica lokalne samouprave, stoga je i osmišljen projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”. Potvrda da je osmišljen i pripremljen dobro je odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sufinancira ovaj projekt vrijedan gotovo 46 tisuća eura, a ugovor o sufinaciranju gradonačelniku Siniši Jenkaču u četvrtak su uručili ministrica zaštite okoliša i […]

  today19/07/2024 6

  0%