play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Stričak:”Važno je naglasiti zasluge onih koji su živjeli, djelovali i gradili svoj kraj prije nas!”

Prije točno 30 godina, 7. veljače 1993. godine, održani su prvi lokalni izbori u samostalnoj Hrvatskoj na kojima su predstavnici građana izabrani u tijela lokalne samouprave. Taj povijesni datum Varaždinska županija obilježila je prigodnom svečanošću održanoj u Skupštinskoj dvorani Županijske palače. Svečanosti su uz župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, zamjenice župana Silvije Zagorec, predsjednika Skupštine Varaždinske županije Josipa Križanića prisustvovali i izabrani vijećnici kandidacijskih lista iz 1993. godine, prvi župan Varaždinske županije Zvonimir Sabati, prvi predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Zoran Vidović kao i v.d. predsjednika tadašnjeg Županijskog izbornog povjerenstva Željko Vukelić kao i prva tajnica Županije Darinka Hajduk Vučić.

 

Kao što je istaknuo Željko Vukelić, prvi izbori za Županijsku skupštinu protekli su bez većih problema.

 

Pratili smo proceduru, sve se odvijalo po zakonu. Ukoliko je i bilo kakvih prigovora, oni su se riješili i smatram da su ti prvi izbori za Županijsku skupštinu protekli u redu, po zakonu – kratko se osvrnuo Vukelić.

Prvi predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Zoran Vidović podsjetio je kako su ti počeci obilježili formiranje nove vlasti koja i dalje funkcionira u kontinuitetu.

 

Bili su to izbori koji su obilježili ovo područje. Svi smo s dosta entuzijazma i volje krenuli u njih. Ubrzo je konstituirana i Županijska skupština koja u ovom obliku postoji još i danas. Nažalost, vrlo brzo tretirana smo kao oporbena županija, ali nastojali smo sve ono što smo zamislili, to i ostvariti i mislim da smo u tome i uspjeli – prisjetio se Vidović.

Prvi župan Varaždinske županije Zvonimir Sabati, kroz svih ovih osam mandata svjedočio je promjenama koje su se događale kroz godine.

 

Početkom devedesetih, točnije 1993. godine, nisu bile takve ovlasti, takva financijska moć županije i ti počeci su tražili kreativnost. Mi smo po mnogočemu bili prva županija koja je pokrenula projekte koji se i danas provode i na to smo ponosni. Treba zahvaliti i svim županima, ali i članovima skupština koji su i dalje nastavili s tako dobrim projektima. Govoriti o odnosima u Skupštini prije, pa i danas, ja bi rekao samo da se prije ulazilo u to sa srcem, s ljubavlju prema političkoj opciji, možda ponekad i s previše senzibilnosti, ali svi smo se zalagali da bi ova Županija što više, što brže i što bolje napredovala. Mislim da smo o tome uspjeli jer danas svjedočimo da je ova županija sasvim sigurno jedna od najboljih u Republici Hrvatskoj i onda ja kao prvi župan sam ponosan na to – naglasio je Sabati.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak ponovio je kako su prije 30 godina održani prvi izbori od ponovne uspostave županija.

 

Tada se biralo 40 vijećnika, a od njih 40, 29 je još živućih. Uvijek smatram da je bitno i važno naglasiti zasluge onih koju su na ovom prostoru živjeli, djelovali i gradili svoj kraj prije nas, a upravo ova Svečanost ima to za cilj. Te 1993. godine mi smo bili u ratu, trećina države nalazila se pod okupacijom, a 1995. godine smo, zahvaljujući našim braniteljima, uspjeli sav naš okupirani dio osim istočne Slavonije osloboditi. Od tada do danas mi smo ostvarili sve naše vanjskopolitičke ciljeve. Članica smo NATO saveza, Europske unije, Schengenskog prostora i Eurozone. Prisjetimo se još kako su 1993. godine sredstvo plaćanja bili hrvatski dinari, nakon toga kune, a danas imamo eure. I kada samo pogledamo taj aspekt vidimo u kakvom brzom, dinamičnom i turbulentnom vremenu živimo – izjavio je župan Stričak zaključivši kako kao peti župan, osmog saziva koji sada djeluje osjeća poštovanje prema svima onima koji su prije ovog saziva koji su vodili i gradili Varaždinsku županiju.

Prije svečanosti izaslanstvo Varaždinske županije, u pratnji Husarske garde Varaždinske županije položilo je vijence za sve preminule vijećnike kod Središnjeg križa na varaždinskom gradskom groblju te na groblju pokojnog župana dr. Marijana Mlinarića.

Središnjoj svečanosti nazočili su i pročelnica Renata Skoko, kao i ostali pročelnici te drugi ravnatelji županijskih i gradskih institucija i ustanova.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Bumbari Varteksa osvojili treće mjesto na turniru u Švicarskoj

  Mladi nogometaši U-12 iz NK Varteks ponosno su se vratili kući s brončanim medaljama s prvog turnira prijateljstva „Crohelvetic Fussball Cup“ koji je održan u nedjelju, 23. lipnja, na terenima Sportanlage Schweizerbild u gradu Schaffhausenu, prijateljskom gradu Varaždina u Švicarskoj. Uz podršku i pokroviteljstvo Grada Varaždina turnir je održan u organizaciji Generalnog konzulata RH u Zürichu, uz potporu Kulturne udruge HSD Ban St. Gallen i grada Schaffhausena. Ovaj turnir okupio […]

  today24/06/2024 1

  0%