play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U Kamenici i Jerovcu održan „3. Memorijal sjećanja Josip Solina i Josip Krtanjek: Jerovec 2021“

Memorijal je započeo odavanjem počasti, uz polaganje cvjetnih aranžmana, paljenjem svijeća i molitvom, na posljednjim počivalištima Josipa Soline i Josipa Krtanjeka na groblju u Kamenici.

Počast ratnim pripadnicima 7. Gardijske brigade Puma i 104. Brigade HV odale su njihove obitelji, potom Snježana Hunjet, izaslanica potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, pa državni tajnik Ministarstva obrane, general Zdravko Jakop, general Željko Dvekar, županijski vijećnik i izaslanik župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, gradski vijećnici Ivanca Zdenko Đuras i Elvis Gotal, pripadnici 2. mehanizirane bojne “Pume”, Branko Družinić, predsjednik UDVDR Podružnice Varaždinske županije, delegacije organizacijskog odbora memorijala, UDVDR-a Ogranaka Ivanec i Maruševec, udruge veterana 7. GBR Puma,ratni kolege preminulih iz 7. GBR Puma i 104. Brigade HV, susjedi, prijatelji i drugi.

Memorijal je nastavljen svečanošću otvaranja u Jerovcu, na kojemu se prigodno, nakon odavanja počasti poginulim, preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, u ime organizatora, obratio Ljudvek Cikač, potpredsjednik UDVDR Podružnice Varaždinske županije.

Pozdravivši nazočne i zahvalivši im na dolasku, istaknuo kako je udruga sa zadovoljstvom prihvatila poziv Mjesnog odbora Jerovec da se od početka uključi u organizaciju i provedbu memorijala, koji je, na veliko zadovoljstvo, prerastao u tradicionalni. Cikač je, također, istaknuo kako je, uz obvezu održavanja sjećanja na poginule, nužno se i prisjećati preminulih hrvatskih branitelja, te da uz ovakve prigode, ivanečki dragovoljci i veterani sjećanje na preminule kolege nakon rata tradicionalno obilježavaju 22. veljače svake godine.

Generali Zdravko Jakop i Željko Dvekar, ratni zapovjednici iz 7. GBR Puma, osobno ih poznavajući, biranim su riječima govorili o suborcima, izrazivši, uz ostalo, zahvalnost njima i obiteljima na svemu što su dali za domovinu, ali i tugu i žaljenje što nisu dulje uživali u teško stečenoj slobodi, kojoj su i oni dali veliki doprinos. Također, izrazili su i zadovoljstvo što se ovakve manifestacije održavaju, te uz pohvale organizatorima, naveli kako im je posebno drago što se odaziva tako veliki broj mladih ljudi, što je garancija da će sjećanje na vrijednosti Domovinskog rata i hrvatske branitelje biti trajno sačuvane.

Riječi potpore ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade RH Tome Medveda ovakvom događanju, u kojem se čuva sjećanje na hrvatske branitelje, prenijela je njegova izaslanica Snježana Hunjet, podsjetivši kako je velik pobol i smrtnost među hrvatskim braniteljima, koji umiru premladi, a u doba domovinskog rata njihov doprinos obrani i oslobađanju Hrvatska bio je ogroman i zaslužili su da se ovakvim događanjima, sjećanja na njih trajno očuvaju. Izaslanica Hunjet je podsjetila na napore Ministarstva da se pomogne u očuvanju njihova zdravlja, pohvalila napore UDVDR Ogranak Ivanec na brojnim provedenim aktivnostima u širem ivanečkog kraju, te je na kraju izlaganja malonogometni turnir proglasila otvorenim i svim sudionicima poželjela uspjeh u natjecanju.

 

Nakon toga je započelo odigravanje turnira u malom nogometu, koji je zbog epidemiološke situacije i ovoga puta bio pozivne forme, uz sudjelovanje četiri momčadi – lanjskog pobjednika Drvodjelca, potom Jerovca, Bedenca i Željeznice.

 

Igralo se sustavom ‘svatko sa svakim’, gdje se najboljim pokazao Drvodjelac, drugo mjesto pripalo je Jerovcu, treće Bedencu, a četvrto mjesto osvojila je Željeznica.

 

Najbolji strijelac turnira je Krunoslav Pečevski, a najbolji golman Vladimir Cuković, obojica iz pobjedničkog tima.

 

Momčadi su nagrađene peharima, a pojedinci prigodnim statuama, koje su im uručili članovi užeg vodstva ivanečkih dragovoljaca i veterana Marijan Vusić i Ivica Rudnički, predstavnik Mjesnog odbora Jerovec Zdenko Đula, član organizacijskog odbora memorijala Neven Gotal, te Tomislav Plahtarić i Zdravko Jakop, kojima je pripala čast da pobjedničkoj momčadi Drvodjelca uruče prijelazni, i pehar u trajno vlasništvo

 

Svečanošću proglašenja rezultata i dodjelom nagrada okončano je ovogodišnje izdanje memorijala, a iduće je najavljeno za kraj kolovoza ili početak rujna 2022.

 

Josip Solina rodom je iz klenovničkog naselja Dubravec, zaselka Tiglin kod Jerovca, ratni je pripadnik 104. Brigade HV i 7. GBR Puma, a poginuo je 18. listopada 2000. u prometnoj nesreći na službenom zadatku.

 

Josip Krtanjek rodom je iz Jerovca, ratni je pripadnik 7. Gardijske brigade Puma, a iznenada je preminuo 24. lipnja 2017. godine.

 

Memorijal su organizirali Mjesni odbor Jerovec i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec, uz pomoć kolega i prijatelja preminulih.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Varaždinsko književno društvo predstavilo svoja nova izdanja

  Varaždinsko književno društvo jučer je u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“ u Varaždinu priredilo predstavljanje dvaju zbornika „Senje i meteori“ i „Varaždinski književni zbornik – svezak 21.“.   Lanjske je godine Varaždinsko književno društvo uspjelo održati gotovo sve planirane programe. Realizirana je 21. književna večer posvećena Gustavu Krklecu „Srebrna cesta“, Đurđi Vukelić Rožić je uručena književna nagrada „Katarina Patačić“ za najbolju kajkavsku knjigu u 2021. godini, a proveden je […]

  today18/02/2022 134

  0%