Pored lepoglavske čipke s prestižnim statusom zaštićenog dobra s UNESCO-ve liste nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva ili vještine izrade predmeta od rogoza, ražene slame, suhog kukuruznog lišća i komušine, kojem je dodijeljen status nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske, postoje i drugi proizvodi jedinstveni upravo za lepoglavski kraj, a za koje postoji interes da ih se zaštiti kao izvorne.
Jedan od njih je Mlinčeni kolač koji se kroz povijest često blagovao u lepoglavskim obiteljima i bio težačka hrana brojnim Lepoglavčanima.
Pripremalo ga se po jedinstvenoj recepturi i na poseban način, upravo onako kako je prikazano tijekom trajanja 25. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi odnosno 12. Sajma tradicijskog rukotvorstva i starih zanata, koji se, u okviru festivalskog programa, održavao 11. i 12. rujna. Navedenim prikazom izrade Mlinčenog kolača započelo se s aktivnostima zaštite njegove izvornosti. Riječ je o inicijativi koju je Grad Lepoglava pokrenuo u suradnji s KUD-om Lepoglavski pušlek i Agro-turističkim klasterom Lepoglava, a koja je dobila potporu Varaždinske županije.