play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Saborska zastupnica Natalija Martinčević o pravima žena i slobodi izbora

Saborska zastupnica Reformista i predsjednica Županijske organizacije Reformista Varaždinske županije Natalija Martinčević održala je ispred Opće bolnice Varaždin konferenciju za medije na kojoj je se osvrnula na poruke koje se tiču prava žena i slobode izbora. „Molitelji su samim odabirom lokacije pred varaždinskom bolnicom dali jasno do znanja da su ovdje da vrše pritisak na žene te da ih dodatno traumatiziraju i zastrašuju.“ naglasila je Martinčević.

Danas u Hrvatskoj imamo jednu snažnu radikalizaciju društva. Imamo po prava žena vrlo opasne poruke aktivista Hoda za život, molitelja „Muževni budite“ na trgu u Zagrebu te ovdje molitelja ispred Varaždinske bolnice. Ti isti koji „propovijedaju“ zabranu pobačaja, ti isti su i protiv zdravstvenog i spolnog odgoja u školama i protiv kontracepcije. Dakle, ženama se daje jasna poruka da su one tu da rađaju bez ikakve mogućnosti izbora, rekla je Natalija Martinčević i nastavila: “U tom procesu važna je i sve jača poluga tzv. „priziva savjesti“. Naime, mi danas u Hrvatskoj imamo nevjerojatan porast priziva savjesti u cijelom nizu bolnica. Tu je svakako važno podcrtati da u ovom trenutku u Hrvatskoj 90% ravnatelja bolnica su članovi HDZ-a, a koji odlučuju o specijalizacijama, napredovanjima i svemu ostalom pa liječnici popularnim „prizivom savjesti“ daju jasnu poruku da su na čvrstoj liniji HDZ-a. Žene koje se odlučuju za pobačaj često su u vrlo teškim životnim situacijama. Onemogućavanje ženama, da taj psihički i fizički težak zahvat obave u državnim bolnicama, stvara im često nepremostive financijske obveze, tjera ih se u skupe privatne klinike, inozemstvo ili pak u ilegalne prostore opasne po zdravlje i život. Što se tiče Opće bolnice Varaždin, na priziv savjesti pozvala su se 3 specijalista, 3 specijalizanta i 4 anesteziologa. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da se na priziv savjesti pozivaju i 3 specijalizanta. Dakle, oni kojima država, odnosno svi mi plaćamo i školovanje i specijalizaciju u ginekologiji kažu da neće raditi dio svog posla odnosno poštivati pozitivne propise RH, a kojim je pravo na prekid trudnoće zajamčeno. Obzirom na sve radikalnije poruke desnice da se pravo na pobačaj ukine ili ozbiljno ograniči, naglašavamo važnost inicijative pokrenute u Saboru, a to je da se sloboda žene da odlučuje o rađanju uvede u Ustav RH. Za stvarnu pomoć i smanjenje broja pobačaja treba osigurati: ženama – kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu skrb, radno mjesto, bolje plaće, prilagođeno radno vrijeme vrtića, kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i edukaciju, mladima – Zdravstveni i spolni odgoj u osnovnim i srednjim školama, djeca se moraju educirati obavezno, a ne izborno te besplatnu i dostupnu kontracepciju, rekla je Saborska zastupnica Reformista i predsjednica Županijske organizacije Reformista Varaždinske županije Natalija Martinčević.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Dječji fašnik v Marofu vratio se u punom sjaju

  Novim Marofom ove su subote zavladali najmlađi čije su vesele i šarene maske preuzele ulice grada. Naime, tradicionalan Dječji fašnik v Marofu, nakon nekoliko pandemijskih godina, u subotu se vratio u svom punom sjaju, konačno bez epidemioloških mjera i maski. Tako su dječji maškari u jutarnjim satima prodefilirali ulicama grada i razveselili prolaznike koji su uživali u svom šarenilu njihovih veselih maski. Fašnička povorka u kojoj je bilo 14 skupina […]

  today20/02/2023 131

  0%