play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Prigodnom svečanošću u Županijskoj palači obilježeno deset godina rada Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije

U Županijskoj palači u Varaždinu obilježeno je deset godina rada Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, a svečanosti su uz domaćina ravnatelja Nastavnog zavoda Mladena Smoljanca nazočili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, saborski zastupnik i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, zamjenica župana Silvija Zagorec, gradonačelnik grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj, načelnici općina i gradova, ravnateljica Uprave za primarnu zdravstvenu zaštitu, zdravstveni turizam, lijekove i medicinske proizvode, javno zdravstvo i javnozdravstvenu djelatnost u Ministarstvu zdravstva Danica Kramarić, pomoćnik ravnateljice za sestrinstvo Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Damir Važanić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije Ljubica Božić, ravnatelji Zavoda za hitnu medicinu iz cijele Hrvatske, djelatnici Nastavnog zavoda te predstavnici ostalih zdravstvenih institucija. Ravnatelj Mladen Smoljanec je izrazio zadovoljstvo što ima prilike čestitati sadašnjim i bivšim djelatnicima nastavnog zavoda njihov dan te im se zahvaliti na njihovom trudu.

– Mi kao Zavod postojimo deset godina, iako je Hitna medicinska služba djelovala na razne načine i oblike i prije toga, ali 15. lipnja 2012. godine je službeno počeo s radom Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije koji je 17. ožujka ove godine prerastao u nastavni zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije – prvi u županiji, treći u Hrvatskoj.

Završili smo Nastavni centar u Ludbregu, opremili ga, opremili smo i ispostavu Ludbreg, prošle godine smo opremili Ispostavu Ivanec, a ove godine novomarofsku. Obnovili smo i 24 vozila u voznom parku Saniteta i Hitne medicinske službe, tako da smo puno radili u ovih deset godina-rekao je Smoljanec.

-U sljedećem periodu nam je prioritet certifikacija i akreditacija sustava i daljnja obnova voznog parka te konačno preseljenje Ispostave Varaždin na jednu lokaciju, kad se oslobodi zgrada Zavoda za javno zdravstvo.

Imamo 169 djelatnika, od toga imamo 25 timova T1, znači liječnik, medicinska sestra, tehničar i vozač, a imamo i 16 timova saniteta, znači 32 vozača i 32 tehničara.

Uvijek se desi nekakav, manjak, međutim to je optimum koji u ovom trenutku možemo postići i zahvaljujući organizaciji, da imamo ispostave u Ludbregu, Novom Marofu, Ivancu i Varaždinu, pokrivamo 95 posto u pola sata od mjesta koje pokriva ispostava- zaključio je ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Mladen Smoljanec.

Župan Anđelko Stričak je naznačio Varaždinska županija kao osnivač zdravstvenih ustanova na području Županije, pa tako i Nastavnog zavoda  vodi brigu o svakom segmentu zdravstvene zaštite.

– Kad govorimo o njihovom radu i njihovoj važnosti moramo istaknuti najznačajnije brojke, a to su da godišnje odrade 12 tisuća intervencija na terenu, 15 tisuća pregleda u ambulanti, prevezu 65 tisuća pacijenata, odnosno na godišnjoj razini prijeđu preko 1,3 milijuna kilometara i to bez obzira na to kakvi su vremenski uvjeti, oni su uvijek na usluzi našim građanima. Sama ta brojka govori jako puno o njihovoj važnosti. Danas ćemo nagraditi sve one koji su u zdravstvu, odnosno hitnoj medicinskoj službi proveli više od 40 godina i ja im na tome čestitam jer je to zaista jako puno, 40 godina biti na usluzi i pomoći svojim sugrađanima te je dodao kako uvijek ima problema, ali zato su dužnosnici ovdje da ih rješavaju. “Starost vozila u našem Zavodu je između sedam i osam godina. Vozni park obnavljamo iz godine u godinu i smatram da sedam, osam godina nije previše, ali radimo na tome da bude još mlađi jer u njihovom radu najbitniji faktor je faktor brzine, da se na vrijeme dođe do mjesta nesreće. Da bi to mogli, moraju imati sigurna i dobro opremljena vozila i to ćemo sigurno odraditi – dodao je Stričak.

Damir Važanić zamjenik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu je uputio ravnatelju i djelatnicima čestitke povodom 10. rođendana. Želim svima čestitati 10. rođendan, ovo je veliki dan i možemo vidjeti koliko je puno toga napravljeno u zadnjih deset godina. Pomaci su jako veliki, ovo je danas Zavod koji je doista respektabilan, koji je postao Nastavni zavod za hitnu medicinu i koji ima dobro educirano osoblje. Zavod je isto tako i dobro opremljen, imaju standardizirana vozila i medicinsku opremu te doista kvalitetno zbrinjavaju hitne pacijente. Hrvatski zavod za hitnu medicinu prati cjelokupni rad hitnih medicinskih službi u Republici Hrvatskoj i donosi određene standarde, kako za vozila tako i za medicinsku opremu te edukacije, i varaždinski Zavod doista je pri samom vrhu ako gledamo sve zavode u Republici Hrvatskoj zahvaljujući i entuzijazmu medicinskih djelatnika, ali i ravnatelja i župana koji ih uvijek podržava i koji je uvijek tu kada treba nešto više pripomoći u samom radu ovog zavoda- naglasio je Važanić. Božidar Novoselec kao tehničar radio je 40 godina u hitnoj službi. “Bilo je zaista izazovno. Trebalo je hrabrosti i energije i čast mi je bila raditi 40 godina. Bilo je lijepih i ružnih trenutaka, rad je takav, na terenu, ali sam izdržao do kraja. Ostanu vam u sjećanju trenuci kada spasite ljudski život, to je nešto najvrijednije, najčasnije, a ima i ružnih trenutaka, ali to zaboravimo – rekao je Novoselec. “U okviru svečanosti zaslužnim pojedincima uručena su priznanja za njihov nesebičan rad, trud i požrtvovnost, pa su tako prigodna priznanja dobili Andrija Kolačko za 40 godina rada u zdravstvu i hitnoj službi, Josip Lisičak za 40 godina rada u zdravstvu i hitnoj službi, Dražen Hrg za 40 godina rada u zdravstvu i hitnoj službi, Goran Zanjko za 41 godinu rada u zdravstvu i hitnoj službi, Božidar Novoselec za 41 godinu rada u zdravstvu i hitnoj službi, Vesna Keretić za 42 godine rada u zdravstvu i hitnoj službi i  Vesna Cupar za 43 godine rada u zdravstvu i hitnoj službi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Novih 4,1 milijun kuna za projekte male infrastrukture

  Na sjednici Upravnog odbora Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad, koja je održana u ponedjeljak, 20. lipnja, donijete su odluke o odabiru projekata za Mjeru 7.4. - Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Temeljem ovih odluka o dodjeli  bespovratnih sredstava 14 jedinica lokalne samouprave s područja LAG-a Sjeverozapad dobit će ukupno 4,1 milijun kuna bespovratnih sredstava […]

  today24/06/2022 6