play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Svečano otvoren Nacionalni rehabilitacijski centar za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine

U Varaždinskim Toplicama predsjednik Vlade Rrepublike Hrvaske  Andrej Plenković  svečano je otvorio Nacionalni rehabilitacijski centar za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice. U objektu, opremljenom najsuvremenijim uređajima za robotsku rehabilitaciju, bit će osigurana sva potrebna skrb za pacijente iz cijele Hrvatske s teškim ozljedama ili bolestima kralježnice.

Ulaganje je vrijedno 18,4 milijuna eura, od čega je 11 milijuna eura bespovratnih EU sredstava, 6,5 milijuna eura osiguralo je Ministarstvo zdravstva, a Specijalna bolnica osigurala je 770 tisuća eura. Centar se prostire na 6.700 četvornih metara, a kapaciteta je 75 kreveta te dodatnih pet kreveta u dnevnoj bolnici. ” Spinalni centar predstavlja novu kvalitetu zdravstvene usluge, a učinili smo sve da se financijska konstrukcija ovoga projekta zaokruži. Čestitam svima i zahvaljujem. Nadam se da će brojni pacijenti, uključujući ukrajinske ratne veterane koji su trenutno ovdje, dobiti najbolju uslugu i skrb. Riječ je o pacijentima s vrlo teškim situacijama te je stoga posebno važno da naš zdravstveni sustav pruža maksimalnu njegu onima kojima je najpotrebnija. Dosad smo u našem mandatu ukupno uložili više od 900 milijuna eura u različite aktivnosti u zdravstvu. Kad se realiziraju svi projekti koje smo pripremili, osobito kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti, ulaganja će prijeći dvije milijarde eura. To govori puno o tome koliko nam je zdravstvo važno” istaknuo je premijer Plenković.

Ovaj Nacionalni rehabilitacijski centar ima izniman značaj, napomenuo je ministar zdravstva Vili Beroš. – Godišnje u Hrvatskoj oko 500 osoba obolijeva od takozvane parapareze, paraplegije i tetrapareze. U ovom trenutku imamo više od 8.000 osoba koje su invalidi zbog ozljeda spinalne regije, a godišnje imamo više od 14.000 hospitalizacija. Sada imamo novi, suvremeni centar koji će promijeniti paradigmu liječenja i rehabilitacije naših bolesnika” naveo je ministar Beroš.

‘Ostvario se san’

Ostvario se san svih nas koji se godinama bavimo rehabilitacijom pacijenata s ozljedama i bolestima kralježnične moždine, rekao je ravnatelj Specijalne bolnice Varaždinske Toplice Denis Kovačić. “U našoj Specijalnoj bolnici jedini se u Hrvatskoj već desetljećima bavimo rehabilitacijom pacijenata s ozljedama i bolestima kralježnične moždine, koji zahtijevaju specifičan pristup i tretman. Ne moraju svi koji završe u kolicima biti proglašeni trajnim invalidima, već treba težiti da se pomoću medicinske rehabilitacije maksimalno integriraju u svakodnevne aktivnosti. Ovaj Nacionalni centar, koji je opremljen najsuvremenijim uređajima, sada će još jače raditi upravo na tom cilju” istaknuo je ravnatelj Specijalne bolnice Denis Kovačić.  “U tome će pomoći najsuvremenija oprema. – Pojedinačnih robotiziranih uređaja za rehabilitaciju ima i u drugim ustanovama, ali koncentracije svih vrsta takvih uređaja na jednom mjestu u javnoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj dosada nije bilo. Posebno bih izdvojio uređaj za robotski potpomognuti hod vrijedan 400.000 eura i antigravitacijsku platformu vrijednu 80.000 eura. Robot sam po sebi znači puno, ali bit dobre rehabilitacije je spoj educiranog fizioterapeuta i ostalih stručnjaka koji sudjeluju u rehabilitaciji, timskog rada i najmodernijih medicinskih uređaja” pojasnio je i zahvalio Vladi RH, Ministarstvu zdravstva i Varaždinskoj županiji.

S ponosom mogu reći da je napokon, nakon više desetljeća čekanja, izgrađen, opremljen i sada svečano otvoren Nacionalni centar, napomenuo je župan Anđelko Stričak. “Iza uspješne realizacije ovog projekta stoji niz ljudi, a svima od srca zahvaljujem i čestitam. Specijalna bolnica Varaždinske Toplice je već godinama prepoznata kao vrhunska ustanova za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Otvorenjem ovog Centra postaju javna zdravstvena ustanova u kojoj će iskusni liječnici, fizioterapeuti i drugi medicinski djelatnici s pacijentima raditi i uz pomoć najmodernije robotske opreme. Nije bilo lako realizirati ovaj projekt jer je tijekom njegove realizacije počela ruska agresija na Ukrajinu, porasle su cijene energenata i građevinskih radova i cijeli je projekt došao pod upitnik. No, uspjeli smo riješiti sve, a Specijalnu bolnicu razvijamo dalje kroz sedam niša. Zahvaljujem Vladi RH, premijeru Plenkoviću i ministru Berošu na podršci” istaknuo je župan Stričak.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Politika

  Održana je 15. sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije

  Varaždinska županija je prošlu godinu završila s viškom prihoda od 8,6 milijuna eura, a višak prihoda je prvi put nakon niza godina ostvarilo i svih šest zdravstvenih ustanova, istaknuto je danas na 15. sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije, na kojoj su županijski vijećnici jednoglasno donijeli odluku o dobitnicima javnih priznanja u 2024. godini. Nagrada za životno djelo Varaždinske županije u 2024. godini je posthumno dodijeljena Petri Horvat, stradaloj u prometnoj […]

  today12/06/2024 3

  0%