play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Theaterspiele povezale vrtić i školu na novoj razini

 

Udruga EKULT u suradnji s Osnovnom školom Vidovec i ove godine organizira Dramske igre na njemačkom jeziku – Theatherspiele. Ova manifestacija svakako predstavlja važan događaj za školu i udrugu. Od samih početaka organizatorica, učiteljica njemačkog jezika Lea Lesar- Dolenc nudi djeci priliku za suradnju sa mladima iz cijele Europe i to na jedinstven način – izražavanjem na stranom jeziku. 

 

Ova obljetnica obilježava godine suradnje i predstavljanja mladih talenata na sceni. Kroz dramu, djeca ne samo da usavršavaju svoje jezične vještine, već i razvijaju važne komunikacijske i emocionalne sposobnosti. Rad u skupini, kreativno izražavanje i samopouzdanje su samo neki od aspekata koje ova manifestacija promiče. Udruga EKULT potiče suradnju od samih početaka i sa dječjim vrtićem Škrinjica, Vidovec. Djeca iz najstarije odgojne skupine, svake godine aktivno sudjeluju sa kratkom predstavom. Na ovaj način uvodi ih se već od malih nogu u čaroban svijet raznolikosti stranih jezika.

Suradnja između vrtića i škole je ključni faktor koji omogućuje ovaj uspješan događaj. Kroz radionice, probe i zajedničke projekte, djeca ne samo da se međusobno upoznaju i povezuju, već i uče jedni od drugih.

 

Ove dramske igre nisu samo predstave koje se gledaju, već su i prilika za učenje i razumijevanje. Kroz interpretaciju likova i situacija, djeca istražuju različite aspekte života i svijeta oko sebe. Ovaj proces potiče kritičko razmišljanje, empatiju i razumijevanje različitih perspektiva. Kroz dramu, djeca imaju priliku koristiti svoju maštu i kreativnost kako bi stvorila likove, priče i situacije. Ovo potiče razvoj kreativnog mišljenja i sposobnosti izražavanja ideja na inovativan način. Sudjelovanje u dramskim igrama potiče razvoj jezičnih vještina kod djece. Oni uče nove riječi, izraze i fraze te ih primjenjuju u kontekstu različitih uloga i situacija. Kroz suradnju s drugom djecom, dijeljenje uloga i rješavanje problema unutar scene, djeca razvijaju socijalne vještine poput komunikacije, suradnje, empatije i poštovanja prema drugima. Igranje uloga i izlaganje pred publikom pomaže djeci u izgradnji samopouzdanja. Kroz pozitivno iskustvo i podršku okoline, djeca se osjećaju sigurnije izražavati svoje misli i osjećaje.

 

Ovogodišnja obljetnica je prilika da se prisjetimo svih uspješnih predstava i napretka koje smo postigli tijekom proteklih godina, ali i da se inspiriramo za budućnost. Nastavit ćemo poticati suradnju između vrtića i škole kako bismo osigurali da naši mališani nastave rasti i razvijati se kroz umjetnost i zajedništvo.

Dramske igre na njemačkom jeziku su više od običnih predstava – one su prilika za slavljenje kulture, obrazovanja i suradnje. Nastavit ćemo graditi na ovom temelju kako bismo osigurali da naši mališani imaju priliku izraziti se, učiti i rasti kroz umjetnost i zajedništvo koje ova manifestacija pruža.

Ovogodišnje Theaterspiele održati će se od 18. do 21. travnja 2024. godine. 

Početkom ove školske godine Dječji vrtić Škrinjica iz Vidovca te Osnovna škola Vidovec sa učiteljicom njemačkog jezika Leom Lesar-Dolenc pokrenuli su projekt vezan za ostvarivanje idejnog i grafičkog rješenja jubilarnih 20. Theaterspiele. Polaznici dječjeg vrtića Škrinjica zajedno sa odgojiteljicama su marljivo radili na idejama te ostvarili nekoliko idejnih rješenja vizualnog identiteta ovogodišnjeg Festivala. Od 4 ponuđenih izvrsnih rješenja izabrano je ono odgojne skupine „Latice“ te njihove odgojiteljice Melite Filipović te će kroz plakate, pozivnice, diplome i akreditacije vizualno predstavljati Festival. Zahvaljujemo ravnateljici, odgojiteljicama i polaznicima dječjeg vrtića Škrinjica na trudu te podršci projektu Theaterspiele te se veselimo daljnjoj međuinstitucijskoj suradnji.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Održan 4. Festival Ivan Kukuljević Sakcinski i 4. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“

  U organizaciji Europskog talent centra Hrvatska – Centara izvrsnosti Varaždinske županije i Centra izvrsnosti za hrvatski jezik za osnovne škole u Varaždinskim Toplicama je održan 4. Festival Ivan Kukuljević Sakcinski i 4. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“. Festivalu i smotri prethodio je natječaj za lirske pjesme na kajkavskom narječju na koji su ove godine pristigla 173 pjesnička rada učenika viših razreda 42 osnovne škole […]

  today13/04/2024 5

  0%