play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Svjetski dan voda: Ispitajte ispravnost vode za piće iz vlastitih objekata!

Danas je Svjetski dan voda, koji se obilježava još od 1993. godine, a ove je godine posvećen podzemnim vodama uz slogan „Učinimo nevidljivo vidljivim“. Time se želi skrenuti pažnja javnosti na važnost podzemnih voda, koje su skriveno blago jer su osnova opskrbe vodom za piće, za sustav odvodnje, poljoprivredu, industriju i ekosustave. Povodom Svjetskog dana voda, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije i ove godine provodi akciju Dani otvorenih vrata – ispitivanje zdravstvene ispravnosti vode za piće iz individualnih (vlastitih) vodoopskrbnih objekata po promotivnoj cijeni. Svi zainteresirani građani (fizičke osobe) u Djelatnosti za zdravstvenu ekologiju u razdoblju od 22. ožujka do 1. svibnja ove godine mogu obaviti ispitivanje zdravstvene ispravnosti vode za piće (mikrobiološka i fizikalno-kemijska analiza) po ukupnoj, prilagođenoj cijeni od 250 kuna.


– Veliki broj naših sugrađana posjeduje vlastite vodoopskrbne objekte kao što su zabijene pumpe, bunari, cisterne i drugo, pa naglašavamo potrebu ispitivanja i praćenja zdravstvene ispravnosti vode iz takvih objekata. U Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije kontrola zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju obavlja se u akreditiranom i ovlaštenom laboratoriju Djelatnosti za zdravstvenu ekologiju. Tijekom 2021. godine ukupno je ispitano oko 1.700 uzoraka vode za ljudsku potrošnju, od kojih je 92 posto uzoraka odgovaralo zahtjevima Pravilnika, oko šest posto nije odgovaralo, dok oko jedan posto uzoraka ostaje neocijenjen jer je najčešće radi o ispitivanju samo jednog ili nekolicine parametara – navodi voditeljica Odjela za kontrolu voda županijskog Zavoda za javno zdravstvo Irena Tomiek, dipl. ing.

Monitoring sirove vode izvorišta provodi se za javne isporučitelje vodnih usluga Varkom i Ivkom. Uz to, u Zavodu obavljaju i monitoring vode za ljudsku potrošnju iz razvodne mreže, koja je po svom podrijetlu uglavnom podzemna voda, a prema Planu monitoringa koji donosi Ministarstvo zdravstva.

– Od ukupnog broja ispitanih uzoraka vode za ljudsku potrošnju iz razvodne mreže uzorkovanih za potrebe monitoringa, od 281 uzorka, ispravno je bilo 260 uzoraka ili 92,5 posto, dok je 21 uzorak ili 7,5 posto bio neispravan. Važno je naglasiti da svi zdravstveno neispravni uzorci potječu iz lokalnih vodovoda, dok nije bilo neispravnih uzoraka iz sustava javne vodoopskrbe – izvijestila je Irena Tomiek.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Grad Varaždin potiče građane na uzgoj zdrave hrane

  Grad Varaždin će i ove godine provesti mjeru poticanja građana na uzgoj zdrave hrane za vlastite potrebe dodjelom organskog peletiranog gnojiva vlasnicima i/ili posjednicima prihvatljivog zemljišta pogodnog za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda. Za ovu mjeru poticanja Grad Varaždin je osigurao ukupno 94.000 kg organskog peletiranog gnojiva. Zainteresirani građani Grada Varaždina mogu već od danas podnijeti prijavu putem online obrasca koji je objavljen na službenim mrežnim stranicama Grada Varaždina. Javni poziv je […]

  today29/05/2024 1

  0%