play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Predstavljena bojanka „Dvorci i palače Varaždinske županije“

Princeze, prinčevi i vitezovi zavladali su danas u Dječjem vrtiću „Tratinčica“ u Varaždinskim Toplicama prilikom predstavljanja bojanke „Dvorci i palače Varaždinske županije“. Njeno predstavljanje dio je manifestacije „Dani europske baštine 2022. godine u Hrvatskoj“. Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec istaknula je kako Varaždinska županija kontinuirano izrađuje promotivne materijale za djecu, a ovo je prvi materijal s temom kulturne baštine.

Ovo je način na koji želimo najmlađima približiti kulturnu baštinu Varaždinske županije u kojoj imamo više od 300 kulturnih dobara. Ova bojanka obuhvaća 19 dvoraca i 14 palača. Vjerujemo da ćemo na prihvatljiv, zanimljiv i edukativan našim najmlađim stanovnicima približiti naša kulturna dobra te u njima probuditi interes da sa svojim odgojiteljima ili roditeljima posjete naše dvorce i palače – izjavila je zamjenica Silvija Zagorec naglasivši kako je bojanka tiskana u 800 primjeraka te će biti podijeljena dječjim vrtićima diljem Varaždinske županije.

Bojanku je ilustrirala Mateja Rusak, jedna od mentorica u Centru izvrsnosti za likovnu umjetnost koja je naglasila kako je bilo zanimljivo raditi na ovakvoj vrsti bojanke.

Vjerujem da će i roditeljima koji možda nisu znali ni za pola tih dvoraca i palača, a koji se nalaze u gradu i županiji bojanka biti inspiracija za otići s djecom i istražiti te dvorce i palače. Uz svaki taj dvorac i palaču postoji priča koja se nalazi na stranicama Varaždinske županije i županijske Turističke zajednice– rekla je Mateja Rusak.

Savjetnica za kulturu u Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Sandra Malenica objasnila je kako su bojanke izrađene u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Varaždinu Ministarstva kulture i medija, a posebno u suradnji sa stručnom suradnicom na bojanki Ivanačicom Pehardom i pročelnicom Konzervatsorskog odjela u Varaždinu za područje Varaždinske i Međimurske županije dr.sc. Vesnom Pascuttini Juraga.

Osim 800 primjeraka u tiskanom izdanju, bojanka će biti dostupna i u PDF formatu. Ujedno font bojanke prilagođen je i osobama koje imaju poteškoće u čitanju.

Time smo željeli dati mašti na volju djeci, odgojiteljima i roditeljima, koji mogu slikovnicu možda staviti na veći papir, printati, izrezati i igrati se. Ujedno na prvoj stranici slikovnice nalazi se i nekoliko QR kodova za one koji žele znati više o povijesti dvoraca i palača, o tome gdje se nalaze i druge informacije – objasnila je Sandra Malenica.

Zadovoljstvo nije krila ni ravnateljica Dječjeg vrtića „Tratinčica“ Linda Novačić koja je rekla kako je bojanka pobudila veliki interes kod djece.

Ovim projektom otvorila se i neka nova priča u kojoj djeca imaju prilike naučiti nešto novo, izrađivati, razgovarati o tome sa svojim roditeljima i jedva čekaju priliku da prezentiraju ono što su do sada naučili. Tako su uz priču o dvorcima počeli izrađivati krune za prinčeve i princeze, odjeću za princeze, dvorce. Stoga je ovo jedna odlična priča – naglasila je ravnateljica Novačić.

 

Predstavljanju bojanke prisustvovale su direktorica TZ Varaždinskih Toplica Lana Husnjak i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

Djeca su već i prije ove bojanke napravili jednu slikovnicu pa je ova nova bojanka samo nadogradnja i poticaj da se kroz učenje o našoj povijesti i nadalje razvija njihova mašta.  Upravo bojajući dvorce upoznati će se s ljepotama i povijesnim vrednotama Varaždinske županije koje će imati i prilike posjetiti uživo – rekla je gradonačelnica Ratković.

Svi zainteresirani vrtići svoje zahtjeve za bojankom mogu uputiti i na mail adresu: kultura@vzz.hr.

 

Inače, predstavljanje bojanke prijavljeno je na poziv Ministarstva kulture i medija, a vezano je uz obilježavanje manifestacije „Dani europske baštine 2022. godine u Hrvatskoj“. Dane europske baštine zajednički organiziraju Europska unija i Vijeće Europe, koje ih je pokrenulo 1985 godine. Riječ je o jednom od najraširenijih participativnih kulturnih događanja u Europi. Njome se želi proslaviti kulturna baština svih europskih zemalja, regija, gradova i manjih sredina. Ovogodišnje izdanje obilježava se u 50 zemalja potpisnica Europske kulturne konvencije pod zajedničkim naslovom „Održivost baštine“, a programi u Hrvatskoj održavaju se tijekom rujna i listopada.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Medicinska škola Varaždin završila projekt vrijedan gotovo 4 milijuna eura

  "Mi smo znali gdje smo i što želimo, a željeli smo upravo ovakvu školu, odnosno centar koji je rađen na promišljanjima kakve su fizičke, ali i emocionalne potrebe naših učenika, nastavnika i svih dionika života i rada u našoj školi i to smo ostvarili" – rekla je ravnateljica Medicinske škole Varaždin mr. sc. Mirjana Grabar Kruljac na završnoj konferenciji projekta „Rekonstrukcija i dogradnja Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri […]

  today08/12/2023 7

  0%