play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Preventivni programi Varaždinske županije predstavljeni u Zagrebu kao primjeri dobre prakse

Manifestacija „Maturantika“ za učenike završnih razreda srednjih škola Varaždinske županije i rad Zaklade za prevenciju kriminaliteta Sveti Mihael, jedinstveni preventivni projekti u Hrvatskoj, predstavljeni su kao primjeri dobre prakse u Zagrebu, na stručnom skupu „Suradnja za sigurnu budućnost”. Skup je organiziralo Ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova na Policijskoj školi „Josip Jović“ s ciljem intenziviranja međuresorne suradnje radi prevencije i detekcije različitih oblika rizičnih ponašanja, osobito nasilja. Čast da budu nositelji panela pod nazivom „Koordinacija i suradnja u suočavanju s izazovima“ imali su zamjenica župana Silvija Zagorec, ujedno predsjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Varaždinske županije, dr. sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu kulturu i sport, Leonardo Sakač, načelnik Policijske postaje Varaždin i koordinator Tima za prevenciju i borbu protiv nasilja i drugih ugroza PP Varaždin, te Dalibor Božić, zamjenik načelnika Policijske uprave varaždinske i zamjenik predsjednika Upravnog odbora Zaklade za prevenciju kriminaliteta Sveti Mihael. Rad Vijeća za prevenciju Varaždinske županije, koje je osnovano 2010. godine kao savjetodavno tijelo Županijske skupštine, a na inicijativu Policijske uprave varaždinske, predstavila je predsjednica Vijeća Silvija Zagorec. “Glavni cilj i zadaća Vijeća je stalnom razmjenom informacija te suradnjom i koordinacijom resornih institucija i tijela detektirati potencijale probleme te ih pokušavati preventivno riješiti. Pritom treba naglasiti odličnu suradnju s PU varaždinskom, s kojom se pokreću preventivne aktivnosti koje se najčešće odnose na smanjenje stope kriminaliteta, edukativne programe za mlade, sigurnost prometa, a posebno sigurnost djece u prometu, očuvanje javnog reda i mira te druge aktivnosti. Treba istaknuti da je u Varaždinskoj županiji ukupno 28 jedinica lokalne samouprave, šest gradova i 22 općine, a svi imaju svoja vijeća za prevenciju na kojima također razmjenjuju informacije te prate situaciju u svojoj lokalnoj sredini. Takav način rada rezultirao je jedinstvenim projektima, Maturantikom i Zakladom „Sveti Mihael“. Uz to provodimo i niz drugih aktivnosti. Jedan od primjera međuresorne suradnje je i istraživanje konzumacije energetskih pića među učenicima osnovnih i srednjih škola, koje je provedeno na inicijativu Savjeta za zdravlje, a preventivne programe provodimo i na inicijativu Savjeta za sigurnost prometa na cestama. Cilj svih tih aktivnosti je detektirati potencijalne izazove, pravodobno reagirati te provoditi i koordinirati preventivne aktivnosti kako bi se podigla sigurnosti svih građana, a posebno djece i mladih” istaknula je Silvija Zagorec.

Pročelnik Huđek predstavio je preventivne programe koji se provode u osnovnim i srednjim školama u sklopu jedinstvenog programa građanskog odgoja u praksi, a uz to i druge programe društvene kohezije, među kojima je i otvaranje Centra za mentalno zdravlje Varaždinske županije pri Medicinskoj školi u Varaždinu, jedinog takvog centra pri jednoj srednjoškolskoj ustanovi u državi.

Načelnik policijske postaje Varaždin Leonardo Sakač podrobnije je predstavio manifestaciju „Maturantika“, a Dalibor Božić, zamjenik načelnika PU varaždinske, rad Zaklade za prevenciju kriminaliteta Sveti Mihael Varaždinske županije.

Uz pravobraniteljicu za djecu Helencu Pirnat Dragičević i druge uzvanike, na stručnom skupu sudjelovala je i državna tajnica dr. sc. Irena Petrijevčanin, izaslanica potpredsjednik Vlade RH i ministra unutarnjih poslova.  “Problematika nasilja je kompleksna tema koja zahtjeva multidisciplinarni pristup, ona nema jednostavnog rješenja ni formule. Nama je cilj prevenirati svaki tragičan događaj i svaki oblik nasilja. Ono što je moguće jest objektivno prepoznati rizike, odnosno na vrijeme poduzeti sve potrebne korake da se pomogne onima kojima je pomoć potrebna i da se preveniraju tragični događaji, svaki incident, svako nasilje. Zato je naglasak današnjeg stručnog skupa konstruktivan dijalog i usmjeravanje preporuka upravo prema unapređenju rada vijeća za prevenciju kriminaliteta u svim županijama. Važno je imati aktivna vijeća, jer koliko god da je policija aktivna, rad tih vijeća ne može biti dovoljno konstruktivan bez aktivnog i stalnog doprinosa svih članova”  istaknula je dr. sc. Petrijevčanin.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Više od 18 tisuća eura za projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”

  Digitalizacija rada gradske uprave te razvoj smart city koncepta, među prioritetima su brojnih jedinica lokalne samouprave, stoga je i osmišljen projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”. Potvrda da je osmišljen i pripremljen dobro je odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sufinancira ovaj projekt vrijedan gotovo 46 tisuća eura, a ugovor o sufinaciranju gradonačelniku Siniši Jenkaču u četvrtak su uručili ministrica zaštite okoliša i […]

  today19/07/2024 6

  0%