play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Sustav vaučera sve više prepoznaju srednje škole s područja Varaždinske županije

Iako obrazovni sustav Varaždinske županije prati potrebe tržišta rada i gospodarstva, ona se kao i druge hrvatske županije suočava s nedostatkom radne snage, kao i sve većim brojem stranih radnika iz trećih zemalja svijeta. Da nikada nije kasno za stjecanje i usavršavanje novih vještina traženih na tržištu rada istaknuto je na kolegiju ravnatelja srednjih škola kojima je osnivač Varaždinska županija gdje im je predstavljen sustav vaučera za obrazovanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Zamišljen kao odgovor na neusklađenost vještina radne snage s potrebama gospodarstva i srednje škole s područja Varaždinske županije prepoznaju sustav vaučera.

Trenutno su pružatelji vaučera Elektrostrojarska škola Varaždin, Strojarska i prometna škola Varaždin, Strukovna škola Varaždin i Srednja škola Ludbreg koje ukupno provode 85 programa stjecanja znanja i vještina. Predstojnica HZZ – Područni ured Varaždin Branka Šaško istaknula je kako je od početka programa, dakle od 1. travnja 2022. pa sve do kraja 2023. godine u Varaždinskoj županiji zaprimljeno 573 zahtjeva, od čega su odobrena 462 zahtjeva, odnosno 81%.

-Samo u 2023. godini odobrili smo 267 zahtjeva. Najtraženiji su bili programi za knjigovođe, internet marketing i brendiranje, rukovanje viličarom u skladišnom prostoru, Front-End developer, isključivanje/uključivanje visokog napona u hibridnim i električnim vozilima, Peyton developer, asistenti za upravljanje projektima, grafički dizajner, a zanimljivi su i zeleni programi poput ekološke proizvodnje voća i bilja, gospodarenje otpadom, društveno odgovorno poslovanje i drugo. Žene čine 54% od ukupnog broja korisnika vaučera, a najviše nam se uključuju mladi između 25 i 35 godina – rekla je Šaško zamolivši ravnatelje srednjih škola da se uključe u programe, izrađuju što više programa, posebice onih koji se tiču zelenog. Ujedno je najavila i učenje hrvatskog jezika za radnike iz trećih zemalja svijeta, također kroz sustav vaučera.

Trenutno su u izradi kurikulumi prema djelatnostima. Riječ je o početnim tečajevima, najvjerojatnije na razini A1. Oni će biti takvi da će se jedan veći dio odnositi na opći hrvatski jezik, dok će onaj manji biti usmjeren prema određenoj djelatnosti u kojoj je strani radnik zaposlen, bilo da je riječ o građevini, prerađivačkoj industriji, ugostiteljstvu, trgovini i sl. Trenutno se utvrđuju kriteriji, način podnošenja zahtjeva, kao i tko će moći biti izvoditelj tih programa, a sve bi trebalo biti završeno do kraja ožujka – najavila je Šaško.

Ravnatelje srednjih škola pozdravio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak najavivši im događanja na području obrazovanja u ovoj godini, a kolegiju su prisustvovali i predsjednik HGK – Županijske komore Varaždin Dragutin Gložinić, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković, te predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin Boris Kos.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  U Varaždinske Toplice stiže 26.500 eura za uređenje nerazvrstanih cesta

      Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine donijelo je Odluku o odabiru projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda za sufinanciranje u 2024. godini.   Među projektima odabranim za sufinanciranje nalazi se i onaj Grada Varaždinskih Toplica, pa je tako za projekt Uređenja nerazvrstanih cesta na području Varaždinskih Toplica Gradu dodijeljeno 26.500 eura.   Zadovoljstvo dobivenim sredstvima istaknula je gradonačelnica Dragica Ratković. […]

  today23/07/2024 5

  0%