play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U atriju Županijske palače održana modna revija narodnih nošnji

Nešto drugačija modna revija vratila je Varaždinke i Varaždince, kao i brojne posjetitelje Špancirfesta u neka prošla vremena i pokazala kako su se oblačili naši preci, kako su živjeli bilo na selu ili u gradu. Prva modna revija izvornih narodnih nošnji u atriju Županijske palače održana u subotu, 19. kolovoza, rezultat je suradnje Turističke zajednice Varaždinske županije i Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije. Osim same prezentacije narodnih nošnji, posjetitelji su tijekom modne revije bili upoznati i s njenim dijelovima, te u kojim prigodama se ona nosila.

Modnu reviju, u društvu predsjednika Županijske skupštine dr. sc. Josipa Križanića, otvorio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak istaknuvši kako Varaždinska županija, osim što je bogata prirodnim ljepotama i kulturnim dobrima poput utvrda, kurija i dvoraca –  bogata je i narodnim nošnjama. Ova modna revija predstavlja jedan iskorak ne samo u predstavljanju bogatstva naših narodnih nošnji, običaja, pjesme i plesova, već joj je i cilj popularizirati rad naših kulturno-umjetničkih društava. Iako se narodne nošnje više ne koriste u svakodnevnom životu, zahvaljujući ovakvim manifestacijama, kao i aktivnostima naših KUD-ova, naša tradicija uspijeva se zadržat”  naglasio je župan Stričak.

Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije, osnovana 2003. godine, danas broji 46 udruge, a njih 14 predstavilo se upravo na modnoj reviji i to prvenstveno narodnim nošnjama s područja Varaždinske županije, ali i Zagrebačke, te Koprivničko-križevačke. Riječ je o KUD-u „Beletinec“ iz Beletinca, KUD-u „Ježek“ iz Beretinca, KUD-u „Elizabeta“ iz Jalžabeta, KUD-u „Lepoglavski pušlek“ iz Lepoglave, KUD-u „Ljuba voda“ iz Ljubešćice, KUD-u „Magda i Luisa“ iz Mađareva, KUD-u „Marof“ iz Novog Marofa, KUD-u „Salinovec“ iz Salinovca, KUD-u „Vidovec“ iz Vidovca, KUD-u „Braća Radić“ iz Visokog, KUD-u Hrvatskih željeznica iz Varaždina, Centru tradicijske kulture Varaždin i Varaždinskom Folklornom Ansamblu. ” Kad govorimo o Varaždinskoj županiji, tada ne govorimo o velikom teritorijalnom prostoru, ali govorimo o prostoru koji je bogat različitim narodnim nošnjama. Svaka na svoj način najbolje predstavlja kraj iz kojeg dolazi, prikazuje što su ljudi u datom trenutku nosili. Svaka od njih bogata je samim time što je kroz svo ovo vrijeme sačuvana” objasnio je predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije Zlatko Peharda. “Specifičnost nošnji s područja Varaždinske županije je da one spadaju u alpsko-plesnu zonu, izrađene su od domaćeg platna i na nekim od njih vidi se utjecaj novijeg vremena. Svakako bih htio istaknuti narodnu nošnju iz Jalžabeta koja je šlingana, ali i narodnu nošnju maruševečkog kraja koja je za razliku od ostalih nošnji „našita“”  zaključio je Zlatko Peharda.

Direktor Turističke zajednice Goran Mališ zahvalio je članovima kulturno-umjetničkih društava koji čuvaju tradiciju i običaje Varaždinske županije, te je pozvao sve posjetitelje Špancirfesta da u idućim danima posjete atrij Županijske palače, ali i Centar za posjetitelje te se upoznaju sa „Županijom s pričom“. Ujedno u sklopu modne revije postavljena je i zanimljiva interaktivna izložba tradicijskih instrumenta u organizaciji udruge COFA u partnerstvu s ogrankom svjetske organizacije CIOFF – CIOFF Hrvatska.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Jednoglasno prihvaćen proračun Općine Petrijanec za 2022. godinu

  Na sjednici Općinskog vijeća Općine Petrijanec proračun za 2022. godinu u iznosu od 32,84 milijuna kuna prihvaćen je jednoglasno. Program građenja komunalne infrastrukture vrijedan je 8,97 milijuna kuna, a program održavanja komunalne infrastrukture 3 milijuna kuna. Program javnih potreba u društvenim djelatnostima ukupno je 3,6 milijuna kuna. Prema riječima općinskog načelnika Željka Posavca, Općina Petrijanec i u idućoj će godini nastaviti s ulaganjima u obrazovanje, a značajan dio proračunskih sredstava […]

  today28/12/2021 57

  0%