play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Predstavljeni inovativni programi u obrazovanju Varaždinske županije

Upravljanje dronovima, a uz to i Newton sobe opremljene i simulatorom letenja, dva su inovativna programa dostupna školama i učenicima iz Varaždinske županije. S ciljem da budu upoznati s planovima te da surađuju u stvaranju novih mogućnosti za djecu i mlade, za ravnatelje osnovnih i srednjih škola te učitelje i nastavnike informatike danas je u Gospodarskoj školi u Varaždinu održana „Škola poduzetništva i informacijsko-komunikacijske tehnologije“.

Zajednički su je organizirali Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije i Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području – LORI, a s ciljem da se čelnicima škola i odgojno-obrazovnim djelatnicima omogući nadogradnja STEM znanja i vještina. Varaždinska županija, tj. Grad Ludbreg uskoro postaju prvi vlasnici posebnih Newton soba koje nude obrazovanje u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM). Uređene će biti u sklopu projekta „LORI“, pri čemu će u prvoj fazi biti na raspolaganju svim školama s područja Varaždinske županije, a kasnije i drugim školama iz regije, odnosno cijele zemlje. Vrijednost projekta je gotovo 3 milijuna eura, a njegovo otvaranje se očekuje u travnju 2024.

– Imamo centre izvrsnosti, provodimo vrhunske projekte, među kojima je i projekt „LORI“, a uz to jako dobro surađujemo sa svim visokoškolskim ustanovama na našem području. Školska zajednica ne može bez znanosti, koja stvara nešto novo i na taj način nam daje stratešku prednost. Uvjet za pokretanje novih programa i projekta je osposobiti ljude koji ih provode, od ravnatelja do onih prvih stručnih ljudi koji rade s djecom. Upravo zato smo danas ovdje – rekao je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

U sklopu Regionalnog znanstvenog centra LORI bit će opremljene dvije Newton sobe, jedna vezana uz matematiku, biologiju i kemiju koja će koristiti prirodne resurse Otoka mladosti, a druga povezana s astronomijom i fizikom u kojoj će se nalaziti simulator letenja, jedini na sjeveru Hrvatske i ovom dijelu Europe. Ovaj pilot-projekt pokrenut je u suradnji s tvrtkom ORQA d.o.o., koja je razvila edukacijski komplet dronova, a škole iz Varaždinske županije su prve koje su dobile na korištenje njihovu tehnologiju.

– Dronovi se mogu u nastavi koristiti na različite načine, prvenstveno da djeca razviju vještinu upravljanja dronom, koja je kompleksna. Zbog toga smo razvili simulator na kojem će djeca prvo učiti kako upravljati, što je sigurnije i bolje, a nakon toga će moći učiti o samoj tehnologiji, što uključuje fiziku, matematiku i radio-frekvencije. Kad će dron početi letjeti, zasigurno će ga htjeti unaprijediti ili popraviti motor, zamijeniti propeler, a tu počinje učenje o samoj tehnologiji – rekao je Mislav Kvesić, koji je u Varaždin stigao direktno iz Dubaija, gdje su pilot-projekt koji provode s Varaždinskom županijom prezentirali kao primjer dobre prakse na svjetskoj razini.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Više od 18 tisuća eura za projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”

  Digitalizacija rada gradske uprave te razvoj smart city koncepta, među prioritetima su brojnih jedinica lokalne samouprave, stoga je i osmišljen projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”. Potvrda da je osmišljen i pripremljen dobro je odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sufinancira ovaj projekt vrijedan gotovo 46 tisuća eura, a ugovor o sufinaciranju gradonačelniku Siniši Jenkaču u četvrtak su uručili ministrica zaštite okoliša i […]

  today19/07/2024 6

  0%