play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U atriju Županijske palače održana modna revija narodnih nošnji

Nešto drugačija modna revija vratila je Varaždinke i Varaždince, kao i brojne posjetitelje Špancirfesta u neka prošla vremena i pokazala kako su se oblačili naši preci, kako su živjeli bilo na selu ili u gradu. Prva modna revija izvornih narodnih nošnji u atriju Županijske palače održana u subotu, 19. kolovoza, rezultat je suradnje Turističke zajednice Varaždinske županije i Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije. Osim same prezentacije narodnih nošnji, posjetitelji su tijekom modne revije bili upoznati i s njenim dijelovima, te u kojim prigodama se ona nosila.

Modnu reviju, u društvu predsjednika Županijske skupštine dr. sc. Josipa Križanića, otvorio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak istaknuvši kako Varaždinska županija, osim što je bogata prirodnim ljepotama i kulturnim dobrima poput utvrda, kurija i dvoraca –  bogata je i narodnim nošnjama. Ova modna revija predstavlja jedan iskorak ne samo u predstavljanju bogatstva naših narodnih nošnji, običaja, pjesme i plesova, već joj je i cilj popularizirati rad naših kulturno-umjetničkih društava. Iako se narodne nošnje više ne koriste u svakodnevnom životu, zahvaljujući ovakvim manifestacijama, kao i aktivnostima naših KUD-ova, naša tradicija uspijeva se zadržat”  naglasio je župan Stričak.

Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije, osnovana 2003. godine, danas broji 46 udruge, a njih 14 predstavilo se upravo na modnoj reviji i to prvenstveno narodnim nošnjama s područja Varaždinske županije, ali i Zagrebačke, te Koprivničko-križevačke. Riječ je o KUD-u „Beletinec“ iz Beletinca, KUD-u „Ježek“ iz Beretinca, KUD-u „Elizabeta“ iz Jalžabeta, KUD-u „Lepoglavski pušlek“ iz Lepoglave, KUD-u „Ljuba voda“ iz Ljubešćice, KUD-u „Magda i Luisa“ iz Mađareva, KUD-u „Marof“ iz Novog Marofa, KUD-u „Salinovec“ iz Salinovca, KUD-u „Vidovec“ iz Vidovca, KUD-u „Braća Radić“ iz Visokog, KUD-u Hrvatskih željeznica iz Varaždina, Centru tradicijske kulture Varaždin i Varaždinskom Folklornom Ansamblu. ” Kad govorimo o Varaždinskoj županiji, tada ne govorimo o velikom teritorijalnom prostoru, ali govorimo o prostoru koji je bogat različitim narodnim nošnjama. Svaka na svoj način najbolje predstavlja kraj iz kojeg dolazi, prikazuje što su ljudi u datom trenutku nosili. Svaka od njih bogata je samim time što je kroz svo ovo vrijeme sačuvana” objasnio je predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije Zlatko Peharda. “Specifičnost nošnji s područja Varaždinske županije je da one spadaju u alpsko-plesnu zonu, izrađene su od domaćeg platna i na nekim od njih vidi se utjecaj novijeg vremena. Svakako bih htio istaknuti narodnu nošnju iz Jalžabeta koja je šlingana, ali i narodnu nošnju maruševečkog kraja koja je za razliku od ostalih nošnji „našita“”  zaključio je Zlatko Peharda.

Direktor Turističke zajednice Goran Mališ zahvalio je članovima kulturno-umjetničkih društava koji čuvaju tradiciju i običaje Varaždinske županije, te je pozvao sve posjetitelje Špancirfesta da u idućim danima posjete atrij Županijske palače, ali i Centar za posjetitelje te se upoznaju sa „Županijom s pričom“. Ujedno u sklopu modne revije postavljena je i zanimljiva interaktivna izložba tradicijskih instrumenta u organizaciji udruge COFA u partnerstvu s ogrankom svjetske organizacije CIOFF – CIOFF Hrvatska.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Najljepše okućnice imaju Bosiljka, Marija i Matija! Čestitamo!

  U etno kući KITEC u Domitrovcu podijeljena su priznanja i diplome sudionicima natječaja za izbor najljepšeg balkona ili okućnice u Općini Vidovec. Na natječaj je pristiglo 16 prijava što je, kako ističu iz Općine, najveći broj dosad zaprimljenih prijava. Nakon obavljenog terenskog pregleda prvo mjesto za najljepšu okućnicu osvojila je Bosiljka Poplatnik iz Tužna, drugo mjesto pripalo je Mariji Bergs iz Krkanca, dok je treće mjesto osvojio Matija Pozder iz […]

  today16/07/2021 343

  0%