play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U Hrvatskom saboru predstavljeni rezultati ankete o korištenju energetskih pića među učenicima Varaždinske županije

U Hrvatskom saboru u četvrtak su predstavljeni rezultati ankete o korištenju energetskih pića među učenicima osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije, nakon čega je o toj temi održan i okrugli stol. Riječ je o anketi provedenoj na inicijativu Savjeta za zdravlje Varaždinske županije na reprezentativnom uzorku većem od 5.300 učenika, a koja je pokazala zabrinjavajuće rezultate prema kojima energetska pića konzumira 65 posto učenika osnovnih škola i 85 posto učenika srednjih škola.

 

– Kao potpredsjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku i kao liječnici, ova mi je tema vrlo važna zato što se čini da je konzumacija energetskih pića u porastu, pogotovo kod mladih. U istraživanju koje su nam prezentirali Varaždinska županija i njezin Savjet za zdravlje istaknuti su problemi s kojima se susreću, ali su jako i dobro raščlanjeni uzroci koji dovode do veće konzumacije energetskih pića. To je razlog zbog kojeg o ovoj temi treba pričati u Hrvatskom saboru, koje je zakonodavno tijelo, ali i tijelo koje savjetodavnim radom o određenoj problematici može dati zamašnjak u onome što predstoji, a to je zakonski okvir – rekla je prim. mr. Maja Grba Bujević, dr. med., potpredsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora.

Rezultate ankete predstavile su predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, specijalist neurologije, subspecijalist za kronične neurodegenerativne bolesti iz Opće bolnice Varaždin, te članica Savjeta, pročelnica Odjela za sestrinstvo na Sveučilištu Sjever, izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberg.

 

– Ova tema je iznimno bitna, jer svi trebamo voditi brigu o zdravlju i sigurnosti djece i mladih te poduzeti sve što je u našoj moći da ih zaštitimo. Upravo zato smo dali svu podršku našem Savjetu za zdravlje kako bi proveli istraživanje o korištenju energetskih pića, na temelju kojeg će se sada provoditi edukacije, ne samo među učenicima, nego i među njihovim roditeljima. Izdvojio bih da je istraživanje pokazalo i to da mladi energetska pića najčešće konzumiraju zbog umora i učenja te nakon sportskih i drugih aktivnosti. To su teme o kojima bi također trebalo raspravljati – rekao je župan Stričak.

Saborska zastupnica iz Varaždinske županije Nadica Dreven Budinski napomenula je da se na svjetskoj i europskoj razini provodi sve više istraživanja te je sve više dokaza da je konzumacija energetskih pića povezana s nizom štetnih ishoda u smislu zdravlja i dobrobiti djece.

 

– Zaključak današnjeg okruglog stola je da se putem Hrvatske zajednice županije s rezultatima istraživanja provedenih u Varaždinskoj županiji upoznaju sve županije kako bi i same inicirale provođenje aktivnosti po uzoru na Savjet za zdravlje Varaždinske županije s ciljem smanjenja konzumiranja energetskih pića među djecom i mladima na najmanju moguću mjeru – izvijestila je Nadica Dreven Budinski.

 

Na prezentaciji i okruglom stolu u Hrvatskome saboru bili su i predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog Sabora Vesna Bedeković, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, zamjenica pravobraniteljice za djecu Marija Gabelica-Šupljika, posebna savjetnica ministra zdravstva dr. Vera Katalinić-Janković, posebni savjetnik ministrice turizma i sporta Josip Pavić te dr. sc. Lea Pollak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

Iz Varaždinske županije prisustvovali su pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije doc. dr. sc. Jurica Veronek te predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije Josip Cestar.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Bučina ulja s međunarodne izložbe Alpe-Adria donirana Caritasovoj pučkoj kuhinji

  Varaždinska županija nakon završene izložbe bučinih ulja koju svake godine organizira u mjesecu svibnju već tradicionalno daruje Pučku kuhinju Biskupijskog Caritasa bučinim uljima koja su bila izložena i promovirana na izložbi. Tako su zamjenica župana Silvija Zagorec i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek ravnatelju Biskupijskog Caritasa Anti Šoli predali 150 bočica bučinog ulja koje je bilo izloženo na subotnjoj 6. međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe-Adria […]

  today27/05/2024 1

  0%