play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Predstavljena monografija „Lovstvo u Varaždinskoj županiji“

„Lovstvo u Varaždinskoj županiji“ naziv je monografije koja je predstavljena u Županijskoj palači. Riječ je o prvoj knjizi koja predstavlja različite aspekta lovstva na jednome mjestu, a njezini autori su dr. sc. Krešimir Krapinec, dr. sc. Dragutin Vincek, mr. sc. Miljenko Županić, Tomica Cukor i Kristijan Skočibušić. Nakladnik je Terra vox, dok je Županija sunakladnik te je financirala tisak.„Varaždinska županija prednjači po mnogočemu, a tako i po pitanju lovstva. Upravo se naša županija smatra kolijevkom organiziranog lovstva koje je počelo još 1872. godine u Zelendvoru. S obzirom na to, Županija je financijski poduprla tisak monografije koja daje povijesni pregled razvoja lovstva, informacije o svim lovištima te lovačkim društvima i udrugama iz županije, kao i pregled gospodarsko-turističkog potencijala lovstva. Iz monografije se jasno vidi koliko se pojam lova i lovstva nekada i danas promijenio. Danas je zadaća lovaca i lovačkih društava brinuti o uzgoju i pravilnom lovu divljači, a voditi treba brigu i o zaštiti prirode i okoliša, čime se doprinosi zaštiti biološke raznolikosti, biljnog i životinjskog bogatstva kojeg naša županija doista ima u izobilju” – rekao je župan Anđelko Stričak.

„Petorica istaknutih znanstvenika iz društvenih i prirodoslovnih znanosti autori su prve knjige koja na svestran, multidisciplinaran način predstavlja lov i lovstvo te time služi kao temelj za buduća istraživanja, a svakako treba istaknuti da je izuzetno bogato ilustrirana fotografijama, koje joj daju dodatnu važnost. Čestitam autorima” – istaknuo je dr. sc. Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu, koji je predstavio monografiju.


Lovstvo i prateće djelatnosti su se od prapovijesti razvijale na području Varaždinske županije, napomenuo je vodeći autor dr. sc. Krešimir Krapinec, profesor na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije. „U monografiji se daje i sadašnji ustroj lovstva. Imamo državna i zajednička lovišta koja su dana u zakup uglavnom lovačkim udrugama. Težište je i na pojedinim lovnim organizacijama poput Zelendvora i državnog šumarstva, danas Hrvatskih šuma, jer su svi pridonijeli da je lovstvo u Varaždinskoj županiji jedno od razvijenijih u Hrvatskoj” – istaknuo je dr. sc. Krapinec.


Dodajmo da je u Varaždinskoj županiji 30 zajedničkih lovišta, koja su, sukladno zakonu, dana u zakup lovačkim društvima. Ukupno je u županiji 38 lovačkih društava i okupljeni su u Lovački savez Varaždinske županije, koji ima 1.369 članova.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Razno

  U Županijskoj palači traju radovi na rekonstrukciji i prenamjeni podruma u posjetiteljski centar

  U Županijskoj palači u Varaždinu u punom su jeku radovi na rekonstrukciji podruma i njegovoj prenamjeni u posjetiteljski centar, koji će biti opremljen visokom tehnologijom kako bi se na neobičan, edukativan i atraktivan način predstavila baština Varaždinske županije. Radovi se odvijaju u sklopu EU projekta „Active Tourism meets Advanced Technology in Cross-Border Area – [email protected]“, čija je ukupna vrijednost 1.245.215,36 eura ili 9.339.115,00 kuna, a s 85 posto se sufinancira […]

  today16/08/2022 4