play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U Lepoglavi otvorena izložba Mirka Bajsića

Deset godina nakon prve izložbe kojom se predstavio lepoglavskoj publici, likovni umjetnik Mirko Bajsić ponovno izlaže u svom rodnom gradu. Naime, u Lepoglavi je otvorena izložba likovnih djela Mirka Bajsića koja se do 5. kolovoza može razgledati u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca.

Mirko Bajsić samouki je slikar koji je, nakon što je s 15 godina napustio Lepoglavu i otišao s majkom u Njemačku, u kojoj i danas živi, počeo slikati sljedeći put hrvatskih slikara naive iz Hlebina. Svoje radove do sada je publici predstavio na 30-ak izložaba održanih u Italiji, Njemačkoj, Španjolskoj, Belgiji, Češkoj, Poljskoj, Izraelu, Tajvanu i Hrvatskoj. U domovini je, uz Lepoglavu, izlagao još samo u Zagrebu, Koprivnici i Hlebinama tako da je lepoglavska izložba jedna od rijetkih prigoda domaćoj publici uvjeriti se u vrijednost umjetničkog rada Mirka Bajsića.

Otvorenje izložbe je, u skladu s epidemiološkim mjerama, održano u gradskom parku. O slikarstvu i Mirka Bajsića govorila je povjesničarka umjetnosti Ivana Drožđek istaknuvši da je autor, iako je proputovao veliki dio svijeta, i dalje vjeran hlebinskoj školi naive i svojim lepoglavskim korijenima što je vidljivo po prizorima jednostavnog seoskog života koje slika.

 

“Mirkove slike, a što se vidi na prvu, najviše karakterizira kolorit. Nekad se čini da boje na slici ne idu skupa, ali one na njegovim slikama funkcioniraju odlično. To je eksplozija boja, to je kolorit koji izražava njegovu pozitivu i vedrinu. On se, što i sam govori, ne boji boja.”, rekla je Drožđek.

Mirko Bajsić naivnim se slikarstvom počeo baviti nakon što je u Njemačkoj posjetio izložbu predstavnika naivne likovne umjetnosti iz Hrvatske. Svidio mu se njihov rad pa se i on okušao u naivi. Tada je sve krenulo. Danas je Mirko Bajsić jedan od najvažnijih živih predstavnika naivne umjetnosti u svijetu, a za svoja je likovna djela dobio brojna priznanja i nagrade.

“Izlagati kod kuće poseban je osjećaj, posebice zbog toga što već pet desetljeća ne živim ovdje. No, unatoč tome, rodni je kraj inspiracija za većinu mojih slika”, istaknuo je Mirko Bajsić na čijim se slikama mogu naći poneki motivi, poput lepoglavske čipke, jedinstveni upravo za lepoglavski kraj.

“Vjerujem da su mnogi diljem svijeta uživali u Mirkovim slikama na kojima se često nalaze jedinstveni lepoglavski motivi. Mirko Bajsić je sa svijetom podijelio ono što voli pokazavši pri tom da poštuje kulturu i baštinu svoje rodne grude. Svoji je stvaralaštvom obogatio Lepoglavu”, poručio je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić koji je otvorio izložbu Mirka Bajsića u Lepoglavi.

Izložba je otvorena uz glazbeni nastup muškog vokalnog glazbenog sastava Lepoglava. Nakon otvorenja, nazočna je publika, uz poštivanje epidemioloških mjera, imala prigode prva razgledati izložbu. Organizator izložbe Mirka Bajsića u Lepoglavi je Turistička zajednica Grada Lepoglave, a pokrovitelj Grad Lepoglava.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Obrazovanje

  Sportski dan „Maturantike“ u Parku mladih, vrijedne nagrade osvojilo šestero maturanata

  Nesvakidašnje sportsko događanje danas je u Parku mladih u Varaždinu u sklopu „Maturantike“ okupilo puno maturanata na sportskom danu. Pod motom „Sportom protiv ovisnosti“ učenici završnih razreda škola iz Varaždinske županije su već tradicionalno imali priliku pokazati tko je najuporniji i najizdržljiviji. Pod stručnim vodstvom predstavnika Fitness centra „5 Star“ natjecali su se u dvije discipline, dizanju utega te ergometru, gdje je trebalo potrošiti 15 kalorija u što kraćem vremenu. […]

  today23/05/2024 4

  0%