play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Rekordno izdanje Adventa u Varaždinu zaključilo najuspješniju godinu za varaždinski turizam

Advent u Varaždinu, osim što je proglašen najljepšim u Hrvatskoj, oborio je i sve rekorde. Blagdanska čarolija na varaždinske je ulice privukla rekordnih 170 tisuća posjetitelja, a s rekordnim brojkama mogu se pohvaliti i sve glavne atrakcije Adventa. Čarobni grad Djeda Mraza posjetilo je čak 35 tisuća posjetitelja, a Djed i Baka Mraz podijelili su 113 kilograma bombona odnosno računajući po komadu –  22 tisuće 500 bombona. Rekordnih 38 tisuća klizača isprobalo je veliko klizalište s ledenim stazama, a do sada najveći interes bio je i za ledeni tobogan na kojem je zabilježeno čak 36 tisuća spustova. Sedamnaest tisuća posjetitelja uživalo je u vožnji panoramskim kotačem. Ukupno je u gotovo četrdeset dana Adventa održano 130 različitih programa, 33 koncerta, 45 besplatnih radionica u Kući Bake Mraz na kojima je sudjelovalo više od 450 sudionika, a gastronomska ponuda nudila se na 19 ugostiteljskih kućica.

Gužvu na gradskim ulicama potvrđuju i konkretni podaci iz sustava eVisitor koji su ponovno- rekordni. U vrijeme Adventa u Varaždinu, od 1. prosinca 2023. do 7. siječnja 2024. ostvareno je 21 % više dolazaka i 21 % više noćenja nego u istom razdoblju lani. Od stranih gostiju uvjerljivo su prednjačili gosti iz Slovenije, slijedili su ih Austrijanci, Mađari te gosti iz BIH i Njemačke, no varaždinski Advent posjetili su i turisti od daleke Australije, SAD-a, Brazila, Urugvaja do Španjolske i Portugala. Ukupno gledajući, gotovo polovica registriranih gostiju u vrijeme  blagdanskih dana u Varaždinu bili su strani turisti. Uz to, došlo je do znatnog povećanja jednodnevnih gostiju i to ne samo kao dosad, tijekom vikenda, nego i tijekom radnih dana.

Turističke brojke prate i podaci o potrošnji u ugostiteljstvu i trgovini koje bilježi Porezna uprava Varaždin. Za vrijeme trajanja Adventa u Varaždinu ostvaren je za 33% veći promet u   ugostiteljstvu i pružanju smještaja na području grada u odnosu na Advent 2022. godine, dok je promet u trgovini povećan za 12 %.  U te dvije grane ostvareno je ukupno  50 milijuna i 310 tisuća eura prometa što je ukupno povećanje od 14% u odnosu na Advent 2022.

 

 

Odlični su rezultati i što se tiče promocije manifestacije. Web stranica Adventa u Varaždinu imala je više od 322 tisuće pregleda, što je čak 78 % više nego za Advent 2022. , dok je doseg objava na Facebook stranici Adventa u Varaždinu bio gotovo 650 tisuća. Tome je doprinijela i vidljivost koju je manifestacija imala u izboru koji je proveo portal Gradonačelnik.hr, a koji je Adventu u Varaždinu donio titulu – najljepšeg u Hrvatskoj. Sadržaj objava svih Advenata uključenih u izbor vidjelo je više od 2 milijuna i sto tisuća Facebook korisnika s time da je varaždinski Advent ostvario rekordni doseg – fotografije varaždinskog Adventa je kroz izbor vidjelo više od 111 tisuća FB korisnika.

Varaždinski Advent uspješan je zbog timskog rada i angažiranosti svih uključenih u organizaciju manifestacije, prije svega Grada Varaždina koji je pružio financijsku i logističku podršku, zatim Gradske tržnice Varaždin koja je bila zadužena za Ledenu čaroliju, agencije PR Lady koja je bila zadužena za Advent na Stančiću, djelatnika Čistoće, Parkova, policije, vatrogasaca, hitne i zaštitarske službe pa do ekipe Turističke zajednice grada Varaždina, koja je bila glavni organizator Adventa, njihovih suradnika i brojnih drugih koji su svi bili važan kotačić i neizostavan dio ove adventske priče.

Rekordnim Adventom u Varaždinu i titulom najljepšeg u Hrvatskoj na najbolji je način zaključena 2023. godina, koja je također bila – rekordna. Prema podacima iz sustava eVisitor u 2023. godini ostvareno je 41.744 dolazaka, što je 21 % više nego u 2022. te 81.941 noćenja, što je 19 %  više.  Uz domaće goste, prednjačili su turisti iz Njemačke, Poljske, Austrije, Slovenije i Slovačke, a najveći broj gostiju zabilježen je u ljetnim mjesecima od lipnja do rujna. Također, udio dolazaka i noćenja stranih gostiju veći je od 60% i znatno je premašio broj dolazaka i noćenja koji su ostvarili domaći gosti.

 

Uz sve to, kao vrhunac dugogodišnjih nastojanja i posvećenosti Grada Varaždina u promicanju glazbene kulture i baštine lani je stigla i titula UNESCO-vog grada glazbe čime je Varaždin postao prvi grad u Hrvatskoj koji se može pohvaliti tom titulom.

 

ADVENT U VARAŽDINU U BROJKAMA

 

170 tisuća posjetitelja

21 % više dolazaka nego u istom razdoblju 2022. (eVisitor)

21 % više noćenja (eVisitor)

35 tisuća posjetitelja u Čarobnom gradu Djeda Mraza

38 tisuća prodanih ulaznica za klizanje

36 tisuća prodanih ulaznica za ledeni tobogan

17 tisuća posjetitelja na panoramskom kotaču

14% veći turistički promet ( trgovina i ugostiteljstvo)

45 besplatnih radionica sa 450 sudionika

322,4 tisuće pregleda službene web stranice

113 kilograma odnosno 22 500 komada podijeljenih bombona

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  U prostoru Županijske palače održan božićni sajam tradicionalnih kolača

  Turistička zajednica Varaždinske županije u suradnji s Varaždinskom županijom organizirala je božićni sajam tradicionalnih kolača koji je održan u ulaznom prostoru Županijske palače u Varaždinu. Tako su se na jednom mjestu mogli vidjeti, a i kušati, tradicionalni kolači koje su nekad davno pripremale naše bake, a i danas su neizostavan element svakog blagdanskog stola. Za ukusne i mirisne slastice pobrinule su se vrijedne članice Udruge žena Općine Vidovec, Udruge žena […]

  today10/12/2022 100

  0%