play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Predstavljena knjiga “Kulinarstvo i tradicijska jela Sračinca i Svibovca Podravskog”

U velikoj dvorani Doma kulture u Sračincu predstavljena je  knjiga “Kulinarstvo i tradicijska jela Sračinca i Svibovca Podravskog”, koju autorski potpisuje Damir Crleni. Bila je ovo prilika za okupljanje mnogobrojnih uzvanika, mještana općine Sračinec, te velikog broja kuhara, koji žive ili potiču iz Sračinca ili Svibovca Podravskog.

“Ovaj sam trenutak dugo čekao, u Sračincu smo izdali već nekoliko važnih knjiga, spomenut ću samo Monografiju općine Sračinec, a sad je pred nama i ova knjiga o kulinarstvu i tradicijskim jelima našeg kraja. Naša općina Sračinec relativno je mala, sa samo dva naselja, a iz nje su u svijet visoke gastronomije krenula čak tri znatna kuhara. No, osim tih najuspješnijih, s našeg je područja u zadnjih tridesetak godina poteklo više od 80 kuhara, koji rade diljem naše zemlje i inozemstva. Kuhanje i kuhari naš su “brend”, kojim se ponosimo, a sada je ta povijest zapisana u ovu knjigu o tim ljudima i našoj tradiciji. Knjiga je pripremana više od godinu dana, od prve inicijative gospodina Damira Crlenog, do ove današnje promocije odrađen je zaista veliki posao. Damir Crleni bio je prvi zlatni kuhar Hrvatske, još davne 2004. godine, a iza njega je već više sličnih knjiga, pa je bio red da svoje znanje i iskustvo upregne i u mjestu iz kojeg je potekao. Hvala autoru i svima koji su na bilo koji način pridonijeli njenom nastanku” rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Bogato opremljena knjiga velikog formata kao nakladnik potpisuje Varaždinska županija, a sunakladnik je Općina Sračinec. Osim autora Damira Crlenog, suradnici na knjizi su Anđelko Levanić, Marin Sambolek, Ivana Rakinić i Marija Kuzminski, a fotografsku opremu knjige te grafičku pripremu potpisuje Ivica Jeremić. “U našoj županiji radimo više projekata zaštite autohtonih proizvoda i namirnica, a ja samo rođen u Sračincu. Ideja mi je odavno bila da na neki način objedinim te dvije emocije, onu za hranom i onu za svojim rodnim krajem. Prije više od godinu dana krenuli smo od te ideje, da nešto napravimo za općinu Sračinec. Okupili smo brojne kuhare i mještane ovog kraja i krenuli s istraživanjem koja su to domaća, autohtona jela koja bismo u knjizi mogli predstaviti. Bio je to svojevrstan put u davnu prošlost, trebalo se sjetiti što smo to kao djeca jeli, što su jeli naši stari i kako su ta jela pripremana. U isto vrijeme krenuo je proces zaštite izvornosti Zdiganih krumpirovih štrukli s koščicama od tikve, na čemu predano rade u Udruzi žena Preslica Sračinec. Tako da je sve to objedinjeno u ovoj knjizi, koja će vjerujem biti lijepa uspomena, ali i potaknuti na pripremanje nekih od tradicijskih jela, u knjizi je naime i 16 recepata za njih”  naglasio je autor knjige Damir Crleni.

Prvi dio knjige sadrži spomenute recepte, a u drugom dijelu predstavljeni su mnogobrojni kuhari s područja općine Sračinec. Svaki od njih predstavljen je kratkom biografijom, svojim najdražim jelom i receptom. Zanimljivo je i to da je knjiga dvojezična, osim tekstova i recepata na hrvatskom, cijeli je sadržaj preveden i na engleski jezik.

Među mnogobrojnim uzvanicima, na promociji knjige bili su župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj te načelnici općina iz naše županije.

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Općina Cestica objavila Javni poziv za bespovratne potpore za poduzetnike s područja Općine Cestica

  Otvoren je Javni poziv iz Podmjere 1.1. Modernizacija proizvodno poslovnih procesa kojima se nastoji povećati konkurentnost MSP-a kroz ulaganje u modernizaciju strojeva, radnih vozila i opreme te nabavu suvremenih industrijskih tehnologija i rješenja. Cilj ovog poziva je kroz sufinanciranje dijela troškova nabave materijalne  i nematerijalne imovine, mali i srednjim poduzetnicima sa sjedištem na području Općine Cestica pružiti podršku u povećanju konkurentnosti na tržištu kroz ulaganja u napredniju tehnologiju, opremu, strojeve […]

  today18/07/2024 5

  0%