play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U Cestici održana prva radionica za izradu Lokalne razvojne strategije LAG-a Sjeverozapad

U Cestici je u četvrtak, 16. ožujka, održana prva u nizu radionica za izradu nove Lokalne razvojne strategije Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad.

Ulazimo u novo programsko razdoblje za koje pripremamo Lokalnu razvojnu strategiju, strateški plansko – razvojni projekt za novo programsko razdoblje do 2027. godine. Kako bismo dobro odredili ciljeve i prioritete te kako bismo dobro raspodijelili sredstva koja ćemo dobiti u novom programskom razdoblju, LAG Sjeverozapad organizira ovakve radionice na kojima sami potencijalni korisnici, poljoprivrednici, predstavnici jedinica lokalne samouprave, udruga civilnog društva i drugi dionici ruralnog razvoja, iznose svoje ideje i prijedloge za intervencije u novom programskom razdoblju. Važno nam je da zajedno sa svim dionicima ruralnog razvoja na području našega LAG-a odredimo koji ćemo tip projekata financirati, hoćemo li primjerice, više sredstava u novom programskom razdoblju dodjeljivati malim poljoprivrednim proizvođačima, hoće li ta sredstva biti primjerice, za kupnju nove poljoprivredne mehanizacije, za nove trajne nasade, obnovu matičnog stada ili pak za neke druge namjene. Važno nam je da potencijalni korisnici na ovim radionicama odluče i na koji iznos ćemo raspisati natječaje po svakoj intervenciji. Naime, u novom programskom razdoblju više neće biti fiksnih mjera, kao što je to do sada bilo, već će se po projektu dodjeljivati od 5 do 30 tisuća eura, a sami potencijalni korisnici mogu odrediti žele li primjerice, više manjih projekata ili nešto manje velikih projekata. Korisnici će također, predložiti i u kojem postotku će se sufinancirati njihovi projekti, jer u novom programskom razdoblju više neće biti moguće financirati projekte u sto postotnom iznosu, kao što je bio slučaj u ovom programskom razdoblju. U novom programskom razdoblju LAG Sjeverozapad će na raspolaganju imati oko 2 milijuna eura i upravo potencijalni korisnici tih sredstava, po LEADER principu, u kojem građani sami odlučuju o razvojnim potrebama i ciljeva u svojim sredinama, trebaju predložiti kako će ta sredstva biti raspodijeljena – istaknuo je na radionici u Cestici Emil Tkalec, LEADER menadžer i tajnik Lokalne akcijske grupe -Sjeverozapad.

Na radionicama za pripremu nove Lokalne razvojne strategije, koju će LAG Sjeverozapad pripremiti do svibnja ove godine, građani mogu predlagati i projekte koje će u novom programskom razdoblju kandidirati jedinice lokalne samouprave. „Mještani najbolje poznaju potrebe u svojoj zajednici, stoga nam je važno čuti što oni misle o potencijalnim projektima u svojim općinama i gradovima. Jesu li primjerice, za to da se sredstvima LAG-a Sjeverozapad u njihovoj općini uređuju dječja igrališta, društveni domovi ili neka druga, takozvana mala komunalna infrastruktura. Na radionicama želimo čuti što više razmišljanja i ideja, kako bismo što bolje i kvalitetnije pripremili novu Lokalnu razvojnu strategiju, jer je to ključni dokument prema kojem ćemo raspodijeliti sredstva u novom programskom razdoblju” – poručio je Emil Tkalec.

Rad Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad u ovom programskom razdoblju pohvalio je na radionici Mirko Korotaj, načelnik Općine Cestica, koji je tom prigodom pozvao građane da se svojim prijedlozima aktivno uključe u izradu Lokalne razvojne strategije. „U programskom razdoblju koje završava, najviše korisnika za Tip operacije 6.3., dakle, za poticanje razvoja malih poljoprivrednih gospodarstava, bilo je upravo s područja Općine Cestica. To pokazuje kako su ovdašnji poljoprivrednici prepoznali mogućnosti koje im pruža naš LAG za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na njihovim gospodarstvima, zato vjerujem da ćemo i u novom programskom razdoblju s područja ove općine dobiti kvalitetne projekte koje ćemo sufinancirati” – istaknuo je Mario Željezić, voditelj Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Stižu uskrsni paketi za varaždinske umirovljenike

  Ispred prostorija Udruge umirovljenika Grada Varaždina gradonačelnik Ivan Čehok sa svojim zamjenicima Sandrom Malenicom i Zlatanom Avarom prisustvovao je isporuci 500 uskrsnih paketa varaždinskim umirovljenicima. Naime, Grad Varaždin i Zaklada solidarnosti Grada Varaždina osigurali su sredstva kojima je nabavljeno 500 paketa sa šunkama i drugim prigodnim prehrambenim artiklima. U Udruzi umirovljenika zbog epidemioloških mjera okupili su se samo predstavnici pojedinih podružnica koji će pakete po razrađenim kriterijima naknadno podijeliti najpotrebitijim […]

  today30/03/2021 44 4

  0%