play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Sporazum o stipendiranju za 50 učenika koji se školuju za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu

Pedeset učenika iz Varaždinske županije, koji se školuju za zanimanja kuhar, konobar, hotelijersko-turistički tehničar i komercijalist te za pomoćnog kuhara i slastičara, primat će po 500 kuna mjesečne stipendije tijekom cijele školske godine.


Omogućeno je to Sporazumom o zajedničkom stipendiranju između Varaždinske županije i Obrtničke komore Varaždinske županije, koji su danas u Županijskoj palači potpisali župan Anđelko Stričak i predsjednik Obrtničke Komore Mario Milak.
Stipendiranje se odvija u sklopu projekta Ministarstva turizma „Program poticanja i obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu“, koji i ove godine provodi županijska Obrtnička komora.
„Varaždinskoj županiji cilj je svim srednjoškolcima osigurati što lakše i bezbrižnije školovanje. Upravo zato provodimo niz mjera, među kojima je i ovaj program zajedničkog stipendiranja učenika zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu, iza kojeg stoji i državna pomoć. Varaždinska županija izdvaja 125.000 kuna, Ministarstvo turizma i sporta također 125.000 kuna, čime će za stipendiranje ukupno biti osigurano 250.000 kuna. Po 500 kuna mjesečno time će primati 50 učenika od prvog do četvrtog razreda koji pohađaju Gospodarsku školu Varaždin, Srednju školu Arboretum Opeka, Srednju školu Ludbreg i Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar” – rekao je župan Stričak. Od ukupnog broja stipendista, njih 25 je novih, a gleda li se po zanimanjima, 40 posto se odnosi na učenike koji se školuju za kuhara i konobara, 40 posto na učenike za četverogodišnja zanimanja, a preostalih 20 posto na pomoćna zanimanja. „Zahvaljujem Varaždinskoj županiji što je naš partner u stipendiranju učenika deficitarnih zanimanja. Mogu najaviti da Ministarstvo turizma i sporta za sljedeću školsku godinu najavljuje novi model stipendiranja učenika, u koji bi bili uključeni licencirani obrtnici i trgovačka društva. Učenik bi nakon završenog trogodišnjeg ili četverogodišnjeg školovanja još godinu dana ostao kao zaposlenik kod svojeg mentora kod kojeg je obavljao praksu. I dok ove školske godine stipendije iznose po 500 kuna, od sljedeće bi, prema najavama, mogle iznositi oko 1.200 kuna mjesečno jer je cilj Ministarstva turizma i sporta te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja obuhvatiti svu djecu koja se školuju za obrtnička zanimanja te izjednačiti visinu stipendija” – najavio je predsjednik Obrtničke komore Milak.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Gradonačelnik Bosilj otvorio 7. Kliker festival

  Festival sreće, boja, plesa, igara započeo je predstavom „Ljubičasto“, nastale po motivima “Romea i Julije” W. Shakespeara, koja je uz pomoć međugeneracijskog ansambla na daskama varaždinskog HNK oživjela najpoznatiju ljubavnu priču, ali s manje tragičnim završetkom, velikom količinom predanosti, prijateljstva i ljubavi. Gradonačelnik Bosilj, otvarajući 7. KLIKER festival, kazao je kako je uvjeren da će u sljedećih devet dana u programima uživati mali Varaždinci, ali i njihovi roditelji. „Posebno veseli […]

  today13/06/2022 13

  0%