play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Predstavljena bojanka „Dvorci i palače Varaždinske županije“

Princeze, prinčevi i vitezovi zavladali su danas u Dječjem vrtiću „Tratinčica“ u Varaždinskim Toplicama prilikom predstavljanja bojanke „Dvorci i palače Varaždinske županije“. Njeno predstavljanje dio je manifestacije „Dani europske baštine 2022. godine u Hrvatskoj“. Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec istaknula je kako Varaždinska županija kontinuirano izrađuje promotivne materijale za djecu, a ovo je prvi materijal s temom kulturne baštine.

Ovo je način na koji želimo najmlađima približiti kulturnu baštinu Varaždinske županije u kojoj imamo više od 300 kulturnih dobara. Ova bojanka obuhvaća 19 dvoraca i 14 palača. Vjerujemo da ćemo na prihvatljiv, zanimljiv i edukativan našim najmlađim stanovnicima približiti naša kulturna dobra te u njima probuditi interes da sa svojim odgojiteljima ili roditeljima posjete naše dvorce i palače – izjavila je zamjenica Silvija Zagorec naglasivši kako je bojanka tiskana u 800 primjeraka te će biti podijeljena dječjim vrtićima diljem Varaždinske županije.

Bojanku je ilustrirala Mateja Rusak, jedna od mentorica u Centru izvrsnosti za likovnu umjetnost koja je naglasila kako je bilo zanimljivo raditi na ovakvoj vrsti bojanke.

Vjerujem da će i roditeljima koji možda nisu znali ni za pola tih dvoraca i palača, a koji se nalaze u gradu i županiji bojanka biti inspiracija za otići s djecom i istražiti te dvorce i palače. Uz svaki taj dvorac i palaču postoji priča koja se nalazi na stranicama Varaždinske županije i županijske Turističke zajednice– rekla je Mateja Rusak.

Savjetnica za kulturu u Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Sandra Malenica objasnila je kako su bojanke izrađene u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Varaždinu Ministarstva kulture i medija, a posebno u suradnji sa stručnom suradnicom na bojanki Ivanačicom Pehardom i pročelnicom Konzervatsorskog odjela u Varaždinu za područje Varaždinske i Međimurske županije dr.sc. Vesnom Pascuttini Juraga.

Osim 800 primjeraka u tiskanom izdanju, bojanka će biti dostupna i u PDF formatu. Ujedno font bojanke prilagođen je i osobama koje imaju poteškoće u čitanju.

Time smo željeli dati mašti na volju djeci, odgojiteljima i roditeljima, koji mogu slikovnicu možda staviti na veći papir, printati, izrezati i igrati se. Ujedno na prvoj stranici slikovnice nalazi se i nekoliko QR kodova za one koji žele znati više o povijesti dvoraca i palača, o tome gdje se nalaze i druge informacije – objasnila je Sandra Malenica.

Zadovoljstvo nije krila ni ravnateljica Dječjeg vrtića „Tratinčica“ Linda Novačić koja je rekla kako je bojanka pobudila veliki interes kod djece.

Ovim projektom otvorila se i neka nova priča u kojoj djeca imaju prilike naučiti nešto novo, izrađivati, razgovarati o tome sa svojim roditeljima i jedva čekaju priliku da prezentiraju ono što su do sada naučili. Tako su uz priču o dvorcima počeli izrađivati krune za prinčeve i princeze, odjeću za princeze, dvorce. Stoga je ovo jedna odlična priča – naglasila je ravnateljica Novačić.

 

Predstavljanju bojanke prisustvovale su direktorica TZ Varaždinskih Toplica Lana Husnjak i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

Djeca su već i prije ove bojanke napravili jednu slikovnicu pa je ova nova bojanka samo nadogradnja i poticaj da se kroz učenje o našoj povijesti i nadalje razvija njihova mašta.  Upravo bojajući dvorce upoznati će se s ljepotama i povijesnim vrednotama Varaždinske županije koje će imati i prilike posjetiti uživo – rekla je gradonačelnica Ratković.

Svi zainteresirani vrtići svoje zahtjeve za bojankom mogu uputiti i na mail adresu: kultura@vzz.hr.

 

Inače, predstavljanje bojanke prijavljeno je na poziv Ministarstva kulture i medija, a vezano je uz obilježavanje manifestacije „Dani europske baštine 2022. godine u Hrvatskoj“. Dane europske baštine zajednički organiziraju Europska unija i Vijeće Europe, koje ih je pokrenulo 1985 godine. Riječ je o jednom od najraširenijih participativnih kulturnih događanja u Europi. Njome se želi proslaviti kulturna baština svih europskih zemalja, regija, gradova i manjih sredina. Ovogodišnje izdanje obilježava se u 50 zemalja potpisnica Europske kulturne konvencije pod zajedničkim naslovom „Održivost baštine“, a programi u Hrvatskoj održavaju se tijekom rujna i listopada.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Više od 18 tisuća eura za projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”

  Digitalizacija rada gradske uprave te razvoj smart city koncepta, među prioritetima su brojnih jedinica lokalne samouprave, stoga je i osmišljen projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”. Potvrda da je osmišljen i pripremljen dobro je odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sufinancira ovaj projekt vrijedan gotovo 46 tisuća eura, a ugovor o sufinaciranju gradonačelniku Siniši Jenkaču u četvrtak su uručili ministrica zaštite okoliša i […]

  today19/07/2024 8

  0%