play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Reciklažno dvorište Općine Maruševec pušteno u rad

Jučer je i službeno u rad pušteno Reciklažno dvorište Općine Maruševec, u naselju Donje Ladanje.

Na novouređenoj lokaciji u Donjem Ladanju u jutarnjim satima održana je završna konferencija projekta „Uspostava reciklažnog dvorišta Općine Maruševec“, KK.06.3.1.16.0095, vrijednog 3.860.582,19 kuna.

Za navedeni je projekt Općina Maruševec osigurala sufinanciranje putem Kohezijskog fonda, prijavom na poziv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja prošle godine. Od navedenog iznosa, bespovratnim sredstvima Europske unije sufinanciran je iznos od 3.270.346,64 kune, odnosno 84,80 posto, dok je preostali iznos od 590.235,55 kuna (15,20%) bio udio financiranja Općine Maruševec.

Uspješnom provedbom navedenog projekta u posljednjih 18 mjeseci, Općina Maruševec zadovoljila je zakonske kriterije odredbe o potrebnom broju reciklažnih dvorišta u odnosu na broj stanovnika, ali i unaprijedila sustav gospodarenja otpadom.

Reciklažno dvorište u Donjem Ladanju u Općini Maruševec od ovog tjedna nadalje služit će građanima i poticati ih na odvojeno prikupljanje glomaznog, električnog i elektroničkog otpada, otpadnih guma, metalnog, drvenog i plastičnog otpada, kao i otpadnog papira, kartona, plastične, višeslojne, metalne i staklene ambalaže te posebnih kategorija otpada (poput akumulatora, baterija, lijekova, ulja i dr.). Time ujedno sprječavamo i nepropisno odlaganje otpada kao i stvaranje komunalnog nereda. S obzirom na to da su usluge reciklažnog dvorišta besplatne, više nema nikakve potrebe za stvaranjem divljih deponija i odlaganjem otpada na javne površine, te se nadam da će građani prepoznati napore Općine Maruševec za smanjivanjem količina otpada, očuvanje okoliša i povećanje kvalitete života u našoj lokalnoj sredini.” rekao je na konferenciji načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Radovi na izgradnji reciklažnog dvorišta započeli su u siječnju ove godine, a dovršeni su studenom ishođenjem Uporabne dozvole i registracije reciklažnog dvorišta. Projektirana infrastruktura reciklažnog dvorišta obuhvaća asfaltnu prometno-manipulativnu površinu, betonsku vodonepropusnu površinu, objekt – nadstrešnica, montažni objekt za zaposlene s uredskom informatičkom opremom, kolnu vagu, spremnike za otpad, ogradu s kolnim i pješačkim ulazom, vodonepropusnu kanalizaciju oborinske odvodnje sa prometnih površina, te separator – taložnik.

Ispod izgrađene nadstrešnice nalaze se horizontalna preša balirka, podizni transporter, hidraulički preskontejner te pužni preskontejner. Otpad se smješta u skladišta neopasnog otpada u tipskim kontejnerima (plastika, papir, staklo, tekstil, sitni metal, elektronski otpad i dr.), dok su za sav ostali otpad prema vrsti postavljene propisane posude – kontejneri.

Ovisno o vrsti otpada koji se prikuplja, nabavljen je eko komposter za drvo te prikladni tipski spremnici (specijalni kontejneri za stare akumulatore, filtere i slično, kontejneri za tekućine i ulja sa zaštitnom tankvanom), kako bi se spriječili nepovoljni utjecaji na okoliš.

Osim moderne opreme za prikupljanje otpada, Općina Maruševec je za potrebe reciklažnog dvorište otiskala po 1.900 letaka i brošura namijenjenim stanovnicima Općine Maruševec te izradila plakate i mrežne stranice koje su posvećene održivom gospodarenju otpadom na području Općine Maruševec, s nizom korisnih informacija i uputa.

Reciklažnim dvorištem Općine Maruševec upravlja komunalno poduzeće IVKOM i namijenjeno je isključivo kućanstvima-korisnicima javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada s područja Općine Maruševec, ali i pravnim osobama uz određenu naknadu. Kao i u ostalim reciklažnim dvorištima, građani svoj otpad dovoze osobno, identificiraju se na ulazu te uz zadnji podmireni račun za odvoz otpada bez naknade odlažu svoj otpad u za to predviđene spremnike. Radno vrijeme reciklažnog dvorišta Općine Maruševec je ponedjeljkom i četvrtkom od 10 do 16 sati, te prvu subotu u mjesecu od 8 do 12 sati.

Općina Maruševec poziva građane da što više koriste novoizgrađeno reciklažno dvorište i na taj način učine dobru stvar ne samo za sebe, već i za svoju djecu, unuke i za sve generacije koje dolaze.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Uskoro kreću radovi na izgradnji nadstrešnice te adaptaciji grobne kuće u Lepoglavi

  Ugovor o izvođenju radova na izgradnji nadstrešnice uz grobnu kuću i izgradnji konzolne nadstrešnice s pripadajućim adaptacijskim radovima potpisali su gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, te u ime izvođača radova Hrvoje Lonjak. Riječ je o radovima koji obuhvaćaju sanaciju krova s novim pokrovom na postojećoj grobnoj kući te nadogradnju nadstrešnice. Također, nova nadstrešnica izgradit će se i s lijeve strane grobne kuće, a  čitav prostor ispred objekta opločit će se novim […]

  today02/06/2023 3

  0%