play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Simboličnom podjelom narcisa obilježen Dan kojim se podiže svijest u borbi protiv raka dojke

Tijekom ožujka cvjetovi narcise prepoznatljiv su simbol posvećen podizanju svijesti o karcinom dojke. Upravo s tim ciljem, a u organizaciji članica Udruge žena operiranih na dojku – Mammae klub Varaždin već se 23. godinu u Varaždinu obilježio Dan narcisa.

Simboličnoj podjeli stručka narcisa kao podsjetnik kako je potrebno na vrijeme početi brinuti o svom zdravlju i u većoj mjeri pomoći onima koji su već oboljeli – pridružili su se i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, te zamjenica župana Silvija Zagorec.

Zahvaljujem članicama Mammae klub Varaždin koje već 23 godinu provode ovu hvalevrijednu akciju. Njima su se danas pridružili stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, Opće bolnice Varaždin, Lige za borbu protiv raka Varaždinske županije, te članovi našeg Savjeta za zdravlje jer svi zajedno želimo osvijestiti našu javnost i staviti naglasak koliko je bitno voditi brigu o svojem zdravlju. Nažalost, maligne bolesti predstavljaju jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj, ali i šire te samo prevencijom možemo spriječiti mnoge bolesti. Narcise simboliziraju nadu u bolje sutra i upravo ova nasmiješena lica žena koje su prošle taj trnoviti put od postavljanja dijagnoze  do  izlječenja – daju nadu i vjeru u ozdravljenje, u bolje sutra. Na nama je kao osnivačima, a u suradnji s našim zdravstvenim ustanovama da razinu zdravstvene skrbi još više podignemo kako bi našim građanima ona bila što dostupnija i kvalitetnija – istaknula je zamjenica župana Zagorec.

Predsjednica Mammae kluba Marija Hrašćanec naznačila je kako je Dan narcisa prilika za poruke svim ženama, a prije svega oboljelima.

– Neka im ovaj narcis odagna sve njihove boli i strahove te patnje, a sve negativno što se u njima momentalno roji neka im donese novi život ispunjen veseljem, radošću i smijehom. Neka nam se pridruže u Udruzi, među nama će se osjećati drugačije jer će biti među istima, doživljavati isto što i mi, ali bez svakodnevnih priča o bolesti – poručila je Hrašćanec.

Županijska koordinatorica Nacionalnog preventivnog programa „MAMMA“ mr. sc. Irena Stipešević-Rakamarić spec. javnog zdravstva, iz Županijskog zavoda za javno zdravstvo izjavila je, između ostalog, kako je u Varaždinskoj županiji, ali i Hrvatskoj mortalitet od karcinoma dojke u padu unatrag nekoliko godina. Tome je između ostalog doprinijela preventivna i kurativna zdravstvena zaštita i njena organizacija.

Što se tiče Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, to su žene od 50 do 69 godina. Mi smo imali niz ciklusa odaziva koji je bio iznad hrvatskog prosjeka, oko 66 posto. Međutim mi težimo da je on preko 70 posto. U prošle dvije pandemijske godine taj odaziv je pao za nekih devet posto, pa smo odlučili uložiti dodatan napor pozivanjem većeg broja žena.  Ovim putem apeliram na sve žene da se odazovu na besplatan mamografski pregled koji u većini slučajeva znači život. Jer samo mali broj žena tada dalje ide u obradu i ako idu, tada je karcinom otkriven u ranom stadiju s odličnom prognozom – rekla je Stipešević-Rakamarić.

Podršku akciji i Mammae klubu Varaždin dao je i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

„Ovo je dan kada dodatno senzibiliziramo javnost i podsjećamo naše Varaždinke da je prevencija ključ zdravlja i, ono što je možda bilo zanemareno u ove dvije pandemijske godine, ponovno moramo vratiti u prvi plan. Zdravlje nema alternativu. Ako propustite samopregled, mamografiju, možete doći u opasnost da bolest toliko odmakne da je više ne možete izliječiti. Gospođa Marija Hraščanec iz Mammae klub Varaždin i njezine suradnice dugi niz godina se bore da ukažu na tu važnost samopregleda i preventive te koliko je bitno da se takva teška bolest na vrijeme otkrije jer tada može biti u potpunosti izlječiva. Ne smijemo dozvoliti da nam se život pretvori u borbu koja može završiti tragično samo zato jer nismo u nekom trenutku htjeli preventivno djelovati.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika. Simbolična podjela narcisa osim na Franjevačkom trgu ispred zgrade Gradske knjižnice, održala se i na Trgu Slobode i u Shopping parku Supernova u Varaždinu.

Uoči Dana narcisa, u Županijskoj palači je u petak održana tribina pod nazivom „Sveobuhvatni pristup prevenciji, liječenju i rehabilitaciji od raka dojke“.

Na tribini se okupio niz stručnjaka s ciljem da zajedno razmotre kako unaprijediti sustav prevencije, liječenja i rehabilitacije  oboljelih od raka dojke. Organizatori su bili Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije i Liga za borbu protiv raka Varaždinske županije, a s partnerima Udrugom žena operiranih na dojku – Mammae klub Varaždin, Savjetom za zdravlje Varaždinske županije i Općom bolnicom Varaždin.

Osvrt na provedbu Nacionalnog preventivnog programa „MAMMA“ u Hrvatskoj i Varaždinskoj županiji iznijele su nacionalna koordinatorica ovog programa dr. med. Andrea Šupe-Parun, spec. javnog zdravstva, te županijska koordinatorica mr. Irena Stipešević Rakamarić, spec. javnog zdravstva, iz Županijskog zavoda za javno zdravstvo. O dijagnostici raka dojke BIRADS klasifikacijom govorile su dr. med. Sandra Kozlović Radiković, spec. patologije, i dr. med. Doroteja Bosilj, spec. medicinske radiologije – subspec. iz ultrazvučne dijagnostike. Kirurzi iz Opće bolnice Varaždin, subspecijalisti plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije dr. med. Danijela Gadže i dr. med. Donat Grgurović govorili su o kirurškom liječenju raka dojke, dok je Marija Hrašćanec, predsjednica udruge Mammae klub Varaždin, govorila o rehabilitacijskim programima te udruge.

Uz njih, u panel raspravi sudjelovale su i dr. med. Sandra Purković Banek, specijalist radiolog i subspecijalist ultrasoničar iz Opće bolnice Varaždin i Lige za borbu protiv raka Varaždinske županije te predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač.

Svim sudionicima pozdrave i zahvalu na odazivu uputile su pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, kao i prim. Kiđemet-Piskač.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Neven Bosilj preuzeo dužnost gradonačelnika Grada Varaždina

  U utorak je u Gradskoj vijećnici održana primopredaja izvršnih ovlasti između izabranog gradonačelnika dr.sc. Nevena Bosilja i dosadašnjeg gradonačelnika dr.sc. Ivana Čehoka. Primopredaji su prisustvovali i novi zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković te dosadašnji zamjenici Zlatan Avar i Sandra Malenica. Novi gradonačelnik dr.sc. Neven Bosilj zahvalio je građanima na ukazanom povjerenju: „Trudit ću se da ih ne iznevjerim. Bit ću inženjerski kratak i konkretan. Danas smo dobili tri dokumenta u cilju […]

  today08/06/2021 61

  0%