play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Stotinu godina od rođenja Ivana Rabuzina bit će obilježeno 5. Rabuzinovim danima

U novomarofskom Kulturnom centru koji nosi umjetnikovo ime, u petak je otvorena izložba „Jedinstvena Rabuzinova umjetnost iz Zbirke Vladimira Malogorskog“. U godini kada se obilježava stota godišnjica rođenja Ivana Rabuzina, time su počeli 5. Rabuzinovi dani, koji će se održavati kroz cijelu godinu.

Manifestacija prošle godine nije održana zbog epidemije, a ove će se održavati tijekom cijele godine, ovisno o epidemiološkoj situaciji. Do 30. travnja posjetitelji će moći razgledati 30-tak djela iz bogate zbirke koja je nastajala kroz iskreno druženje i prijateljstvo između Ivana Rabuzina i Vladimira Malogorskog. Ulja na platnu, grafike, akvareli, ali i porculan kojeg je Ivan Rabuzin oslikavao za svjetski poznatu tvornicu porculana Rosenthal, krase prostor Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“. U nazočnosti obitelji Ivana Rabuzina, veleposlanice Japana Misako Kaji i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, izložbu je otvorio izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Žarko Tušek. „Sjećamo se velikana hrvatske umjetnosti, hrvatske naive, Hrvatskog zagorja, osobe koja je svojim radom i djelom proslavila Hrvatsku u cijelom svijetu.” – rekao je Tušek.

Izuzetno bogat i zanimljiv stvaralački opus Ivana Rabuzina prepoznat je i na svjetskoj razini. Više stotina samostalnih i skupnih izložbi širom svijeta doprinijele su da njegove slike danas krase zidove najuglednijih muzeja, kolekcija i galerija. Rabuzinove motive željeli su i u dalekom Japanu gdje je prema predlošku njegove slike Institut za tekstil izradio veliko kazališno platno za kazalište Takarazuka u Tokyu i veliku zidnu tapiseriju za predavaonicu Muzeja moderne umjetnosti u Urawi.

Veleposlanica Kaji je podsjetila da su Rabuzinova djela stigla i do Japana gdje ih vrlo cijene. „Prvi put sam u Novom Marofu i dolazeći ovamo vidjela sam kraj koji je Rabuzin stvarao na svojim slikama i duboko me dirnulo.” – kazala je veleposlanica.

O Rabuzinu su ispisane mnoge monografije i preko 2500 bibliografskih jedinica potpisanih od likovnih kritičara, povjesničara umjetnosti i književnika. Poznat je i po svojem humanitarnom radu. Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač naglasio je da su Rabuzinovi dani i promocija cijelog Rabuzinovog opusa i promocija Novog Marofa. „Rabuzin ima što pokazati. U ovih pet godina nije nam se još dogodilo da bi morali ponavljati tematiku i slike. Nastavit ćemo promovirati našeg velikana umjetnosti. Dugujemo mu to kao slikaru, da i dalje živi kao jedan od važnih umjetnika u Hrvatskoj i najvažnija osoba u zadnjih sto godina na području Novog Marofa.” – rekao je Jenkač.

Kolekcija Vladimira Malogorskog sadržava više od 1500 originalnih umjetničkih djela s više od 130 zastupljenih autora, a među njima i više od 70 djela Ivana Rabuzina. Cjelokupnu kolekciju, koje se dio sada može vidjeti i u Novom Marofu, poklonio je 2001. godine Gradu Varaždinu. „Ivana Rabuzina ubrajaju u naivce, ali ja mislim da tu ne pripada nego da je samo svoj. Po tome je karakterističan ne samo za Hrvatsku nego za čitav svijet. Mi kolekcionari gledamo kamo bi pasalo umjetničko djelo. Kad dođete pred Rabuzinovu sliku nema prostora u koji ne bi pasala, moderni, klasični, poslovni objekt. Njegove su slike tople i daju ljudima veselje, užitak i radost.” – kazao je Malogorski.

Program 5. Rabuzinovih dana u narednom razdoblju predviđa i izložbu digitaliziranih razglednica iz fundusa Zavičajne zbirke Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof, ali i projekcije dokumentarnih filmova, Rabuzinovih intervjua, zatim predavanja, likovne radionice i kolonije, kao i šetnju Rabuzinovim bregima. Manifestaciju organiziraju Turistička zajednica, Pučko otvoreno učilište i Gradska knjižnica i čitaonica Novog Marofa.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Najavljeni Gospodarski sajam u Varaždinu, očekuje se više od sto izlagača

  Osmi po redu Gospodarski sajam u Varaždinu, održati će se 20. i 21. svibnja 2022. na Kapucinskom trgu u Varaždinu, a program i popratne aktivnosti najavili su na prigodnoj konferenciji za medije organizator sajma Nenad Kumrić iz tvrtke Tin marketing, županijski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen i pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Grada Varaždina Slađana Miočić. Varaždinska županija je glavni partner, dok je Grad Varaždin […]

  today12/05/2022 71

  0%