play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Sauvignon vinarije Bolfan Vinski Vrh šampion izložbe „Zlatna kapljica 2023.”

Vinari, vinogradari i brojni drugi ljubitelji dobre kapljice ove su se subote okupili u Mađarevu na 18. zajedničkoj izložbi vina Varaždinskog vinogorja „Zlatna kapljica 2023.“ koju je organizirala Udruga vinogradara i voćara „Pinta“ Novi Marof.

Na ocjenjivanje je pristiglo 347 uzoraka vina i vinskih rakija koje je ocjenjivalo 17 ocjenjivača predvođenih predsjednicom Mirelom Osrečak iz Zagreba.

 

– Bile su tri komisije i svako je vino ocjenjivalo pet certificiranih ocjenjivača, vrhunskih hrvatskih enologa – rekao je počasni predsjednik Udruge Pinta, Dragutin Koščak dodajući da je organizacija „Zlatne kapljice” bila prilično zahtjevna.

– Sve je trajalo gotovo mjesec dana. Uzorke vina trebalo je prikupiti, presortirati, nakon toga i ocijeniti. Dosta obiman posao, ali sve je uspješno riješeno i drago mi je da smo se pokazali dobrim domaćinima. Raduje me i velik broj vina nagrađenih zlatima, što znači da imamo doista puno kvalitetnih vina – rekao je Koščak.

 

Naime, čak 79 uzoraka vina osvojilo je Zlatnu kapljicu, 187 uzoraka Srebrnu, a 57 Brončanu kapljicu, dok su dva vina osvojila priznanja. Šampionom izložbe proglašeno je suho vino sauvignon vinarije Bolfan Vinski Vrh. Vrijedi svakako spomenuti da je njihov crni pinot najbolje ocijenjeno crno vino.

 

Izložba Zlatna kapljica svake se godine održava u organizaciji jedne od spomenutih sedam udruga, svake godine u drugom mjestu, a novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač koji je otvorio izložbu u Mađarevu smatra da je to događanje još jedna dobra promocija za svaki kraj u kojem se održava.

 

– Ovakve izložbe značajno utječu na podizanje kvalitete vina naših vinogradara Da je ta kvaliteta iz godine u godinu sve bolja vidi se i po tome koliko je vinara osvojilo Zlatnu kapljicu jer su prikupili najviše bodova, a kriteriji su, moramo to naglasiti, visoki. U Mađarevo su nam stigli brojni posjetitelji kako bi uživali u dobroj kapljici jer su vinari iz Varaždinske županije na itekako dobrom glasu kad je riječ o kvalitetnim vinima, a novomarofski kraj pak postaje sve poznatiji po svojim prirodnim ljepotama, turističkoj ponudi, gastronomiji. To je priča koja raste i razvija se iz dana u dan i uz naše OPG-ove, vlasnike kuća za odmor, našu Turističku zajednicu i brojne manifestacije koje organiziramo tijekom godine, važnu ulogu u tome imaju i vinari – rekao je Jenkač.

 

Uz gradonačelnike, odnosno načelnike gradova i općina iz kojih dolaze udruge koje zajednički organiziraju izložbe vina Varaždinskog vinogorja, na izložbi Zlatna kapljica bila je i zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec.

 

– Udružili ste se i zajedno čuvate tradiciju: u svojim vinogradima radite iz ljubavi, gorice su i odmor od užurbane svakodnevice, mjesto na kojem na trenutak zaboravite svakodnevne probleme i izazove.  Zahvaljujem svima koji svojim radom i zalaganjem doprinosite sve boljoj kvaliteti vina proizvedenog u našem kraju, a posebno poljoprivrednim gospodarstvima koja prenose tradiciju proizvodnje na nove generacije. U Varaždinskoj županiji ćete i ubuduće imati podršku, kako za ovu izložbu, tako i za sve druge izložbe, za međunarodna natjecanja, ali i za ulaganja, putem našeg javnog poziva za potpore u poljoprivredi za koji je ove godine osiguran dosad najveći iznos, gotovo  milijun eura – kazala je zamjenica Zagorec.

 

Na svečanosti u Mađarevu nagrade su uručene dobitnicima Zlatnih kapljica, ceremonijal je vodio glumac i pjevač Adam Končić, a okupljeni su, osim u vinu, imali priliku uživati i u odličnim domaćim jelima te dobroj glazbi.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Politika

  Održana je 15. sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije

  Varaždinska županija je prošlu godinu završila s viškom prihoda od 8,6 milijuna eura, a višak prihoda je prvi put nakon niza godina ostvarilo i svih šest zdravstvenih ustanova, istaknuto je danas na 15. sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije, na kojoj su županijski vijećnici jednoglasno donijeli odluku o dobitnicima javnih priznanja u 2024. godini. Nagrada za životno djelo Varaždinske županije u 2024. godini je posthumno dodijeljena Petri Horvat, stradaloj u prometnoj […]

  today12/06/2024 3

  0%