play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Tri varaždinske glazbenice u projektu “Ljepota sakralne glazbe”

U župnoj crkvi svetog Nikole u Varaždinu u ponedjeljak, 31. listopada, održan je koncert sakralne glazbe na kojem su nastupile sopranistica Jelena Štefanić i mezzosopranistica Sofija Cingula, uz orguljašku pratnju Sanje Spahije.

 

Varaždinska publika je velikim pljeskom nagradila tri varaždinske glazbenice i njihovu izvedbu Pergolesijeva djela “Stabat mater”.

 

– Projekt “Ljepota sakralne glazbe” osmislila sam i prijavila na javni poziv Grada Varaždina koji ga je prepoznao i podržao, i zahvaljujem na tome. Odlučila sam se za barokno djelo Stabat mater, jer ono u Varaždinu nije izvedeno već petnaest godina. Iako smo ga dosada izvodile puno puta, ovo je prvi put da ga izvodimo zajedno. Iznimno me veseli ova suradnja, u kojoj nam se pridružila i kolegica Sanja Spahija, pa je naš duet postao varaždinski trio. Predivna crkva sv. Nikole ovoj je glazbenoj večeri dala posebnu draž a veseli me dobar odaziv publike koja je sudeći prema pljesku na kraju iskreno uživala – rekla je sopranistica Jelena Štefanić najavivši pritom koncert opernih arija u Dubrovniku – “Ljepota dueta kroz stoljeća” koji će u kazalištu Marina Držića, sa Sofijom Cingulom otpjevati ove subote, 5. studenoga.

 

Skladbu “Stabat mater” talijanski skladatelj, violinist i orguljaš Giovanni Battista Pergolesi skladao je u posljednjim tjednima svoga života za mali komorni sastav. Ova kantata koju je Pergolesi skladao u kapucinskom samostanu veliku je popularnost stekla tek nakon njegove smrti.

 

– U skladbu Stabat mater sam se zaljubila još kao djevojčica kada ju je pjevački zbor Zvjezdice uz Ružu Pospiš Baldani i Dunju Vejzović izvodio na Varaždinskim broknim večerima. Onda smo u poslijeratnim godinama u Glazbenu školu dobili donaciju nota iz Austrije i Njemačke, a među njima i Stabat mater, pa su to bile prve arije kojima smo ozbiljno pristupali, učili ih i pjevali. Zapravo je neminovno da nas u baroknom gradu prati ta skladba, i u formativnim godinama i danas. Vrlo rado sam prihvatila Jelenin poziv da nakon dugo vremena ponovno u svojem gradu izvedemo to djelo, iako ga sada prvi puta izvodimo zajedno. Naglasila bih da smo u ranijim godinama to djelo izvodili bez nekog dubljeg promišljanja, bezbrižnije smo mu pristupali, a danas prema njemu osjećam veliki pijetet, i prema autoru i prema skladbi, a posebno prema temi. Velika je privilegija izvoditi to djelo s kolegicama s kojima sam odrastala u varaždinskoj Glazbenoj školi i nadam se da je publika uživala s nama – rekla je naša poznata mezzosopranistica Sofija Cingula.

 

Zadovoljna nastupom u varaždinskoj župnoj crkvi, bila je i Sanja Spahija, koja je rođena Varaždinka ali živi i radi u Virovitici.

 

– Veseli me ovaj nastup u Varaždinu, jer mislim da smo nas tri, iako vrlo različite, dobra kombinacija i da smo napravile vrlo zanimljivu izvedbu ovog djela koje mi puno znači – rekla je o ovoj izvedbi varaždinskih glazbenica Sanja Spahija.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Obilježavanje Dana Varaždinskih Toplica i blagdana svetog Martina uz „Martinjske špelancije“ i edukativnu šetnjicu

  Obilježavanje Dana Grada Varaždinskih Toplica i blagdana svetog Martina ovaj tjedan imat će svoj središnji dio.   Program je već ranije počeo prvim od tri koncerta u sklopu 2. Topličkih orguljaških večeri u organizaciji Matice hrvatske – ogranak Varaždinske Toplice. U župnoj crkvi sv. Martina nastupili su orguljaš Pavao Mašić i mezzosopranistica Cecilija Car Hrgović. U Varaždinskim je Toplicama održano i predstavljanje te degustacija nove vinske priče OPG-a Najman, a […]

  today10/11/2021 29

  0%