play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Robotičaru Juraju Kolariću i matematičaru Emanuelu Tukaču nagrade za srebro i broncu

Mladi robotičar Juraj Kolarić i matematičar Emanuel Tukač ostvarili su nove izvrsne uspjehe: briljirali su u međunarodnoj konkurenciji učenika te osvojili srebro i broncu.

Župan Anđelko Stričak im je danas na prijemu u atriju Županijske palače uručio priznanja, kao i novčane nagrade: Juraju 3.000 kuna za osvojenu srebrnu medalju, a Emanuelu 2.000 kuna za brončanu medalju.

Izvrsnim učenicima i njihovim mentorima, Ivici Kolariću i Tatjani Plantak, čestitali su i predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije dr. sc. Josip Križanić, zamjenica župana Silvija Zagorec i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek, a na prijemu su bili i ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić, voditelj Centra izvrsnosti za matematiku Branko Topić, kao i ponosni Emanuelovi roditelji.

Juraj, učenik 2. razreda Elektrostrojarske škole Varaždin i polaznik Centra izvrsnosti za nove tehnologije – programa za robotiku, na virtualnom svjetskom natjecanju RoboCup 2021. Worldwide, RoboCup Junior – Rescue je u lipnju ove godine osvojio srebrnu medalju u konkurenciji učenika od 14 do 19 godine kao član tima Školska knjiga CRO Team. Njegov mentor je Ivica Kolarić. „Robotikom se bavim već pet godina, a ovo mi je bilo treće veliko svjetsko natjecanje. Na prvom natjecanju u Kanadi osvojio sam prvo mjesto, prošle godine sam u Sydneyu bio drugi, a ove godine ponovno drugi na virtualnom natjecanju za koje smo se pripremali tri godine. Sva iskustva s prošlih natjecanja smo primijenili na ovogodišnjem na kojem smo se natjecali u konkurenciji 27 ekipa iz Italije, Kine, Japana i drugih država. Svi oni imaju puno veću financijsku podršku, primjerice jedan kotač na njihovom robotu košta 1.000 eura, a naš cijeli robot košta 10.000 kuna. Ta razlika je velika, ali mi smo sve nadoknadili znanjem i programiranjem robota te smo osvojili drugo mjesto.” – rekao je Juraj.

Emanuel, učenik 3. razreda Prve gimnazije u Varaždinu i polaznik centara izvrsnosti za matematiku i informatiku, osvojio je brončanu medalju pojedinačno i brončanu medalju ekipno na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi (MEMO) održanoj krajem kolovoza u Zagrebu. Mentor mu je Tatjana Plantak iz Centra izvrsnosti za matematiku. „Na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi natječe se desetak europskih država, a kvalificirao sam se nakon niza natjecanja organiziranih u Hrvatskoj. Na samom natjecanju postoje dvije kategorije, pojedinačna i ekipna. U pojedinačnoj konkurenciji natjecanje se sastoji od četiri zadatka i traje pet sati, dok ekipno osam zadataka rješava pet učenika, što također traje pet sati. Pripremao sam se više godina kroz Centar izvrsnosti za matematiku, a najviše posljednje dvije godine s profesoricom Tatjanom Plantak” – rekao je Emanuel.

Njima i njihovim mentorima čestitao je župan Stričak, koji je istaknuo da je ponosan što je ovo već treći prijem za izvrsne učenike u samo tri mjeseca. „Kao što je Juraj dao dobru usporedbu, njihovi konkurenti su se natjecali s robotom čiji kotač košta 1.000 eura, a oni s robotom koji su sami „sklepali“ za 10.000 kuna. Upravo to pokazuje da prevagu čine ljudi. U fokusu rada nam je upravo obrazovanje i poduzet ćemo sve da dogradimo i opremimo potrebne prostore i učionice. Međutim, iskorak čine ljudi, a to su naši sjajni ravnatelji, profesori, učitelji i učenici. I stoga me zaista veseli što su ovdje, a već se veselim novim prijemima na kojima ćemo svakome dati javnu potporu, priznanja i novčane nagrade, jer to zaslužuju. Buduća vremena će biti izazovna i zahtjevna, ali ćemo uz ovako sjajne učenike, profesore i mentore sve savladati. Još jednom čestitke sjajnom Juraju i Emanuelu te njihovim mentorima!” – istaknuo je župan Stričak.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Uz Dan Varaždinske županije održana pjesničko-glazbena večer u atriju Županijske palače

  U atriju Županijske palače održana je poetsko-glazbena večer autora Ljiljane Vuglač i Darka Fodera, ivanečkih pjesnika, koji su čitanjem svoje poezije, u glazbenoj pratnji, predstavili lokalno pjesničko-književno stvaralaštvo pjesnika mlađe generacije, a time i dali kulturni obol obilježavanju Dana Varaždinske županije. Članica Ivanečkog pjesničkog kruga, pjesnikinja Ljiljana Vuglač prisutne je upoznala sa svojim pjesničkim prvijencem, zbirkom pjesama “Mušmule je okitio snijeg“, recitalom ljubavne poezije koji sadrži šezdeset pjesma ljubavne tematike […]

  today07/09/2021 59

  0%