play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Slovenski državni tajnik u Varaždinu razgovarao o važnosti prekogranične suradnje

Marko Koprivc, državni tajnik Ministarstva kohezije i regionalnog razvoja Republike Slovenije u Varaždinu se sastao s predstavnicima gradske vlasti, dok je inicijatorica sastanka bila saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora.

Tema razgovora bila je suradnja Hrvatske i Slovenije na europskim Interreg projektima, odnosno mogućnost prekogranične suradnje s obzirom da su u tijeku natječaji za projekte Interreg Slovenija Hrvatska.

-Čini mi se vrlo korisnim razgovarati o ključnim razvojnim prioritetima koji koriste našim državama, dakako cijeloj regiji uz granicu. Prošli tjedan su se u Umagu susrela također dvojca ministara za koheziju obje države koji su također izrazili interes za susrete na nivou ministara na kojim bi se dogovorili koji su to ključni prioriteti u nadolazećim godinama. Odnosi između naših država su zaista vrlo dobri i želja mi je zahvaliti se Republici Hrvatskoj na pomoći koju nam je uputila nakon prirodnih katastrofa. Surađujemo s hrvatskom Vladom u pripremi prijave šteta  i dobivanje sredstava iz posebnog europskog mehanizma nazvanog „Zaklada solidarnosti“. Kolege iz Hrvatske nam pomažu jer su imali ista iskustva nakon potresa u Hrvatskoj. Želja mi je također istaknuti zaista dobru suradnju s gradom Varaždinom. Vjerujem da je budućnost puno ljepša ako ćemo graditi mostove između država, a ne postavljali prepreke.

Inicijatorica sastanka bila je zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora koja je istaknula kako je upravo Koprivc jedan od zaslužnijih za projekt učenja slovenskog jezika i kulture na području Varaždinske županije.

-On je zapravo omogućio da se razvije i dalje održava projekt koji sad već traje 12 godina i u kojem svake godine sudjeluje 150 učenika. Sada je gospodin Koprivc ponovo u ulozi onoga koji otvara vrata suradnje kroz projekte Interrega. Mi očekujemo da ćemo s Republikom Slovenijom ostvariti bitni napredak s obzirom na dobrodošle vijesti iz Zagreba i iz Ljubljane gdje se vidjelo da nakon prirodnih katastrofa, poplava u Sloveniji i potresa u Hrvatskoj jedino što preostaje je dobar susjed. Potvrdilo se pravilo „Tko brzo da – dva puta da“,  a brzo može dati jedino tvoj najbliži susjed. Veseli me da sam osobno vidjela kada je predsjednik Hrvatskog parlamenta bio u službenoj posjeti Sloveniji kako postoji dobra volja da se problemi počnu rješavati. Uvijek će postojati problemi, ali će način njihova rješavanja biti drugačiji. – zaključila je zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora.

Radnom sastanku prisustvovali su i Željko Bedeković, ravnatelj Razvojne agencije Sjever Dan i stručni suradnik Marin Šipek te suradnice iz slovenskog ministarstva Vesna Engelman, voditeljica programa Interreg za Hrvatsku i Sloveniju, Jadranka Plut, voditeljica sektora za financijske mehanizme i Tanja Vrzić, suradnica u kabinetu državnog tajnika.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Obilježen Dan Grada Lepoglave

    Povodom Dana Grada Lepoglave, u petak, 8. prosinca, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća. Uz članove Gradskog vijeća, predstavnike ustanova i institucija te čelnih ljudi drugih gradova i općina, nazočili su joj i drugi gosti i uzvanici, među kojima izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, v.d. predsjednik Hrvatske narodne stranke i načelnik Općine Cestica Mirko […]

  today09/12/2023 4

  0%