play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Svečanom sjednicom obilježen Dana Grada Lepoglave

Budnicom Limene glazbe Lepoglava u jutarnjim je satima 8. prosinca započelo cjelodnevno
obilježavanje Dana Grada Lepoglave, nastavljeno je odavanjem počasti 12-orici poginulih branitelja s gradskog područja i misnim slavljem da bi u poslijepodnevnim satima bila održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Lepoglave. Kod spomen obilježja na lepoglavskom gradskom groblju počast su poginulim braniteljima odali članovi obitelji, izaslanstvo Grada Lepoglave predvođeno gradonačelnikom Marijanom Škvarićem te predstavnici braniteljskih udruga.


“Zahvaljujući njihovoj velikoj žrtvi danas imamo prigode slaviti dan našeg Grada”, poručio je
gradonačelnik Škvarić dok je predsjednik Udruge branitelji Hrvatske Lepoglava, Tomo Jakop
istaknuo da je dati život za nekog nešto najviše što se može darovati. Oni su, dodao je Jakop, svojoj Hrvatskoj, svom Gradu i svima nama darovali svoje živote. Na Dan Grada Lepoglave ujedno se slavi blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije i dan istoimene lepoglavske župe. Stoga je proslava, nakon odavanja počasti poginulim braniteljima, nastavljena misnim slavljem koje je, u koncelebraciji sa svećenicima iz okolnih župa, u lepoglavskoj župnoj crkvi predvodio varaždinski biskup mons. Bože Radoš. Tom je prigodom biskup Radoš Gradu Lepoglavi i svim župljanima uputio prigodnu čestitku na kojoj mu je zahvalio gradonačelnik Marijan Škvarić poklonivši mu raspelo, umjetnički rad lepoglavskog umjetnika Dragutina Jamnića.

Centralni događaj obilježavanja Dana Grada bila je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Lepoglave kojoj je prethodio susret izaslanstva gradova Lepoglave i Kiskunhalasa. Susret je bio uvod potpisivanju povelje o bratimljenju koju su tijekom svečane sjednice Gradskog vijeća potpisali gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić i gradonačelnik Grada Kiskunhalasa Fülöp Robert. Time je potvrđeno prijateljstvo dvaju gradova koje su prije 25 godina povezale niti čipke što su istaknula obojica gradonačelnika poručivši da je sada potrebno iskoristi brojne prigode

koje ovo povezivanje pruža. Svečana sjednica Gradskog vijeća održana je u Domu kulture, u skladu s važećim epidemiološkim mjerama. Među gostima, čije je broj bio ograničen, bila je izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Melita Mulić, inače predsjednikova savjetnica za ljudska prava i civilno društvo; zatim izaslanik mađarskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj János Dezső, ujedno i ravnatelj Mađarskog kulturnog centra u Zagrebu; saborski zastupnik Predrag Štromar; predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Josip Križanić kao i gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina.

Na početku sjednice nazočnima se obratio predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave Hrvoje Kovač koji je istaknuo da Grad Lepoglava sigurno i hrabro korača na svom putu.
“Ono što čini lokalnu zajednicu i čime se mjeri kvaliteta života u njoj je odnos zajednice prema njenim najranjivijim članovima. Ako se Grad Lepoglava gradi temeljem potreba, aspiracija i težnji svih njenih građana tada možemo govoriti o njenom ravnomjernom razvoju. Zajednica koju gradimo mora biti iskrena, solidarna i uključiva”, poručio je Kovač istaknuvši posebno potrebu da se u narednom razdoblju donose odluke koje će spriječiti odlazak građana kao i dolazak onih koji žele živjeti i svoju budućnost graditi upravo u Gradu Lepoglavi.


Nazočnima se obratio i gradonačelnik Marijan Škvarić koji je nabrojio brojne projekte i programe koji su, u cilju razvoja Grada Lepoglave, provedeni u proteklom jednogodišnjem razdoblju. “S 37 milijuna proračunskih kuna, koliko će na kraju iznositi ovogodišnji proračun, intenzivno smo radili na razvoju Grada Lepoglave u svim njegovim segmentima. Činili smo to paralelno se boreći sa svim teškoćama koje je, kao i protekle godine, prouzročila pandemija korone”, poručio je gradonačelnik Škvarić posebno istaknuvši ulaganja u razvoj gospodarstva što je rezultiralo otvaranju novih radnih mjesta na području Grada Lepoglave. Istaknuo je i velike potpore obrazovanju kao i brigu za sve generacije građana. Osvrnuo se i na demografske mjere koje Grad Lepoglava provodi, a u koje spadaju potpore za novorođene, kao i gradske potpore mladim obiteljima kod rješavanja stambenog pitanja. Naglasio je i to da na području Grada Lepoglave, zahvaljujući velikom gradskom ulaganju zahvaljujući kojima su u Lepoglavi i Višnjici uređeni novi vrtićki prostori, više nema listi čekanja za upis u vrtić.

Na svečanoj su sjednici dodijeljena gradska priznanja zaslužnim pojedincima, udrugama i tvrtkama. Za životno djelo posthumno je priznanje dodijeljeno vlč. Dragutinu Joču. Za iznimno dostignuće proteklom jednogodišnjem razdoblju priznanje je dodijeljeno obrtu Maček transporti dok su priznanja za doprinos ugledu i promociji Grada Lepoglave u zemlji i inozemstvu dodijeljena Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Višnjica, Nadi Kuća i Milanu Boršćaku. U ime nagrađenih na dodijeljenim se priznanjima zahvalila Nada Kuća istaknuvši da je svim laureatima čast što je sredina u kojoj žive i djeluju prepoznala vrijednosti za koje se zalažu i nastoje ih ostvariti.

“Vjerujem da će vrijednosti našeg rada biti poticaj i ostalima da doprinose razvoju zajednice na dobrobit svih njenih članova, na dobrobit svih koji žive u prekrasnom Gradu Lepoglavi”, poručila je Kuća.
Nazočnima su se obratili i nazočni uzvanici. Predsjednik Županijske skupštine, Josip Križanić
poručio je da se u svakom pogledu i na svim poljima može vidjeti da je Grad Lepoglava uspješan grad. Saborski zastupnik Predrag Štromar, dobar poznavatelj prilika u Gradu Lepoglavi, istaknuo je da je Grad Lepoglava unatrag 20 godina doživio veliki razvoj i da za razliku od prije 20-ak godina uređenje neke ceste više nije za građane veliki događaj već nešto uobičajeno. Sve to, istaknuo je Štromar, postignuto je zahvaljujući dobrom vođenju Grada Lepoglave i uz značajan doprinos korištenja sredstava iz Europskih fondova, posebice u trenucima kada je zbog loših odluka s državne razine Grad Lepoglava bio uskraćen za znatna proračunska sredstva.

 

Izaslanica predsjednika Republike Hrvatske, Melita Mulić prenijela je svim nazočnima, kao i svim građanima Grada Lepoglave, čestitke Predsjednika Zorana Milanovića.  “Da živim u Gradu Lepoglavi s pravom bih bila ponosna”, poručila je u svom obraćanju Mulić.

Svečana sjednica završena je uz glazbeni doživljaj za koji su se pobrinule domaće glazbene snage – Lucija Job i Hrvoje Funda.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Općina Cestica objavila Javni poziv za bespovratne potpore za poduzetnike s područja Općine Cestica

  Otvoren je Javni poziv iz Podmjere 1.1. Modernizacija proizvodno poslovnih procesa kojima se nastoji povećati konkurentnost MSP-a kroz ulaganje u modernizaciju strojeva, radnih vozila i opreme te nabavu suvremenih industrijskih tehnologija i rješenja. Cilj ovog poziva je kroz sufinanciranje dijela troškova nabave materijalne  i nematerijalne imovine, mali i srednjim poduzetnicima sa sjedištem na području Općine Cestica pružiti podršku u povećanju konkurentnosti na tržištu kroz ulaganja u napredniju tehnologiju, opremu, strojeve […]

  today18/07/2024 3

  0%