play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Prošle su 32 godine od pogibije europskih promatrača

Prekretnica u borbi Republike Hrvatske za samostalnost i neovisnost bio je tragičan događaj koji se prije 32 godine, 7. siječnja 1992. dogodio u Podrutama kod Novoga Marofa, a u kojem su poginula petorica članova Promatračke misije Europske zajednice.

Njihov nenaoružani helikopter, koji se iz Mađarske vraćao u Hrvatsku, raketama je srušio MIG 21 tadašnje JNA, a život su izgubila četvorica talijanskih časnika – Enzo Venturini, Marco Matta, Silvano Natale i Fiorenzo Ramacci te francuski časnik Jean Loup Eychenne. Kako se ne bi zaboravila žrtva koju su europski promatrači podnijeli u uspostavi mira i očuvanja demokracije, Grad Novi Marof i ove je godine komemorativnim skupom obilježio obljetnicu ove tragedije.

Gradonačelnik Novog Marofa, zastupnik Siniša Jenkač istaknuo je da je zločin koji se dogodio bio organiziran, namjeran, osmišljen u vrhu tadašnje, još uvijek, Jugoslavenske narodne armije, agresorske vojske koja je zajedno sa srbočetinicima željela okupirati, i u to vrijeme i okupirala, trećinu hrvatskog područja.

-Bilo je to u vremenu kada se Republika Hrvatska borila oružjem za svoju samostalnost, ali borila se i politički za dokaz da su neki drugi agresori, a da mi branimo svoju opstojnost, povijesnu postojnost na ovim krajevima i želju za državom. Ovdje nije bilo ratnih djelovanja, osim u oslobađanju Varaždina, Banjščine, ali s ovog područja mnogi su sudjelovali u ratnim operacijama sve do 95. kada je velebnim operacijama – Bljeskom i Olujom, oslobođena Hrvatska – rekao je Jenkač.

Dodao je da Grad Novi Marof želi podsjetiti na važnost ovog datuma, odati počast svim braniteljima, a pogotovo onima koji su kao mirotvorci stradali upravo na nebu iznad grada.

-Oni su došli braniti mir, došli su donijeti primirje. U to vrijeme je Hrvatska na političkom planu dokazivala i pokušala uvjeriti upravo Europu koja je poslala mirotvorce, da mi nikoga ne napadamo, da se mi samo branimo i da želimo ostvariti onu vjekovnu težnju u vremenu raspada tadašnje Jugoslavije, a to je slobodna Republika Hrvatska i kao što su nekad govorili – hrvatska puška na hrvatskom ramenu, hrvatska lisnica u hrvatskom džepu – kazao je.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec također je naglasila da se prije 32 godine kod Podruta dogodio zločin, bezuman čin, gdje su živote izgubila petorica promatrača čiji je jedini cilj bio prenositi istinu o događajima, o strahotama kojima su svjedočili na našem području.

-Oni su bili vođeni plemenitošću, hrabrošću i željeli su svjedočiti mir, osigurati mir i prenositi istinu. Međutim, bili su žrtve bezumnog čina koji se ovdje dogodio. U tom se trenutku dogodila prekretnica – oni su postali svjedoci istine, trajni zapis. Mnogi su svjetski čelnici shvatili tko je agresor, a tko žrtva, shvatili su da mir, stabilnost i sigurnost nemaju nikakvu alternativu i cijenu. Nekoliko dana nakon tog tragičnog događaja naša je domovina je međunarodno priznata – kazala je Zagorec.

Komemoraciji su nazočili i Nj. E. Fabien Fieschi, Veleposlanik Republike Francuske te Valeria Baistrocchi, Chargé d’affaires a. i. Veleposlanstva Republike Italije, saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, toplička gradonačelnica Dragica Ratković, predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, Podružnica Varaždinske županije, predstavnici Udruge specijalne policije PU varaždinske „Roda” i brojni drugi.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Više od 18 tisuća eura za projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”

  Digitalizacija rada gradske uprave te razvoj smart city koncepta, među prioritetima su brojnih jedinica lokalne samouprave, stoga je i osmišljen projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”. Potvrda da je osmišljen i pripremljen dobro je odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sufinancira ovaj projekt vrijedan gotovo 46 tisuća eura, a ugovor o sufinaciranju gradonačelniku Siniši Jenkaču u četvrtak su uručili ministrica zaštite okoliša i […]

  today19/07/2024 8

  0%