play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Strojarska i prometna škola Varaždin prva škola u Hrvatskoj koja dobiva simulator vožnje

Strojarska i prometna škola Varaždin bit će prva škola u Hrvatskoj koja će dobiti simulator vožnje namijenjen za vozače motornih vozila, prvenstveno kamiona i kamiona s prikolicom. Ugovor o nabavi simulatora vožnje u srijedu, 22. studenog 2023. godine, u Županijskoj palači potpisali su ravnateljica Strojarske i prometne škole Varaždin Snježana Klarić i direktor tvrtke ANIQ d.o.o. iz Novske Dominik Cvetkovski.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek, potpredsjednik Županijske skupštine, ujedno i predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Dragutin Kranjčec, kao i dopredsjednik Udruge Branko Trstenjački te glavni programer u tvrtki ANIQ d.o.o. Nenad Fijala. Vrijednost nabave simulatora iznosi 67.375,00 eura, a sredstva je osiguralo Ministarstvo obrazovanja i znanosti.

Zahvaljujući simulatoru vožnje, učenik će imati mogućnost potpunog treninga prije samog izlaska na cestu, kao i mogućnost edukacije kako pravilno reagirati u različitim situacijama u prometu.

-Razvili smo program koji omogućuje učenicima vježbanje osnovnih vozačkih tehnika. On uključuje simulacije različitih vremenskih uvjeta poput snijega, kiše i leda na cesti. Posebno ističemo kinetiku pokreta koja omogućuje realističnu simulaciju situacija poput sudara vozila s divljači ili pada stabla na cestu. Osim toga, simulator ima sustav za praćenje prometnih pravila koji upozorava na kršenja, bilježi ih i omogućuje analizu grešaka radi poboljšanja vozačkih vještina učenika – objasnio je direktor tvrtke ANIQ d.o.o. Dominik Cvetkovski.

Župan Anđelko Stričak pohvalio je novo ulaganje u obrazovnu instituciju kojoj je osnivač Varaždinska županija.

-Već samim time što smo po pitanju uvođenja simulatora u našu školu prvi u Hrvatskoj dovoljno govori o kvaliteti rada naših obrazovnih institucija, ali i centara izvrsnosti iz znanja te centara izvrsnosti iz strukovnih zanimanja gdje naši učenici na jedan novi, moderniji način stječu nova znanja i vještine, a i odrasli imaju daleko veće mogućnosti cjeloživotnog obrazovanja. Ovaj simulator povezao je našu pamet – naše škole, učenike i domaću tvrtku koja će izraditi simulator, što me posebno veseli – rekao je župan Stričak zahvalivši se školi, resornom upravnom odjelu, ali i poduzetnicima koji su prepoznali potrebu za jednim takvim simulatorom da se i taj dio gospodarstva koji se odnosi na promet razvija još jače i kvalitetnije.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Najavljena tradicionalna, 5. humanitarna utrka grada anđela

  Ulicama i trgovima uže gradske jezgre Varaždina uskoro će ponovo trčati i veliki i mali, ne samo zbog rekreacije, već i za plemeniti cilj – u ponedjeljak je najavljena 5. humanitarna utrka grada anđela koja je ove godine posvećena varaždinskoj udruzi za osobe s intelektualnim oštećenjem „Sunce”. I ovoga će se puta utrka održati u organizaciji idejnog začetnika Damira Habijana, inače novog ministra gospodarstva i održivog razvoja te Zajednice sportskih […]

  today26/02/2024 4

  0%