play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Predstavljena knjiga „Burg Paka“ autorice Marine Šimek

U maloj dvorani Kulturnog centra “Ivan Rabuzin” u Novom Marofu u utorak je u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof predstavljena knjiga Marine Šimek „Burg Paka“.

Riječ je o monografiji koja obuhvaća istraživanja Burga Paka provođena u zadnjih dvadesetak godina.

Knjigu je predstavio Drago Miletić, nagrađivani konzervator, diplomirani povjesničar umjetnosti i arheolog, stručnjak koji se bavio istraživanjima i zaštitom mnogih naših srednjovjekovnih objekata, osobito burgova. Autor je, između ostalih, i kapitalnog djela Plemićki gradovi kontinentalne Hrvatske te zapažene knjige Medvedgrad na oltaru domovine.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač izrazio je zadovoljstvo što na području Grada postoje ovakve utvrde. „Veseli me što možemo sudjelovati u stvaranju kvalitetnih sadržaja o ovakvoj vrijednoj kulturnoj i povijesnoj baštini koja svakim danom privlači sve veći broj posjetitelja i doprinosi ukupnom turističkom razvoju Novog Marofa te njegovom pozicioniranju na turističkoj karti Varaždinske županije, ali i Hrvatske” – poručio je gradonačelnik Jenkač.

Voditeljica ureda gradske Turističke zajednice Renata Horvatić naglasila je kako je Burg Paka od iznimnog značaja za čitav njihov kraj. „Ovakve monografije uvijek su dobre podloge za razvoj novih turističkih priča i proizvoda, a otkako je Paka proglašena kulturnim dobrom izaziva velik interes. Već dugi niz godina nastojimo promovirati ovu utvrdu kao važan dio turističke ponude našeg grada i uklopiti ju u svoje manifestacije pa mi je drago što je ona prepoznata i što živi tijekom cijele godine” – rekla je Horvatić.

Ivana Kušek Perši, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof naglasila je kako je ovo tek drugo po redu predstavljanje monografije zbog čega im je izuzetno drago što je to bilo upravo u njihovom Kulturnom centru. „Pučko otvoreno učilište veliku važnost pridaje kulturi i kulturnoj baštini zbog čega nam je važno svako predstavljanje knjige, a posebno ove koja se tiče dostupnog sadržaja i kulturne i povijesne baštine našeg kraja. Drago nam je što smo bili domaćini jednom od prvih predstavljanja ove monografije koja je važna za kulturnu promociju našeg grada” – rekla je Kušek Perši.

Srednjovjekovna bezimena utvrda nazvana je Paka prema području na kojem je podignuta. Nalazi se u brdovitim predjelima zapadnog Kalnika jugoistočno od Novog Marofa. Nakon otkrića 2001. godine Arheološki odjel Gradskog muzeja Varaždin proveo je devet sezona istraživanja, konzervacije arhitekture i prezentacije lokaliteta. Burg je podignut polovicom 13. stoljeća, a oko 200 godina kasnije nakon velikog požara on više nije u funkciji te započinje njegovo propadanje. Sa željom da se pruži što potpunija slika nekada moćnog obrambenog objekta, u knjizi se multidisciplinarnim pristupom osvjetljavaju različite teme; okoliš, flora i fauna, toponimija, povijesni podaci, istraživanja, pokretni nalazi, osobitosti arhitekture, oprema, život i prehrana posade. Poseban dodatak monografiji je Katalog burgova istovremenih s Pakom koji donosi najvažnije podatke o 19 sličnih utvrda kontinentalne Hrvatske.

Paka je istraživana u sklopu Projekta PAKA od 2001. do 2008. godine, a 2009. godine provedeni su radovi vezani uz prezentaciju lokaliteta. Prema kraju u kojem je izgrađena, utvrda je početkom istraživanja nazvana Paka. U radu se analiziraju geomorfološke osobitosti krajolika i karakteristike otkrivene arhitekture te se predstavljaju neki od pronađenih sitnih predmeta. Paka je u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske prva arheološki istražena, konzervirana i prezentirana kasnosrednjovjekovna utvrda, izuzev Medvedgrada koji ima jedan posve drugi značaj. Uz brojne građane i goste, predstavljanju monografije prisustvovali su i autorica Marina Šimek sa suradnicima i ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu Damir Hrelja.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  U Varaždinskoj županiji 170 novih slučajeva zaraze koronavirusom

  U Varaždinskoj županiji jučer je potvrđeno 170 novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon što je testirano 368 osoba. Preminule su dvije osobe. U Općoj bolnici Varaždin na liječenju su 92 osobe, od kojih je njih sedam na respiratoru. Oporavilo se 327 osoba i broj aktivnih slučajeva je 2.857.   Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije cijepljenje organizira u Općoj bolnici Varaždin u dvorani 1 u podrumu Kirurgije sutra od 8 do […]

  today24/01/2022 57

  0%