play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Sjajni rezultati 24. Špancirfesta

Ovogodišnji, 24. Špancirfest prvo je izdanje festivala koje je, od 2019. godine, održano neopterećeno „izvanrednim“ uvjetima koje je stvorila pandemija COVID-19. Stoga su i očekivanja organizatora, partnera, sponzora, ali i posjetitelja bila zaista velika. Hrvatski turizam općenito u postpandemijskom razdoblju postiže sjajne rezultate te je 24. Špancirfest osmišljen, organiziran i realiziran uz pretpostavku velikog interesa javnosti za kulturno-turističkim manifestacijama i sadržajima.

Festival je održan od 19. do 28. kolovoza 2022. godine, držeći se tradicije da „zauzima“ termin posljednjih dvaju vikenda kolovoza. Kod kreiranja programa i osmišljavanja sadržaja, organizator Špancirfesta, Turistička zajednica grada Varaždina, trudila se zadržati pristup pružanja raznolikosti uz veliku pažnju posvećenu kvaliteti, bez obzira o kakvom se obliku programa radi.

U 24. izdanju Špancirfesta, festival je donio nekoliko važnih novosti. Prije svega, napravljen je iskorak u gastro ponudi festivala koju je donio Špancir Burger Festival smješten na Kapucinskom trgu. Time je Špancirfest dobio izvrstan „premium“ gastronomski sadržaj koji mu je kreirao dodanu vrijednost. Uz po prvi puta gastronomijom obojan Kapucinski trg, Špancirfest je iskoračio u još jednu novu ulicu u središtu Varaždina – Šenoinu u koju je donio novi koncept sadržaja posvećen zdravlju i organskim, prirodnim proizvodima.

Ukupno, na 24. Špancirfestu je bilo planirano te je uspješno održano više od 500 programa svih vrsta. Ova je brojka posebno značajna ukoliko se u obzir uzme činjenica da je tijekom 24. Špancirfesta zabilježen veliki broj kišnih dana, u usporedbi sa svim recentnim festivalskim izdanjima. Usprkos tome što su i prvi i drugi festivalski vikendi bili opterećeni nestabilnim vremenom, svi su planirani programi uspješno održani uz jedinu iznimku koncerta Bože Vreće kod vile Bedeković posljednjeg dana Špancirfesta.

Zanimljiv i raznovrstan program je u Varaždin u deset dana održavanja Špancirfesta privukao veliki broj posjetitelja. Prema procjenama PU varaždinske, tijekom održavanja festivala Varaždin je posjetilo oko 250.000 posjetitelja uz važnu napomenu da je nastavljen trend privlačenja značajnog broja gostiju i tijekom radnih dana tjedna te produženje boravka gostiju.

Turistički podaci iz sustava eVisitor to potvrđuju. Tijekom deset festivalskih dana zabilježeno je 2.683 dolazaka i 6.269 noćenja što je u odnosu na 2021. godinu 25% više dolazaka i 23% više noćenja. Ove brojke veće su i u odnosu na „referentnu“ pretpandemijsku 2019. godinu u odnosu na koju je zabilježeno 6% više dolazaka i 18% više noćenja. Što se strukture posjetitelja ovogodišnjeg Špancirfesta tiče, 44% bili su domaći, a 56% strani gosti pri čemu ih je najviše bilo iz Njemačke, Slovačke, Slovenije, Austrije i Poljske.

Turističke brojke prate i konkretni podaci o potrošnji u ugostiteljstvu i trgovini koje bilježi Porezna uprava Varaždin. Za vrijeme Špancirfesta ukupni promet u ugostiteljstvu i pružanju smještaja na području grada Varaždina iznosio je gotovo 12,5 milijuna kuna, što je 38 posto više nego u razdoblju Špancirfesta prošle godine, dok je promet u trgovini iznosio 66,8 milijuna kuna, što je 6 posto više. Tijekom deset dana Špancirfesta ukupno je u te dvije grane na području grada Varaždina ostvareno 79,3 milijuna kuna prometa što je, kumulativno 10% više nego 2021. godine.

Veliki uspjeh postigao je Špancir Burger Festival, na kojem se nudilo 21 gurmanskih varijanti burgera. Prema procjenama organizatora posjetilo ga je oko 40.000 ljudi kojima je isporučeno čak 15.000 burgera te oko 9.500 piva. Osim impresivnih ugostiteljskih brojki koje je ostvario Špancir Burger Festival, ni popularni Vinski grad ne zaostaje u obaranju rekorda. Tako je ove godine taj enogastro program ponudio čak 420 različitih vina iz čak 40 vinarija, što je najveći broj do sada, a posjećenost Vinskog grada je porasla za čak 28%.

Web stranica Špancirfesta, na domeni www.spancirfest.com, srušila je rekorde posjećenosti te je zabilježila ukupno milijun i 440 tisuća pregleda odnosno 185.000 unique posjetitelja što je značajan porast od oko 35% po oba mjerila. Aktivnosti Špancirfesta na društvenim mrežama te kroz digitalne kampanje također su dramatično porasle uz napomenu da je za oglašavanje potrošen gotovo jednaki iznos kao i u 2021. godini. Rezultat je to sustavnijeg pristupa digitalnoj promociji i značajnog interesa za Špancirfest u hrvatskoj javnosti.

U razdoblju od 1. lipnja do 28. kolovoza, kada je provođen najznačajniji dio promocije putem društvenih mreža, doseg (reach) organskih, dakle neplaćenih, objava na Facebook stranici Špancirfesta bio je čak 3.1 milijun. Rezultati provođenja plaćenih digitalnih kampanja, koje su krenule u srpnju, još su značajniji. One su postigle doseg od 967 tisuća odnosno broj impresija (prikaza) od čak 5 milijuna. Pojednostavljeno možemo reći da su objave o Špancirfestu na društvenim mrežama, u tri mjeseca provođenja sustavne komunikacije i promocije, prikazane više od 8 milijuna puta što je, u odnosu na 2021. godinu u kojoj je već bio ostvaren rekordan rast u ovom segmentu, novi rast od čak četiri puta, uz jednaki budžet za digitalnu promociju i oglašavanje.

Špancirfest je u istom razdoblju provodio i druge medijske aktivnosti te je kroz medijska partnerstva, ali i distribuciju promo objava ostvario značajnu medijsku vrijednost na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Ukupno je zabilježeno čak 1048 medijskih objava vezanih uz Špancirfest, a vrijednost medijskog prostora se, prema AVE (Advertising Value Equivalency) izvještaju kojeg je za potrebe Špancirfesta napravila tvrtka Briefing, procjenjuje na 19.9 milijuna kuna.

Ugledna agencija Promocija plus je tijekom kolovoza provela opsežno istraživanje o percepciji i dojmovima javnosti o Špancirfestu te o poznavanju festivalske ponude u Hrvatskoj. Rezultati istraživanja uključuju brojne zanimljive pokazatelje iz kojih se može kvalitetno procijeniti stanje brenda Špancirfesta u kontekstu cjelokupne festivalske odnosno kulturno-turističke ponude Hrvatske, ali i vrijednosti samog festivala kao perjanice varaždinskog turizma. Rezultati istraživanja pokazali su da je Špancirfest prepoznat kao jedan od tri najboljih festivala u Hrvatskoj (uz Splitsko ljeto i Advent u Zagrebu). Uz to, istraživanje je pokazalo iznimno visoku razinu svijesti o karakteru, lokaciji i terminu održavanja Špancirfesta (više od 90% ispitanika zna za Špancirfest i da je riječ o varaždinskom festivalu, a njih čak 78% zna da se održava krajem kolovoza), a kao najčešće asocijacije na spomen pojma „Špancirfest“ su: zabava, Varaždin i gastronomija. Isto tako, prema rezultatima istraživanja javnost kao najprepoznatljivije sadržaje festivala prepoznaje koncertni program, ulične performere te gastronomsku i izlagačko-prodajnu ponudu. Čak 97% ispitanika bi festival preporučilo prijateljima, a čak 68% onih koji su ga posjetili će to ponovno učiniti. Što se procjene kvalitete tiče, Špancirfest je ocijenjen odličnom ocjenom (4,56). Ovo je po prvi puta da Špancirfest raspolaže konkretnim i egzaktnim istraživanjem percepcije svih segmenata festivala u javnosti koje je potvrdilo iznimnu vrijednost, važnost i utjecaj festivala ne samo na turistički razvoj Varaždina već i kao generatora poslovnih aktivnosti, ali i društvenih promjena.

Špancirfest je uspješan prije svega zbog timskog rada cijelog niza osoba, službi, institucija, ustanova i partnerskih poduzeća. Festivala, ovih optimističnih brojki, ali i nebrojenih trenutaka sreće koje posjetitelji, izvođači i organizatori dožive na njemu ne bi bilo bez podrške, prije svega, Grada Varaždina, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Varaždinske županije, Varaždinske županije te sponzora, od kojih su neki uz festival od samih početaka. U organizaciji festivala pomogli su i djelatnici Čistoće, Parkova, Upravnog odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo, Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti, Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina, PU varaždinske, Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije te brojni drugi.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Novčane potpore za umirovljenike Općine Petrijanec

  Obavještavaju se umirovljenici s područja Općine Petrijanec čija mirovina iznosi manje od 2.000,00 kuna da će Općina Petrijanec vršiti isplatu prigodnih novčanih pomoći umirovljenicima, povodom božićnih i novogodišnjih blagdana. Iznos potpore iznosit će 150,00 kuna. Uvjeti za isplatu novčane potpore: – da umirovljenik nije korisnik inozemne mirovine ili neke druge mirovine, – da je ukupna mirovina umirovljenika manja od 2.000,00 kuna (u navedeni iznos računa se i inozemna mirovina). Upis […]

  today06/12/2022 65

  0%