play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Što je turizam 4.0 i što žele „novi turisti“?

Što je turizam 4.0 i što žele „novi turisti“, što je proširena stvarnost i kako se može koristiti u turizmu, a koje su moderne tehnologije u turizmu i kako ih ne koristiti? Bile su to teme predavanja održanih na međunarodnoj konferenciji „Suvremene IT tehnologije i njihove primjene u turizmu” u Varaždinu, uz koja su sudionicima predstavljeni i primjeri najbolje prakse u primjeni komunikacijskih tehnologija u centrima za posjetitelje.

Međunarodna konferencija održana je u sklopu projekta „Active Tourism meets Advanced Technology in Cross-Border Area – AT@AT.CB”, koji je sufinanciran iz Programa suradnje INTERREG V-A Mađarska-Hrvatska 2014. – 2020. Partneri iz Hrvatske su Varaždinska županija kao vodeći partner i Turistička zajednica Varaždinske županije, dok su mađarski partneri Grad Csurgó i Sveučilište Pannon, Nagykanisza kampus. Ukupna vrijednost projekta je 1.245.215,36 eura, od čega EU sufinancira 1.058.433,04 eura (85 posto).

– Ovaj projekt je zanimljiv i važan zato što spaja informacijsku tehnologiju i turizam, što su zapravo dvije najdinamičnije industrije na svijetu. Dodana vrijednost je upoznavanje posjetitelja i turista ne samo s urbanim, već i ruralnim dijelovima Varaždinske županije i mađarskog grada Csurgóa i njegove okolice. Ruralna područja, nažalost, često ostaju nekako zapostavljena, a imaju velike potencijale i brojne znamenitosti koje vrijedi upoznati i posjetiti. Upravo zahvaljujući aplikacijama i tehnologiji virtualne stvarnosti ruralna područja će se dodatno popularizirati, čime turistička ponuda dobiva sasvim novu dimenziju. Projektom će se osnovati dva centra za posjetitelje – jedan u gradu Csurgó, a drugi ovdje u Varaždinu. Kao što znate, u tijeku su radovi na preuređenju podruma Županijske palače u Centar za posjetitelje, koji će biti opremljen visokom tehnologijom, a sve s ciljem kako bi se na dinamičan, edukativan i atraktivan način predstavila kulturna i prirodna baština – rekao je župan Anđelko Stričak.

Zamjenica gradonačelnika Grada Csurgóa Vassné Huszics Bernadett napomenula da će se u sklopu projekta provoditi jedinstvene investicije i aktivnosti.

– U budućim centrima za posjetitelje gosti će u Csurgóu i Varaždinu putem tzv. „prozora“ moći međusobno komunicirati u stvarnom vremenu. Na području Povijesnog parka Csurgó će, osim uređenja posjetiteljskog centra, biti izgrađen i opremljen tunel koji vodi do drvenog dvorca, što će kao novi, inovativan i jedinstveni element dodatno pridonijeti uzletu lokalnog i regionalnog turizma i širenju usluga. Osim toga, u sklopu projekta će biti organizirani srednjovjekovni sajam te međunarodno natjecanje u crtanju – najavila je Vassné Huszics Bernadett.

Turistička industrija se promijenila, a uključivanje IT tehnologija u turizam preduvjet je za privlačenje suvremenih gostiju, naveo je direktor TZ-a Varaždinske županije Goran Mališ.

– Osim budućeg jedinstvenog centra za posjetitelje koji će dobiti Varaždinska županija, posebno veseli činjenica da smo dobili bazu i analizu postojeće kulturne i prirodne baštine na ovom području, a dionici u turizmu Varaždinske županije moći će se uključiti u edukacije upravo na temu IT-a i razvoja turizma. Turizam bez naprednih tehnologija danas je neizbježan, a uz sve mogućnosti koje pruža, veselimo se razvoju turizma Varaždinske županije upravo u tom smjeru – rekao je direktor TZ-a Varaždinske županije Goran Mališ.

Dr. Nikoletta Kaszás, ravnateljica kampusa Sveučilišta Pannonia u Nagykanizsi  – Sveučilišni Centar za kružnu ekonomiju, rekla da je zadovoljstvo što su partner u projektu koji spaja dva važna područja obrazovanja i istraživanja sveučilišnog centra.

– Digitalizacija i na njoj temeljena „gamifikacija” prisutna je u svim područjima, pa je neizbježna i u turizmu. Turistički akteri već koriste digitalne tehnologije gotovo posvuda, primjer su hotelski rezervacijski sustavi ugrađeni u vlastitu web stranicu. S druge strane, proširena stvarnost zasad je ograničeno prisutna, pa tako u slučaju dvoraca postoje primjeri u kojima postaje vidljivo kako je dvorac nekada izgledao. Moji suradnici su u sklopu projekta razvili mobilnu aplikaciju koja, osim turističkih informacija, uključuje i pet različitih igrica temeljenih na proširenoj stvarnosti. Sve su izrađene na temelju 3D modela, a obilaskom turističkih lokacija predloženih u projektu ove igrice možemo igrati pred živom, stvarnom pozadinom – rekla je dr. Kaszás.

Nakon predavanja koja su održali Krisztián Attila Bakon i Gergely Anga sa Sveučilišta Pannonia u Nagykanizsi  – Sveučilišni Centar za kružnu ekonomiju iz Mađarske, mr. sc. Neda Telišman Košuta iz Sustainable Tourism and Hospitality Solutions d.o.o. iz Hrvatske i Robert Majhen iz Lucere – poduzetničkog inkubatora iz Ludbrega, međunarodna konferencija završila je panel raspravom o temi „Primjene IT tehnologija u turizmu i unapređenje turističkog sektora“.

Župan Stričak je napomenuo da projekt ne čine samo građevine, infrastruktura, tehnologija, nego i ljudi. – U ovom slučaju su to stanovnici s mađarske i hrvatske strane granice, koji već stoljećima žive zajedno na ovom području, no ne poznaju se možda dovoljno. Ovim projektom ćemo otvoriti mogućnosti suradnje i međusobnog upoznavanja kako samih stanovnika ovog područja, tako i turista koja dolaze u posjet – istaknuo je.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  U Svibovcu Topličkom pokopani posmrtni ostaci 72 ekshumirane žrtve masovnih likvidacija partizanskih postrojbi u Drugom svjetskom ratu

  U nedjelju su na groblju Svibovec nakon gotovo 80 godina, pokopani posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata, ekshumiranih 2014. godine s lokacije Leskovec, predio Jakšenica.   Misu za 72 ekshumirane žrtve masovnih likvidacija na području sjeverne Hrvatske koje su se dogodile nakon zauzimanja Varaždinskih Toplica od strane partizanskih postrojbi 29. rujna 1943. godine,  predvodio je  mons. Vlado Košić u koncelebraciji sa župnikom Jurajem Kopjarom.   - Dao Bog da se […]

  today26/09/2022 4

  0%