play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    Radio Megaton Radio Megaton..

U Hotelu Turist otvorena Conpasta, 15. Internacionalni kongres gastronomije tjesteničarstva i izvornih tjestenina

U varaždinskom Hotelu Turist otvoren je jubilarni 15. Internacionalni kongres gastronomije tjesteničarstva i izvornih tjestenina Conpasta u organizaciji Novinsko-nakladničkog poduzeća Robinson te uz pokroviteljstvo Varaždinske županije. Zemlja partner ovogodišnjeg kongresa je Republika Slovenija.

Brojni izlagači, udruge i tvrtke, kao i ugostitelji i škole s programom kulinarstva sudjeluju u cjelodnevnom kongresu koji donosi razna predavanja i edukacije, a sadrži i natjecateljski dio.

Obzirom da je Slovenija partner manifestacije svečanom otvorenju nazočili su i slovenski veleposlanik u Republici Hrvatskoj NJ.E. Gašper Dovžan i ovlašteni ministar za ekonomiju Dušan Pšeničnik s diplomatskim članovima, zatim saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, ujedno i predstavnica Slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije, načelnici Općina Vidovec i Sračinec Bruno Hranić i Božidar Novoselec te predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković dok je Varaždinsku županiju predstavljao pročelnik za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen koji je i službeno otvorio manifestaciju.

Sve prisutne je na početku pozdravio organizator manifestacije, direktor tvrtke Robinson Stjepan Odobašić.

U ovih 15 godina naša Conpasta nam je puno dala, obišli smo puno gradova. Ona nam je posebno zanimljiva i važna, ne samo zbog promocije jela od tjestenine, već i zbog obljetnice našeg hrvatsko-slovenskog partnerstva. Posebno veseli što imamo posjetitelje iz raznih krajeva Hrvatske, od Osijeka do Dubrovnika – rekao je Stjepan Odobašić zahvalivši se pritom Varaždinskoj županiji na pomoći i podršci u organizaciji manifestacije.

Veleposlanik Republike Slovenije NJ.E. Gašper Dovžan je izrazio veliko zadovoljstvo što nazoči ovakvoj jednoj manifestaciji koja spaja dva naroda, a ujedno promovira vrhunsku gastronomiju dviju država. Naglasio je kako Slovenija ima mnogo toga za ponuditi na području enogastronomije, a dio toga, poput Idrijskih žlikrofa moći će se degustirati u Hotelu Turist.

Conpastu je prigodnim govorom otvorio pročelnik za gospodarstvo i europske poslove Varaždinske županije Darko Majhen.

Posebno mi je drago što nam je ovogodišnji partner Slovenija s kojom i inače imamo jako dobre odnose. Isto tako imamo podatak koji govori kako Hrvati konzumiraju 40 tisuća tona tjestenine u godini, dok je u našoj susjednoj Sloveniji konzumiraju tri puta više. Tako da se nadam da će ovaj kongres doprinijeti malo većoj konzumaciji jela od tjestenine i kod nas – istaknuo je Majhen dodavši kako se Varaždinska županija ove subote, 16. studenog predstavlja u Mariboru gdje će mnogobrojni OPG-ovi predstaviti svoje proizvode, a biti će prezentirana i kulturna te povijesna baština varaždinskog kraja.

Nakon službenog otvorenja održana su predavanja na različite teme, od trendova i izazova modernog tjesteničarstva, tjestenine kao baštine, a svi prisutni mogli su degustirati te uživati u vrhunskim delicijama.

U sklopu održavanja Conpaste, mnoge udruge žena s područja Varaždinske županije prezentirale su svoje domaće proizvode i delicije.

Nove vijesti

  • PLAYLISTA
  • Kultura

    Tradicionalno čuvanje Božjeg groba u varaždinskoj katedrali

    Iako je sezona krenula prošlog vikenda, ove subote neće biti održana tipična smjena straže Varaždinske građanske garde ispred gradske vijećnice. Naime, na Veliku subotu varaždinski Purgari tradicionalno čuvaju Kristov grob u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. Riječ je o tradiciji Varaždinske građanske garde koja u novije vrijeme traje tridesetak godina baš kao što su to desetljećima činili njihovi prethodnici. Čuvanje Božjeg groba i sudjelovanje u tijelovskoj procesiji za varaždinske […]

    today19/04/2025 4

    0%