play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Službeno završen milijun eura vrijedan projekt obnove Vile Oršić u Varaždinu

Završetak obnove prekrasnog povijesnog zdanja iz 19. stoljeća iznimne kulturne i arhitektonske vrijednosti – Vile Oršić u samom središnju grada Varaždina, danas je prigodno obilježen, uz prisustvo predstavnika akademske zajednice te predstavnika javnog i gospodarskog sektora. Obnova Vile je trajala dvije godine i sada opremljena modernom tehnologijom započinje s novom namjenom, a to je provođenje nastave i znanstvenih istraživanja studenata i nastavnika Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Ovom sveobuhvatnom obnovom ovaj je Fakultet proširio svoje vlastite prostorne kapacitete, a tako i kapacitete najstarijeg i najvećeg hrvatskog sveučilišta – Sveučilišta u Zagrebu.

Radi se o prekrasnoj povijesnoj zgradi iznimne kulturološke vrijednosti u samom centru Varaždina s pripadajućim dvorištem ukupne površine 4.327 četvornih metara, koja je nakon ove zahtjevne obnove spašena od propadanja i postaje novi prostor za razvoj istraživačkih potencijala i provođenje nastavnih i izvannastavnih aktivnosti studenata i znanstvenika na Fakultetu. Ovime smo dobili oko 650 četvornih metara prostora koji neće riješiti nedostatak naših prostornih kapaciteta, međutim nam daje mogućnost za provođenje i primjenu inovativnih koncepata učenja i poučavanja, po principu modela ‘work based learning’ i kroz laboratorijsku nastavu, u suradnji s partnerima iz industrije, a upravo su oni dali velik doprinos u obnovi i rekonstrukciji Vile i na tome im zahvaljujemo – naglasila je dekanica Fakulteta prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep. Ovo je centar koji integrira gospodarstvo s obrazovnim procesom, a to je strateški interes našeg Sveučilišta i FOI na tome intenzivno radi kao jedna od naših najkvalitetnijih sastavnica – pohvalio je projekt obnove prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, prorektor Sveučilišta u Zagrebu za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom.

Zgrada je dana na korištenje FOI-ju odlukom Gradskog vijeća Grada Varaždina u svrhu realizacije obrazovnih aktivnosti i unaprjeđenja visokog obrazovanja u gradu Varaždinu i u cijeloj regiji sjeverozapadne Hrvatske, a obnovljena je sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Ministarstva kulture i medija RH, Grada Varaždina, Varaždinske županije, partnerskih poduzeća i projektnih sredstava u ukupnom iznosu od oko 933 tisuće eura (7 milijuna kuna). Izuzetno nam je drago da je Vila postala laboratorijski dio FOI-ja i nadamo se dogradnji ‘Centra za predinkubaciju u pametnoj industriji’, zajedničkog projekta Grada Varaždina i FOI-ja, kroz ITU mehanizam u nastavku čestice, što će jednog dana postati prvi takav predinkubacijski centar u Hrvatskoj – najavio je gradonačelnik Varaždina dr. sc. Neven Bosilj.

Obnova je izvođena pod stalnim nadzorom Konzervatorskog odjela u Varaždinu, a pročelnica Odjela i izaslanica ministrice kulture i medija, dr. sc. Vesna Pascuttini – Juraga je istaknula da su prilikom obnove očuvani svi povijesni elementi zgrade, uključujući stolariju, podove, kamin, arhitektonske dekorativne elemente, kao i sam raspored prostorija. S ovakvom praksom obnove naših povijesnih građevina nastavljamo i dalje na području Varaždinske županije, jer je to izvrstan primjer kako zaštititi povijesna dobra i dati im novi sadržaj u obrazovanju i znanosti – zaključio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja za obnovu je izdvojilo oko 343 tisuće eura (2,5 milijuna kuna), a financijsku potporu u okviru ‘Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2022. godinu’ dalo je i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Ova obnova pokazuje da FOI pripada u sam vrh visokoobrazovnih institucija u Hrvatskoj, vodeći računa o potrebama suvremenog tržišta rada – istaknuo je izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak.

Obnovu Vile Oršić sponzorirale su velike hrvatske IT i marketinške tvrtke: IBM iX Croatia d.o.o., Mobilisis d.o.o., Cratis d.o.o., Arbona d.o.o. te Fina- Financijska agencija, u suradnji s kojima FOI u novoopremljenim učionicama i laboratorijima Vile već sada održava nastavne i nenastavne aktivnosti. Surađujemo s FOI-jem zbog kvalitete rada sa studentima koji ih izuzetno dobro priprema za tržište rada, a tome svjedoči i podatak da više od 60 posto naših zaposlenika u Varaždinu dolazi upravo s ovog Fakulteta – rekao je Mario Horvat, managing director u tvrtki IBM iX.

U prostoru Vile Oršić, FOI je započeo s redovnom nastavom na svim svojim sveučilišnim studijima u ljetnom semestru ak. godine 2022./2023., a u njoj su smješteni fakultetski istraživački laboratoriji, WBL učionica, dvorane za učenje i poučavanje te kabineti za nastavnike i centre Fakulteta, a svi opremljeni najsuvremenijom tehnologijom. Povijesno stubište Vile ukrašeno je umjetničkim slikama varaždinskog slikara i umjetnika Dražena Trogrlića, koje su pronađene u Vili i također spašene prilikom njene obnove.

FOI broji oko 2700 studenata i 155 djelatnika, a svima njima Vila je stavljena na raspolaganje za znanstveno-istraživački rad, što će prigodno obilježiti obilaskom i otvorenjem već idućeg tjedna.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Započelo uređenje prostorija Matičnog ureda u Bartolovcu

  Nakon energetske obnove Matičnog ureda u Bartolovcu, Općina Trnovec Bartolovečki prionula je daljnjem poslu i ovih dana započela s njegovim unutarnjim uređenjem. Zahvaljujući radovima vrijednim gotovo 350.000 kuna, brojne udruge i zainteresirani mještani imat će na raspolaganju novi i adekvatan prostor. Kako je pojasnila načelnica Verica Vitković, riječ je o zgradi koja je nekada bila sjedište Općine, ali i vjenčaona, a sada će dobiti nešto drugačiju namjenu i bit će […]

  today25/03/2022 47

  0%