play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U atriju Županijske palače prezentiran autohtoni kolač vidovečkog kraja – Vidovečki gibanik

Otkako je 2014. godine, zahvaljujući članicama Udruge žena Općine Vidovec, zaštićen jamstvenim žigom pri Zavodu za intelektualno vlasništvo, Vidovečki gibanik, postao je jedan od promotora vidovečkog kraja. Riječ je o tradicionalnom težačkom jelu čija kvaliteta je upravo u domaćim namirnicama i višestoljetnoj gastronomskoj tradiciji vidovečkog kraja.

-I dan danas nastojimo raditi s domaćim namirnicama, od sira, mlijeka, putra te hajdinog brašna. Sama priprema je dosta zahtjevna jer se gibalo treba pripremiti, žemlje treba prethodno umočiti u mlijeko tako da je samo gibalo dosta rijetke strukture. Nakon toga unutra se stavlja i gris, tikva, sol i šećer u omjeru koji kako kome odgovara i tu je onda tajna i da li je dobar, bolji ili najbolji. U vidovečkim kuhinjama taj se kolač još uvijek često sprema jer sve svečanosti, kao što su pričesti, krizme i rođendani bez gibanika ne mogu proći. Jamstveni žig koji smo dobili nam je ponos te ujedno i obveza da i dalje čuvamo i promoviramo naš gibanik – objasnila je predsjednica Udruge žena Općine VIdovec Ivanka Lonjak.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić istaknuo je kako je upravo Općina bila inicijator zaštite vidovečkog gibanika.

-U Udruzi žena našli smo jako dobrog partnera i stvarno možemo biti ponosni na ovaj naš kolač. Ono što nam slijedi je i njegova prezentacija izvan granica naše države. Današnja pak prezentacija dobra je prilika da se ljudi iz Varaždinske županije upoznaju s načinom izrade vidovečkog gibanika. Važnost ovakve prezentacije ove je godine prepoznalo i Ministarstvo poljoprivrede koje je radionice i predstavljanja vidovečkog gibanika sufinanciralo sa 20 tisuća kuna – istaknuo je načelnik Hranić otkrivši kako u posljednje vrijeme dobivaju sve više upita od ugostitelja diljem Varaždinske županije koji bi vidovečki gibanik htjeli uvrstiti u ponudu svojih restorana, što je značajna i pozitivna stvar kako za Udrugu, tako i za sam kolač.

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec izrazila je zadovoljstvo što je još jedan zaštićeni proizvod Varaždinske županije našao svoj put prema ljubiteljima tradicije i kvalitetne gastronomije.

-Iznimno mi je drago i pričinja mi veliko zadovoljstvo da danas ovdje imamo prezentaciju vidovečkog gibanika jer je to još jedan proizvod u nizu koji podiže i daje dodatnu vrijednost gastronomiji Varaždinske županije. Županija organizacijski i financijski podupire zaštićene proizvode, a kao što nam je poznato, upravo iz općine Vidovec imamo zaštićeno i varaždinsko zelje oznakom izvornosti na nivou Europske unije  – izjavila je zamjenica župana Zagorec.

Pročelnik za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutin Vincek najavio je kako bi do kraja godine svjetlo dana mogla ugledati i monografija posvećena upravo vidovečkom gibaniku.

-Izrada monografije u završnoj je fazi i nadam se da će krajem godine biti i njena promocija, čime bi se šira javnost mogla upoznati s povijesnim značajem ovog kolača – rekao je pročelnik Vincek, naglasivši kako se javnost posljednjih godina sve više okreće kvalitetnim domaćim, tradicionalnim proizvodima ponukani ponukani različitom proizvodima čije deklaracije ne odgovaraju kvaliteti proizvoda.

-Stoga, Varaždinska županija ulaže napore u prepoznatljivost kvalitete svojih zaštićenih proizvoda, a na tragu smo i toga da sljedeći zaštićeni proizvod na europskoj razini bude kučanski koščičjak – najavio je Vincek.

Podršku predstavljanju vidovečkog gibanika dao je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zatim članice Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave „hajdina“, dok su atmosferu kroz pjesmu i ples dodatno podigli i tamburaši KUD-a Hajdina.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Sin prijetio policajcima smrću, a njegov 91-ogodišnji otac krenuo na njih sjekirom

  U srijedu, 24. srpnja u 8 sati policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su dojavu građanina da 65-godišnjak krši mjeru opreza uspostavljanja kontakta s njim te mu šalje poruke. Postupajući po dojavi, dvojica policijskih službenika zatekla su 65-godišnjaka na dvorištu obiteljske kuće te ga pozvali da im priđe radi obavljanja razgovora na okolnosti kršenja mjere. Isti se oglušio na pozive te se počeo udaljavati prema kući, zbog čega mu je […]

  today25/07/2024 3

  0%