play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U Elektrostrojarskoj školi Varaždin otvorena učionica za razvoj videoigara

U Elektrostrojarskoj školi Varaždin uređena je informatička učionica razvoj videoigara. Opremljena je  gaming računalima za koje je Varaždinska županija iz proračuna izdvojila 240.077,50 kuna. Otvaranje ove, ali i sličnih učionica važno je radi globalne konkurentnosti, napomenuo je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

– Opremili smo učionicu koja je sklopovski i programski na visokoj razini. Tu će se stvarati video-igre koje spadaju u industriju iluzija koja će za koju godinu činiti 50 posto svjetskog BDP-a. Ovdje se radi i o društvenoj odgovornosti. Osnovnoškolci, srednjoškolci, kao i studenti moći će učiti, trenirati i razvijati svoje vještine – izjavio je pročelnik Huđek.

Župan Anđelko Stričak istaknuo je kako naši učenici osvajaju medalje na kojim se god svjetskim natjecanjima pojave, što je itekako dobra podloga koju sada nadograđujemo.

– Industrija video igara jedna je od najbrže rastućih u svijetu. Naime, svaki treći stanovnik Zemlje voli zaigrati pokoju igricu i to je biznis od 120 milijardi dolara, što jasno pokazuje koliko je to bitno. Najbolji na svijetu ne moramo biti, ali naši učenici svakako moraju biti upoznati sa svjetskim trendovima i pratiti ih, moraju imati to iskustvo i vještine – rekao je župan Stričak.

– Industrija videoigara je sad “top” i, da bi mogla funkcionirati, treba kadrove. Mi na ovoj opremi planiramo educirati mlade ljudi kako bi oni nakon završetka srednje škole nastavili dalje svoje obrazovanje ili već mogu razmišljati da budu svoji poslodavci, da osnivaju svoje start-up firme – rekao je ravnatelj Kos.

Napomenuo je da je interes učenika jako velik. – Riječ je o izbornom modulu koji je ove godine namijenjen tehničarima za računalstvo, a od iduće godine bit će ponuđen i ostalim učenicima kao fakultativna nastava – objasnio je ravnatelj Kos.

Otvorenju su prisustvovali i dekanica Fakultetu organizacije i informatike Varaždin prof. dr. sc. Nina Begičević-Ređep, prodekanica za nastavu na Geotehničkom fakultetu Varaždin izv. prof. dr. sc. Sanja Kovač, dekan Međimurskog veleučilišta doc. dr. sc. Igor Klopotan, prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Damir Vusić i zamjenica pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Sanja Herceg.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Održan 4. Festival Ivan Kukuljević Sakcinski i 4. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“

  U organizaciji Europskog talent centra Hrvatska – Centara izvrsnosti Varaždinske županije i Centra izvrsnosti za hrvatski jezik za osnovne škole u Varaždinskim Toplicama je održan 4. Festival Ivan Kukuljević Sakcinski i 4. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“. Festivalu i smotri prethodio je natječaj za lirske pjesme na kajkavskom narječju na koji su ove godine pristigla 173 pjesnička rada učenika viših razreda 42 osnovne škole […]

  today13/04/2024 5

  0%