play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Saborski zastupnik Jenkač o Zakonu o zemljišnim knjigama

Jedna od tema sjednice Hrvatskoga sabora održane u petak bile su izmjene i dopune Zakona o zemljišnim knjigama, a u raspravu se uključio i saborski zastupnik iz Varaždinske županije, HDZ-ov Siniša Jenkač.

U svom se izlaganju osvrnuo na izjave pojedinih zastupnika da sve više stranih investitora kupuje stanove, odnosno zemljišta u Republici Hrvatskoj. „Našim ulaskom u Europsku uniju mi to jednostavno ne možemo spriječiti i kao što naši državljani mogu kupovati stanove i zemljišta i obavljati poslovne djelatnosti na području Europske unije, tako će to uskoro u punom zamahu moći činiti i ostali članovi Unije. Dapače, nije to ništa strašno, ako su ta sredstva legalna i u svakom slučaju treba pratiti tok novca” – kazao je Jenkač.

Spomenuvši investicije u poslovnom svijetu, zastupnik Jenkač istaknuo je da se Hrvatska u odnosu na EU baš i ne može pohvaliti. „Kad je riječ o vanjskim investicijama i ulaganjima iz čitavog svijeta i EU, ona su u Hrvatskoj na razini od 1 posto, dok smo na razini Europske unije na razini od 3 posto. Mislim da smo još daleko ispod prosjeka Europske unije, što se tiče stranih investicija u Republiku Hrvatsku i da su one uvijek dobrodošle, naravno ako su kvalitetne” – naglasio je.

U nastavku, Jenkač se osvrnuo i na javne bilježnike kojima se izmjenama i dopunama Zakona daje značajna ovlast. „Pogledamo li u prošlost, možemo zaključiti da su onog trena kada su javnim bilježnicima dane ovlasti da provode ostavinske rasprave te rasprave počele imati smisla. Naravno, u slučaju bilo kakvog problema nadležan je sud i to je normalno i zakonom definirano. Ali do prije tog slučaja kad su to provodili sudovi, imamo primjer gdje je ostavinsku raspravu 1997. godine proveo sud, a na upit lokalne samouprave oni su to poslali na Zemljišne knjige i na Katastar tek 2021. godine. Stoga se nameće zaključak da je sustav posložen i funkcionira od kada ostavinske rasprave provode javni bilježnici” – kazao je Jenkač.

Podsjetio je da je čitava izmjena i dopuna Zakona o zemljišnim knjigama vezana uz zakon donijet prošle godine, a govori o višegodišnjem programu izmjere građevinskog zemljišta, kojem je HDZ dao apsolutnu potporu. „Živimo u državi u kojoj su ljudi vlasnici zemljišta, ali o svom vlasništvu, nažalost ne brinu niti ga održavaju niti ga ne rješavaju gruntovno i katastarski, što je opet povezano s naslijeđem koje imamo unazad 50, 60 ili 70 godina. Iz tog razloga, država je odlučila, i to pohvaljujem, da će se sve zemljišne knjige, to jest katastarska izmjera građevinskog zemljišta provesti i ovo je jedan od zakona koji će ubrzati to provođenje” – smatra zastupnik Jenkač.

Inače, upis u zemljišne knjige moći će se provoditi elektronski, što Jenkač smatra dobrim, no sa saborske je govornice uputio i prijedlog. Naime, upis u zemljišne knjige će, prema dopunjenom i izmijenjenom zakonu, moći provoditi javni bilježnici i odvjetnici, a dosad je to bilo omogućeno i jedinicama lokalne samouprave koje se, naglasio je, bave kupovinom značajne količine zemljišta. „Jedinice lokalne samouprave to su provodile same, papirnato, a provodili su to i naši građani, neki od njih zasebno, bez odvjetnika i javnih bilježnika. Dobro je da će u slučaju ako će to provoditi javni bilježnici, građani toga biti oslobođeni, a taksa za provođenje i upis u zemljišne knjige bit će nešto jeftinija. Za građane je to, ponavljam, dobro, ali što je s jedinicama lokalne i regionalne samouprave koje također provode upise i koje imaju i kadrove i znanja? Predlažem da se razmisli da se mogućnost podnošenja prijedloga za upis u zemljišne knjige proširi i na javne vlasti, odnosno jedinice lokalne i regionalne samouprave” – poručio je Siniša Jenkač sa saborske govornice.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Bruna Borovec na prijemu u Gradskoj vijećnici

  Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina i saborski zastupnik Miroslav Marković održao je u salonu Gradske vijećnice prijem za varaždinsku stolnotenisačicu Brunu Borovec koja je ponovo postigla odlične rezultate. Na Mastersu koje se održalo u Puli, od 16 najboljih igrača, Bruna je kao članica HATSK Mladost osvojila 1. mjesto u kategoriji juniorki. Najbolja je bila i na TOP 12 turniru za juniorke u Zagrebu gdje je također osvojila 1. mjesto. Trenutno je […]

  today19/06/2024 14

  0%