play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Projekt Centar za posjetitelje “Centar pavlina” prijavljen na natječaj

Grad Lepoglava je na raspisan poziv Ministarstva turizma i sporta -“Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti” prijavio Projekt izgradnje i opremanja centra za posjetitelje “Centra pavlina”. Projekt je vrijedan 7.205.347,12 eura, a Grad Lepoglava i partneri na projektu– Varaždinska županija i Turističko kulturno informativni centar, očekuju bespovratnu potporu u iznosu od 6.636.140,42 eura.

U okviru projekta planira se izgradnja i opremanje centra za posjetitelje koji će stvoriti infrastrukturne pretpostavke za valorizaciju nematerijalne kulturne baštine Grada Lepoglave kao turističke destinacije – lepoglavske čipke koja se nalazi na UNESCO-ovoj reprezentativnoj listi nematerijalne baštine čovječanstva te materijalne kulturne baštine pavlinskog kompleksa kao značajnog elementa povijesnog razvoja Grada Lepoglave.

“Centar za posjetitelje “Centar pavlina” omogućit će nam da na jednom mjestu predstavimo našu bogatu kulturnu baštinu na koju smo izuzetno ponosni, a koja predstavlja i veliki turistički potencijal koji želimo iskoristiti za razvoj našeg grada. Naime, planiramo da će na godišnjoj razini Centar posjetiti oko 35.000 posjetitelja. Važno je istaknuti da projekt nema samo lokalnu vrijednost. Njegovu važnost za jačanje turističke ponude i sjevera Hrvatske prepoznala je Varaždinska županija, a vjerujem da će potpora stići i s nacionalne razine budući da Lepoglava ima značajno mjesto u kulturi i povijesti Hrvatske.”, istaknuo je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.

Centar za posjetitelje “Centar pavlina” doprinijet će povećanju atraktivnosti destinacije kroz
uvođenje novih digitalnih modela interpretacije kulturne baštine Grada Lepoglave vodeći računa o načelima održivoga razvoja. Naime, tehnička rješenja u cijelosti slijede smjernice DNSH načela – načela koja ne nanose bitnu štetu okolišnim ciljevima. Tako će projekt doprinijeti zelenoj tranziciji ublažavanjem klimatskih promjena za građenje nove turističke infrastrukture. Naime, nova će biti građena po kriterijima propisanima za zgrade gotovo nulte energije. Također, kod izgradnje i opremanja centra vodit će se briga i o digitalnoj tranziciji. U centru će se primijeniti najnovije multimedijalne tehnologije i rješenja u svrhu inovativne interpretacije cjelokupne turističke ponude, kulturne i prirodne baštine. Koristit će se isključivo inovativni proizvodi, sustavi i rješenja dizajnirana za smanjenje potrošnje energije i promicanje održivosti okoliša, koja ispunjavaju energetske standarde usvojene od strane nadležnih međunarodnih tijela.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Imenovanja i razrješenja u Varaždinskoj biskupiji

  Varaždinski biskup Bože Radoš primio je u četvrtak, 20. srpnja, u biskupskom ordinarijatu u Varaždinu svećenike kojima su, njegovom odlukom o imenovanjima i razrješenjima u Varaždinskoj biskupiji 2024. godine, dodijeljena nova zaduženja i službe. Biskup im je tom prigodom podijelio dekrete o novim službama. U Varaždinskoj biskupiji odlukom mons. Bože Radoša došlo je do sljedećih imenovanja i razrješenja: Vlč. Josip Biškup, mladomisnik, imenovan je župnim vikarom u Župi sv. Nikole biskupa […]

  today24/07/2024 2

  0%