play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Stričak i Habijan o aktualnoj političkoj situaciji u Gradu Varaždinu

Predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Varaždina Damir Habijan i čelni čovjek HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak u četvrtak su održali konferenciju za novinare, a glavna su tema bili predstojeći izbori za Gradsko vijeće Grada Varaždina.

Habijan je podsjetio da su gradonačelnik Neven Bosilj i SDP još 30. studenoga, na sjednici Gradskog vijeća, izjavili kako im je doista želja da vijećnici prihvate prijedlog gradskog proračuna za 2023. godinu i to zbog niza projekta i rješavanja problema baliranog otpada, no dokumenti koji su javni pokazuju nešto drugačije. „Još 28. studenog, dva dana prije sjednice Gradskog vijeća na kojoj je tema bila, između ostalog, proračun za ovu godinu, od strane Grada upućen je upit Ministarstvu pravosuđa i uprave gdje u prvoj rečenici stoji “dostavljamo pitanja koja se odnose na nedonošenje proračuna”, a iz konstrukcije te rečenice vrlo je jasno vidljivo da je komunikacija između Grada i Ministarstva pravosuđa i uprave o posljedicama nedonošenje ili donošenja proračuna postojala već puno prije nego što je održana sjednica Gradskog vijeća na kojoj se trebao donijeti proračun za 2023. Godinu.“ – rekao je Habijan.

Napomenuo je i da je Ministarstvo pravosuđa i uprave odgovor Gradu Varaždinu dostavilo prije održavanja sjednice Gradskog vijeća. „Iz tog odgovora se može vidjeti da vrlo jasno stoji kako gradonačelnik, ako se jedanput proračun ne izglasa, može takav proračun do kraja godine u nekoliko navrata još predstaviti gradskim vijećnicima, a isto tako može ponuditi odnosno predložiti odluku o privremenom financiranju. To ne bi bilo ništa neobično, u Gradu Varaždinu imali smo takvu situaciju 2016. godine kada je gradonačelnik bio Goran Habuš, koji je dvaput predlagao proračun do kraja godine i u konačnici je predložio odluku o privremenom financiranju.“ – kazao je Habijan.

Istaknuo je također kako je Grad Varaždin s Promocijom Plus d.o.o. 23. studenoga 2022. godine sklopio ugovor za provođenje ankete, u vrijednosti oko 60 tisuća kuna. „Radi se o anketi plaćenoj iz proračuna Grada koja je poslužila ne interesu građana i građanki Varaždina, niti interesu Grada, već je isključivo služila za stranački interes SDP-a i gradonačelnika Bosilja da utvrde kako politički stoje. I ta je anketa provedena prije održavanja sjednice na kojoj je trebao biti donesen proračun. Ovaj iznos od 60 tisuća kuna i agencija koja je angažirana jasno pokazuju da predmet tog istraživanja sigurno nije bilo isključivo što ljudi misle o radu Gradske uprave, već je bilo istraživanje političke snage određenih političkih aktera. To opet govori u prilog tome da stvarna namjera SDP-a, Bosilja i Markovića da se proračun izglasa nije postojala.“ – ustvrdio je Habijan.

Ponašanje SDP-ovaca, ne samo na lokalnoj, već i na nacionalnoj razini, Stričak je ocijenio dvoličnim, osvrnuvši se na prošle lokalne izbore, ali i na glasovanje o državnom proračunu za ovu godinu. „Prisjetimo se prošlih lokalnih izbora i njihovog kandidata u Čakovcu, kada je lio krokodilske suze jer mu se prijeti, a utvrdilo se da je te prijetnje sam sebi upućivao. Prisjetimo se i njihovog zalaganja za dobrobit djece, a na kraju su u Saboru digli ruke protiv proračuna, odnosno protiv besplatnih obroka, protiv dodatnih sredstava za obnovu dvorca u Vinici, protiv dodatnih sredstava za Sveučilište Sjever. Kad je riječ o Varaždinu, danas je argumentirano izneseno na koji su se način pripremali za izbore. Ako se ide na izbore za Gradsko vijeće, idemo onda i na izbore za gradonačelnika.“ – poručio je Stričak.

Napomenuo je kako je s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem u protekle dvije godine dobro surađivao. „Ovo je bio još jedan igrokaz SDP-a. Najpoštenije, najkorektnije i najčasnije, a gradonačelnika Bosilja smatram časnim i poštenim čovjekom, jest da podnese ostavku i da se ide na izbore za sve. Između ostalog, imali smo priliku čuti da on namjerava biti gradonačelnik dvije godine i jedan dan. Sad je prilika da se sve to odradi.“ – naglasio je Stričak, napomenuvši da u Gradu Varaždinu vlada kaos. „Ne zna se tko su pročelnici, odnosno mijenjaju se kao na traci i svaki mjesec su raspisani natječaji za pročelnike jer se niti nakon dvije godine nisu uspjeli ekipirati. To Varaždin ne zaslužuje.“ – istaknuo je Stričak.

HDZ je ne samo u ovih godinu i pol, već i u onom razdoblju kada je gradonačelnik bio Ivan Čehok, jasno pokazao da ima svoje stavove i svoju jasnu politiku, da može i jest konstruktivan, ali postoje određene granice, naglasio je Habijan te dodao da HDZ ima jasan cilj, viziju i program i da se konkurenata ne boje.

Župan Stričak pozvao je sve građane koji imaju znanja, iskustva, volje i energije da se uključe u izborni proces. „Vrijeme je da prestanemo o gradu Varaždinu pričati kao o gradu slučaju, a to možemo samo s dobrim i kvalitetnim ljudima. O kandidatu, odnosno kandidatima HDZ-a odlučit će stranačka tijela, ali moj je stav da nositelj liste treba biti predsjednik Gradske organizacije HDZ-a, a to je Damir Habijan. Dođe li do izbora za gradonačelnika, moj je stav da bi upravo on trebao biti kandidat za gradonačelnika.“ – zaključio je Stričak.

Damir Habijan je naglasio da su skorašnji izbori dobra prilika za Varaždince. „To je prilika za građane ovog grada da napokon izaberu one koji misle raditi za osobni interes, a ne da se ponovi situacija da gradski vijećnici dižu ruke po potrebi, isključivo iz svog osobnog interesa.“ – kazao je Habijan.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Politika

  Varaždinski županijski SDP osnovao Koordinaciju za komunal

  Rješavanje aktualnih problema važnih za kvalitetu života građana i dalje je jedan od temelja djelovanja varaždinske Županijske organizacije te gradskih i općinskih organizacija SDP-a. Tako su se u ponedjeljak sastali predsjednici gradskih i općinskih organizacija stranke u Varaždinskoj županiji, s temom komunalne problematike. Donijeta je odluka o osnivanju Koordinacije za komunal na čelu koje će biti Željko Posavec. Cilj osnivanja ovog tijela je međusobno informiranje i koordinacija vezano za probleme […]

  today04/08/2021 46

  0%