play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U Maruševcu folkloraši iz regije proučavali folklor alpske zone

U subotu, 2. rujna u Općini Maruševec održano je treće izdanje Seminara folklora alpske zone u organizaciji Varaždinskog folklornog ansambla u suradnji s Kulturno-umjetničkim društvom Klaruš Maruševec i Zajednicom kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije.

Folklorni ples i glazba važna su sastavnica kulture svakoga naroda, a prenošenjem znanja o kulturi i tradiciji mlađi naraštaji mogu spoznati kako se prije živjelo, odnosno koliki značaj su nekada imali glazba i ples. Ovogodišnje izdanje seminara bilo je posvećeno narodnim plesovima i pjesmama Međimurja, a na početku programa folklorašima iz regije riječi dobrodošlice uputili su načelnik Općine Maruševec Mario Klapša i predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije Zlatko Peharda, istaknuvši pritom zadovoljstvo što se i treće izdanje seminara održava u sredini koja je bogata materijalnom i nematerijalnom kulturnom baštinom, kao i što se iz godine u godinu broj polaznika ovog seminara povećava.

Plesni dio seminara u Domu kulture u Čalincu vodio je Ivan Ivančan, dugogodišnji bivši umjetnički voditelj Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, dok je za glazbeni dio seminara u prostorijama Općine Maruševec bio zadužen Tibor Bün, dirigent Varaždinskog tamburaškog orkestra, koji su kroz zanimljiva predavanja prenijeli saznanja i informacije polaznicima seminara.

Na seminaru je sudjelovalo 45 polaznika iz 11 udruga iz čak tri županije – Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Međunarodni dan ljudskih prava: „U Varaždinskoj županiji više od 6.000 stranih radnika, ljudska prava moramo držati kao kap vode na dlanu“  

    Dana, 10. prosinca, u cijelom se svijetu obilježava Međunarodni dan ljudskih prava. U Varaždinskoj županiji obilježen je zahvaljujući udruzi Bedem ljubavi Varaždin, Koordinaciji za ljudska prava Varaždinske županije i Savjetu mladih Varaždinske županije. U petak su zajednički organizirali okrugli stol na temu „Položaj i problemi mladih, posebice pripadnika ranjivih skupina, u Varaždinskoj županiji“, u sklopu projekta "JEDNAKI Status, Mogućnosti, Odgovornosti" kojeg provodi Bedem ljubavi, a financira Središnji državni ured […]

  today11/12/2023 1

  0%