play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U Klenovniku održan stručni skup i obilježen Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti

U organizaciji Opće bolnice Varaždin i suorganizaciji Specijalne bolnice za plućne bolesti Zagreb,u prostorijama Službe za plućne bolesti i TBC Klenovnik održan je stručni skup na temu „Disanje je život – djelujmo preventivno”. Na taj je način obilježen Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), dan posvećen ozbiljnom zdravstvenom izazovu koji pogađa milijune ljudi diljem svijeta. “Želim iskoristiti priliku da se obratim svi liječnicima i medicinskim sestrama koji imaju nevjerojatan doprinos u pružanju skrbi i suočavanju s ovim problemom, ali i svim ostalim bolestima koje se liječe u našoj Službi za plućne bolesti i TBC Klenovnik. Ovaj Svjetski dan KOPB-a neka bude podsjetnik na važnost edukacije, prevencije i podrške za sve one koji se suočavaju s ovim izazovom. Neka nas motivira da zajedno radimo na poboljšanju kvalitete života pacijenata, kao i na prevenciji od najranije životne dobi” rekla je mag. med. techn. Željka Gajski, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra OBV-a.

Naime, riječ je o bolesti s kojom se susreću zdravstveni djelatnici širom svijeta, stoga je potrebna edukacija o podizanju razine svijesti o bolesti, pogotovo ako uzmemo u obzir da se radi o bolesti za koju se predviđa da će u narednih 10 godina uvelike povećati smrtnost.  “To je bolest koja u samom imenu ima riječ „opstrukcija”, što znači neki otpor u strujanju zraka i dolazi do određenih opstrukcijskih poremećaja, nedostatka zraka, gušenja, zadaha i kašljanja. Na svjetskoj razini, to je bolest za koju se predviđa da će se u sljedećih 10 godina povećati njezina smrtnost za 30 posto. Bolest je to koja zauzima treće mjesto kada govorimo o uzrocima smrtnosti, iznad nje su samo kardiovaskularne bolesti i moždane bolesti. Više od tri milijuna bolesnika godišnje umre od ove bolesti, a kao jedan od glavnih čimbenika rizika je pušenje” istaknula je mag. sestrinstva Tanja Munko iz Specijalne bolnice za plućne bolesti Zagreb i dodala da je cilj ove kampanje također da se osvijeste i sami zdravstveni djelatnici, ali i pacijenti, da prestanu pušiti i izlagati se aktivnom ili pasivnom dimu.

Skupu su prisustvovali zdravstveni djelatnici iz gotovo svih dijelova Hrvatske, a među njima i djelatnici Sveučilišta Sjever te Srednje škole u Maruševcu s pravom javnosti.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Najavljena tradicionalna, 5. humanitarna utrka grada anđela

  Ulicama i trgovima uže gradske jezgre Varaždina uskoro će ponovo trčati i veliki i mali, ne samo zbog rekreacije, već i za plemeniti cilj – u ponedjeljak je najavljena 5. humanitarna utrka grada anđela koja je ove godine posvećena varaždinskoj udruzi za osobe s intelektualnim oštećenjem „Sunce”. I ovoga će se puta utrka održati u organizaciji idejnog začetnika Damira Habijana, inače novog ministra gospodarstva i održivog razvoja te Zajednice sportskih […]

  today26/02/2024 4

  0%