play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Svečanom priredbom obilježeno 160 godina školstva u Klenovniku

Iza Osnovne škole grofa Janka Draškovića Klenovnik bogata je prošlost. Od dana kada je davne 1862. godine utemeljena prva pučka učiona u Klenovniku, pa sve do današnjih dana kada se nametnula kao suvremena škola koja je u kontinuiranom razvoju i mijenjanju.

Istaknuto je to na svečanosti povodom 160. obljetnice školstva u Klenovniku, na kojoj su prisustvovali državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, načelnik Općine Klenovnik Mladen Blaško, predsjednica Općinskog vijeća Sanja Kolenko te brojni drugi uzvanici.

Kao što je naglasio ravnatelj škole Mijo Barišić Općina Klenovnik kroz cijelu povijest škole, živjela je s njom, a škola je živjela s općinom. „Škola je uvijek dobro surađivala sa svojom zajednicom, ali osnivačem Varaždinskom županijom koja se brinula o kvalitetnom pedagoškom standardu učenika i djelatnika škole, te je kao takva zdušno podupirala sve školske aktivnosti i projekte” – rekao ravnatelj Barišić, pobrojavši niz uspješnih rezultata koje je škola u posljednje vrijeme postigla na natjecanjima, poput trećeg mjesta na Državnom prvenstvu školskih sportskih društava RH u badmintonu 2021. godine te u novinarstvu gdje u posljednjih desetak godina izdaju najbolji školski list u županiji „Klen“.

Načelnik Općine Mladen Blaško podsjetio je na značajne obljetnice koje je Općina Klenovnik obilježila u proteklo vrijeme. „Prošle godine proslavili smo 777 godina od prvog spomena Klenovnika, a nedavno smo obilježili i 90 godina postojanja DVD-a Klenovnik. Prije 240 godina ustrojena je župa Klenovnik, a 26. siječnja 1862. godine, zahvaljujući Dragutinu Brucku otvorena je Prva pučka učiona u Klenovniku. Zahvaljujući njemu danas slavimo 160 godina škole, odnosno 160 godina požrtvovnog rada i odricanja” – nabrojao je načelnik Blaško.

Zamjenica Silvija Zagorec u svom je govoru istaknula kako je Osnovna škola Klenovnik kroz povijest predstavljala obrazovno, kulturno i društveno središte same Općine, a njezina važnost i danas je neprocjenjiva kako na obrazovnom, tako i na društvenom planu. „Ova škola nije samo mjesto odgoja i obrazovanja – ova škola je mjesto gdje se učenici osjećaju sigurno, dobrodošlo, mjesto gdje stječu prijateljstva za cijeli život, mjesto gdje učenik učitelju nije samo broj, te ga osim stjecanja novih znanja i vještina, uče kako što spremnije odgovoriti na izazove u njihovom daljnjem životu. Naša dužnost kao osnivača je osigurati što bolje i kvalitetnije uvjete za rad te školovanje svih učenika. Stvarajući sustav jednakih šansi, pokazujemo da je obrazovanje jedan od prioriteta ove županijske vlasti” – naglasila je zamjenica Zagorec čestitavši učenicima i djelatnicima škole na svim rezultatima koje su postigli svih ovih godina, na doprinosu koji su dali u razvoju kvalitete obrazovanja učenika, a samim time i u izgradnji Varaždinske županije kao županije znanja.

Svečanosti je prisustvovao i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak koji je okupljenima čestitao na značajnoj obljetnici kako za samu školu, tako i za Općinu. „Poznato je da je Varaždinska županija u Hrvatskoj predvodnik u podizanju standarda u obrazovanju. Tome svakako pridonosi osiguravanje kvalitetnih uvjeta rada, od izgradnje i dogradnje škola, sportskih dvorana do energetske obnove zgrada, ali i stručnost nastavničkog kadra, kao i njihova motiviranost da znanje i vještine prenose na svoje učenike. Upravo tome svjedočimo danas na svečanosti povodom 160 obljetnice školstva u Klenovniku. Iako mala škola, svojim radom, rezultatima i uspjesima koje učenici postižu na natjecanjima itekako je važan segment školstva županije. Upravo standard kakvo ima obrazovanje u Varaždinskoj županiji želimo postići i na nacionalnoj razini kroz novi Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, a rezultati će sigurno biti vidljivi u sredinama, kao što je to Klenovnik, gdje se to već i primjenjuje” – naglasio je Paljak.

Okupljenima su se obratili i prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Anica Hunjet i gospodarstvenik Martin Bunić.

Svečanost je bila prigoda da se zaslužnim pojedincima dodjele prigodne zahvalnice, ali i ravnateljeva nagrada za izniman doprinos u radu škole koju su dobile učiteljice: Marija Konjević, Dragana Belščak, Anita Husnjak, Davorka Gal i Josipa Polančec Štimec.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Skupna izložba programa „Podrum ponedjeljkom“

  U relativno kratkom vremenskom razdoblju od nepune dvije godine, varaždinski  Filmsko-kreativni studio VANIMA je organizirajući program "Podrum ponedjeljkom“ u podrumu Centra za mlade Varaždin P4 priredio dvadesetak izložbi mladih afirmiranih, ali i neafirmiranih umjetnika, kao i nekoliko već etabliranih autora, pretvorivši tako preuređeni podrum Centra P4 u Preradovićevoj ulici u zanimljivu galeriju i respektabilan izlagački prostor. Zanimanje publike i kritike za izložbe postavljene u sklopu programa, osim na kvalitetu izlagača, […]

  today30/07/2021 72

  0%