play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Svjetski dan zdravlja pod sloganom „Izgradnja pravednijeg, zdravijeg svijeta“

Svake godine 7.travnja obilježava se Svjetski dan zdravlja pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije. Ove godine kampanja ide pod sloganom „ Izgradnja pravednijeg, zdravijeg svijeta“ s namjerom da ukaže na neravnopravan pristup zdravstvenom sustavu svih stanovnika svijeta.

Povodom Svjetskog dana zdravlja, Mirjana Kolarek Karakaš dr.med. spec pedijatar, predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju i zamjenica predsjednice Savjeta za zdravlje Varaždinske županije održala je konferenciju za medije. Pandemija COVID-19 dodatno je istaknula nejednakost i osobito pogodila najranjivije skupine i najsiromašnije zemlje. Stanovnici bogatijih i razvijenijih zemalja imaju lakši pristup zdravstvenim uslugama i preventivnim postupcima ( imunizaciji) od drugih, koji žive u lošijim uvjetima, imaju otežan pristup čistoj vodi i zraku, zdravoj hrani i potrebnim zdravstvenim uslugama. Svjetska zdravstvena organizacija ističe da je za bolje zdravlje od velike važnosti promicati zdravi stil života uz smanjenje rizičnih čimbenika. Važno je razvijati sustav zdravstva koji je pravičan, dostupan, učinkovit, a svakako financijski održiv.

Ovogodišnja kampanja naglašava ustavno načelo SZO-a kako je „uživanje najvišeg mogućeg zdravstvenog standarda jedno od temeljnih prava svakog čovjeka bez obzira na rasu, vjeru, političko uvjerenje, ekonomski ili socijalni status.“ „Osim fizičkog zdravlja od neobične je važnosti voditi brigu o mentalnom zdravlju, od najmlađih do najstarijih, što ukazuje na neophodnost otvaranja Centra za mentalno zdravlje u Varaždinu u okviru kojega bi djelovao Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu. Upravo program rane intervencije nastoji ojačati podršku obitelji i povećati socijalnu potporu lokalne zajednice. U fokus zbivanja, uz dijete, stavlja se cijela obitelj, svi njezini članovi. Istraživanje pod pokroviteljstvom Unicefa osvijestilo nas je da 45% obitelji djeteta s teškoćama u razvoju ne traži pomoć, ne uključuju svoje dijete u sustav rane intervencije u djetinjstvu zbog straha od osude društva. Takav stav moramo mijenjati jer posljedice trpi dijete s teškoćama kojemu smo uskratili mogućnost da razvije svoje preostale potencijale. U konačnici to osjeća cijela obitelj i svi njeni članovi, osobito djeca u istoj obitelji urednog razvoja.” – naglasila je potpredsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije dr. Kolarek-Karakaš.

Na razini cijele RH prisutna je nejednakost u ostvarivanju usluga zdravstvenog sustava na polju rane intervencije u djetinjstvu za djecu s teškoćama u razvoju zbog nedostatnog broja stručnjaka koji provode ranu intervenciju (psihologa, defektologa, logopeda). Roditelji se u velikom broju slučajeva moraju sami snalaziti, tražeći neophodne stručnjake a pri tome, sami to financiraju. Velika je potreba za osnivanjem Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu u okviru Centra za mentalno zdravlje. „Trebamo nastojati da svi naši građani ostvare što bolje moguće uvjete za zdravi život koji će voditi dobrom zdravlju sviju nas” – zaključila je potpredsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije dr. Kolarek-Karakaš.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Sport

  Školarci iz varaždinskih osnovnih škola umjesto za računalom, praznike provode u sportu i rekreaciji

  Već tradicionalno, povodom zimskih školskih praznika, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina organizirala je Zimski sportski višeboj koji traje sve do 5. siječnja. Tako 60-ak školaraca iz varaždinskih osnovnih škola umjesto za računalom, praznike provodi u sportu i rekreaciji uz stručno vodstvo kineziologa, članova Udruge kineziologa Grada Varaždina i Varaždinske županije.   Ovo je sedmo izdanje Zimskog sportskog višeboja koji je još jednom dokazao svoju popularnost okupivši 60-ak učenika od 3. […]

  today03/01/2023 50

  0%