play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Svjetski dan zdravlja pod sloganom „Izgradnja pravednijeg, zdravijeg svijeta“

Svake godine 7.travnja obilježava se Svjetski dan zdravlja pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije. Ove godine kampanja ide pod sloganom „ Izgradnja pravednijeg, zdravijeg svijeta“ s namjerom da ukaže na neravnopravan pristup zdravstvenom sustavu svih stanovnika svijeta.

Povodom Svjetskog dana zdravlja, Mirjana Kolarek Karakaš dr.med. spec pedijatar, predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju i zamjenica predsjednice Savjeta za zdravlje Varaždinske županije održala je konferenciju za medije. Pandemija COVID-19 dodatno je istaknula nejednakost i osobito pogodila najranjivije skupine i najsiromašnije zemlje. Stanovnici bogatijih i razvijenijih zemalja imaju lakši pristup zdravstvenim uslugama i preventivnim postupcima ( imunizaciji) od drugih, koji žive u lošijim uvjetima, imaju otežan pristup čistoj vodi i zraku, zdravoj hrani i potrebnim zdravstvenim uslugama. Svjetska zdravstvena organizacija ističe da je za bolje zdravlje od velike važnosti promicati zdravi stil života uz smanjenje rizičnih čimbenika. Važno je razvijati sustav zdravstva koji je pravičan, dostupan, učinkovit, a svakako financijski održiv.

Ovogodišnja kampanja naglašava ustavno načelo SZO-a kako je „uživanje najvišeg mogućeg zdravstvenog standarda jedno od temeljnih prava svakog čovjeka bez obzira na rasu, vjeru, političko uvjerenje, ekonomski ili socijalni status.“ „Osim fizičkog zdravlja od neobične je važnosti voditi brigu o mentalnom zdravlju, od najmlađih do najstarijih, što ukazuje na neophodnost otvaranja Centra za mentalno zdravlje u Varaždinu u okviru kojega bi djelovao Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu. Upravo program rane intervencije nastoji ojačati podršku obitelji i povećati socijalnu potporu lokalne zajednice. U fokus zbivanja, uz dijete, stavlja se cijela obitelj, svi njezini članovi. Istraživanje pod pokroviteljstvom Unicefa osvijestilo nas je da 45% obitelji djeteta s teškoćama u razvoju ne traži pomoć, ne uključuju svoje dijete u sustav rane intervencije u djetinjstvu zbog straha od osude društva. Takav stav moramo mijenjati jer posljedice trpi dijete s teškoćama kojemu smo uskratili mogućnost da razvije svoje preostale potencijale. U konačnici to osjeća cijela obitelj i svi njeni članovi, osobito djeca u istoj obitelji urednog razvoja.” – naglasila je potpredsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije dr. Kolarek-Karakaš.

Na razini cijele RH prisutna je nejednakost u ostvarivanju usluga zdravstvenog sustava na polju rane intervencije u djetinjstvu za djecu s teškoćama u razvoju zbog nedostatnog broja stručnjaka koji provode ranu intervenciju (psihologa, defektologa, logopeda). Roditelji se u velikom broju slučajeva moraju sami snalaziti, tražeći neophodne stručnjake a pri tome, sami to financiraju. Velika je potreba za osnivanjem Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu u okviru Centra za mentalno zdravlje. „Trebamo nastojati da svi naši građani ostvare što bolje moguće uvjete za zdravi život koji će voditi dobrom zdravlju sviju nas” – zaključila je potpredsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije dr. Kolarek-Karakaš.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  U modernizaciju prometnice u Donjem Ladanju Općina ulaže preko 600 tisuća kuna

  Nakon što je sredinom godine sanirana i asfaltirana prometnica u naselju Čalinec, Općina Maruševec krenula je prošlog mjeseca sa modernizacijom prometnice u Ulici Gustava Krkleca u Donjem Ladanju. Radi se o projektu koji uključuje uklanjanje postojeće dotrajale asfaltne konstrukcije te iskope tla uz planiranje, profiliranje i mehaničku stabilizaciju, izradu bankina, zelenih površina, postavu rubnjaka te ugradnju asfalta. Nakon provedenog postupka javne nabave, ugovor o izvođenju radova u vrijednosti 623 tisuće […]

  today04/11/2022 12

  0%