play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Predstavljena monografija „Lovstvo u Varaždinskoj županiji“

„Lovstvo u Varaždinskoj županiji“ naziv je monografije koja je predstavljena u Županijskoj palači. Riječ je o prvoj knjizi koja predstavlja različite aspekta lovstva na jednome mjestu, a njezini autori su dr. sc. Krešimir Krapinec, dr. sc. Dragutin Vincek, mr. sc. Miljenko Županić, Tomica Cukor i Kristijan Skočibušić. Nakladnik je Terra vox, dok je Županija sunakladnik te je financirala tisak.„Varaždinska županija prednjači po mnogočemu, a tako i po pitanju lovstva. Upravo se naša županija smatra kolijevkom organiziranog lovstva koje je počelo još 1872. godine u Zelendvoru. S obzirom na to, Županija je financijski poduprla tisak monografije koja daje povijesni pregled razvoja lovstva, informacije o svim lovištima te lovačkim društvima i udrugama iz županije, kao i pregled gospodarsko-turističkog potencijala lovstva. Iz monografije se jasno vidi koliko se pojam lova i lovstva nekada i danas promijenio. Danas je zadaća lovaca i lovačkih društava brinuti o uzgoju i pravilnom lovu divljači, a voditi treba brigu i o zaštiti prirode i okoliša, čime se doprinosi zaštiti biološke raznolikosti, biljnog i životinjskog bogatstva kojeg naša županija doista ima u izobilju” – rekao je župan Anđelko Stričak.

„Petorica istaknutih znanstvenika iz društvenih i prirodoslovnih znanosti autori su prve knjige koja na svestran, multidisciplinaran način predstavlja lov i lovstvo te time služi kao temelj za buduća istraživanja, a svakako treba istaknuti da je izuzetno bogato ilustrirana fotografijama, koje joj daju dodatnu važnost. Čestitam autorima” – istaknuo je dr. sc. Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu, koji je predstavio monografiju.


Lovstvo i prateće djelatnosti su se od prapovijesti razvijale na području Varaždinske županije, napomenuo je vodeći autor dr. sc. Krešimir Krapinec, profesor na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije. „U monografiji se daje i sadašnji ustroj lovstva. Imamo državna i zajednička lovišta koja su dana u zakup uglavnom lovačkim udrugama. Težište je i na pojedinim lovnim organizacijama poput Zelendvora i državnog šumarstva, danas Hrvatskih šuma, jer su svi pridonijeli da je lovstvo u Varaždinskoj županiji jedno od razvijenijih u Hrvatskoj” – istaknuo je dr. sc. Krapinec.


Dodajmo da je u Varaždinskoj županiji 30 zajedničkih lovišta, koja su, sukladno zakonu, dana u zakup lovačkim društvima. Ukupno je u županiji 38 lovačkih društava i okupljeni su u Lovački savez Varaždinske županije, koji ima 1.369 članova.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Nova akcija sadnje kritično ugrožene biljke kebrač u Varaždinskoj županiji

  Nova akcija sadnje biljke kebrač, kritično ugrožene vrste u Hrvatskoj i Europi, održana je ovoga mjeseca na nekoliko lokacija uz rijeku Dravu u Varaždinskoj županiji.  Akciju pokušaja vraćanja gotovo izumrle vrste, koja je na području Europe rasla od ledenog doba, organizirala je Javna ustanova Priroda Varaždinske županije, a pridružili su im se partneri iz projekta „Drava Life“, stručnjaci iz Austrije i Mađarske. Kebrač (Myricaria germanica) je grmolika biljka koja je […]

  today30/11/2023 5

  0%