play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Predstavljena Škola medijske kulture

Četvrtu godinu zaredom Varaždin je domaćin Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” od 18. do 28. kolovoza 2021. Škola će službeno biti otvorena u srijedu u 20:30 u Gradskom muzeju Varaždin u dvorištu palače Sermage.

Školu su predstavili zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, tajnik Hrvatskog filmskog saveza Hrvoje Selec, voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza Martina Kolarić i voditeljica Filmsko-kreativnog studija VANIMA Dubravka Kalinić Lebinec.

Predstavljanje za medije održano je u ponedjeljak u Gradskom muzeju Varaždin, u dvorištu palače Sermage. Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković rekao je: „Drago mi je da Varaždin podržava ovakve programe i podržavat će ih ubuduće. Nadam se da će svi iz ove Škole izaći s novim znanjima, koja će moći prenijeti u školama i u profesionalnom ili amaterskom radu s filmom i svim medijskim sadržajima.“ „Medijska kultura i pismenost teme su o kojima se nedovoljno priča, a ujedno su na neki način nepravedno zapostavljene u našem sustavu obrazovanja. Zbog toga su ovakvi izvaninstitucionalni programi važni kako bi se isti razvijali među polaznicima, a kasnije neposredno među najmlađima kroz škole, ali i udruge diljem zemlje. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” jedna je od pet najvažnijih programa koji promiču medijsku pismenost u Hrvatskoj te nas zato posebno raduje što imamo više od 120 polaznika koji će nam se pridružiti u Varaždinu ovih dana. Ovo je četvrta godina suradnje između Škole i grada Varaždina, a važna partnerska spona zasigurno je Filmsko-kreativni studio VANIMA.“ dodao je tajnik Hrvatskog filmskog saveza Hrvoje Selec.

Voditeljica VANIME Dubravka Kalinić Lebinec istaknula je važnost i značaj Škole: „Udruga VANIMA djeluje 35 godina na području grada Varaždina i šire te je jedan od „đaka“ ovakve škole – njezini su pokretači bili polaznici preteče Škole medijske kulture. ŠMK je u cijeloj Hrvatskoj stvorila niz filmskih družina, ali i aktivnosti unutar osnovnih i srednjih škola.“

Martina Kolarić, voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza predstavila je detaljnije program 23. Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” – “Ove godine imamo ukupno 15 programa, dakle 2 seminarska stupnja, a ostalo su radionice. Prvi seminarski stupanj predstavlja temelje pismenosti i medijske kulture, povijesti i teorije filma i sl. Drugi seminarski stupanj nalazi se u sustavu cjeloživotnog obrazovanja tako da svake godine imamo nove predavače i predavanja. Svi polaznici odabiru prije same škole koji smjer, tj. radionicu upisuju, a zadnjeg dana Škole svi predstavljaju svoje radove i što su napravili tijekom trajanja Škole. Osim redovnih predavanja i radionica, tu su i posebna predavanja na seminarskim stupnjevima koja nastoje proširiti stečena znanja. Bitno je spomenuti i večernje projekcije filmova u kinu Gaj te jutarnje analize koje polaznike upoznaju s različitim filmskim žanrovima, najrazličitijim kinematografijama te ih tako pripremaju da stečena znanja primjene u praksi.”

U deset intenzivnih i zanimljivih filmskih dana plan rada raspoređen je u predavanja, metodičke radionice, video radionice, večernje projekcije filmova i jutarnje skupne rasprave o filmu, a upravo sve to čini Školu idealnim mjestom dogradnje, usavršavanja, ali i prvog susreta sa svijetom filma, fotografije, radija i medija.

Na radionicama i seminarima obrazuju se nastavnici osnovnih i srednjih škola, koji u okviru nastave hrvatskog jezika i izborne nastave provode nastavni program medijske kulture, odgajatelji u predškolskim ustanovama, voditelji filmskih videodružina, ali i nezavisni autori i svi zainteresirani filmski entuzijasti. Polaznici stječu osnovno filmsko obrazovanje iz povijesti i teorije filma, a bave se i temama koje oblikuju današnjicu i budućnost medijskog obrazovanja.

U radioničkom dijelu polaznicima se nude radionice igranog, animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma, radio igre i radio reportaže, televizijske reportaže, kamere i snimanja, montaže, fotografije, dramske pedagogije i scenarija te radionica postprodukcije zvuka.

Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” vrijedan je doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u našim školama, što potvrđuje i činjenica da se program Škole medijske kulture održava uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a koja je dobivena na osnovu pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”, najopširniji izvaninstitucionalni medijski obrazovni program Hrvatskog filmskog saveza, na tematskoj sjednici „Medijska pismenost za sigurnost djece u svijetu medija i interneta“, održanoj, na inicijativu pravobraniteljice za djecu, 11. veljače 2014. u Hrvatskom saboru, istaknuta je kao vodeći program koji razvija i usmjerava audiovizualnu pismenost i medijsku kulturu kod djece, u novije vrijeme sve izloženije novim medijima.

Prema izvješću Vijeća Europe, Škola se ubraja među pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije. Vrijednost njenog programa potvrđuje i sve veći interes, odnosno sve veći broj prijava na svako novo izdanje. U proteklih dvadeset i tri godine lista sudionika se povećala preko dvije tisuće, od kojih se dio kontinuirano vraća. Ta brojka pokazuje kako je najveći broj voditelja filmskih i video družina u osnovnim i srednjim školama te đačkim domovima temeljne spoznaje o filmskom i video stvaralaštvu djece i mladeži stekao upravo na Školi medijske kulture. Također, program Škole medijske kulture prošli su i mnogi sveučilišni profesori što samo doprinosi jednom od ciljeva Škole, tj. omogućuje cjeloživotno obrazovanje pojedinca iz područja medijske pismenosti. Kao i svake godine, polaznicima će predavati hrvatski filmolozi i filmski profesionalci svih generacija.

Više o Školi medijske kulture možete pronaći na https://smk.hfs.hr/o-skoli.

Ove godine 23. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, održava se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza te s partnerima i pokroviteljima, Hrvatskim audiovizualnim centrom, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH, Društvom hrvatskih filmskih redatelja, Agencijom za elektroničke medije, Gradom Varaždinom, Fakultetom organizacije i informatike, Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, Kinom Gaj, Filmsko-kreativnim studijem VANIMA i Gradskim muzejom Varaždin.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Politika

  HDZ u Varaždinu predstavio listu za predstojeće izbore za EU parlament

  Predsjednik Vlade Republike Hrvatske u trećem mandatu i prvi čovjek HDZ-a, Andrej Plenković u Varaždinu je u subotu, 25. svibnja predstavio listu HDZ-a za predstojeće izbore za EU parlament. Kako je istaknuo, želi da veliki broj hrvatskih građana sudjeluje na predstojećim izborima za EU parlament te da daju povjerenje onim kandidatkinjama i kandidatima, odnosno listama koje imaju kvalitetne ljude koji su se dokazali u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Drži da […]

  today25/05/2024 13

  0%