play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Predstavljen projekt solarna mapa grada Varaždina

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj i ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever Ivan Šimić u četvrtak su predstavili projekt Solarna mapa grada Varaždina. Na predstavljanju su nazočili i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković te pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Grada Varaždina Goranka Grgić. Grad Varaždin je u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Sjever izradio web platformu s mapom solarnog potencijala grada Varaždina.

„Napravljena je mapa solarnog potencijala za svaki stambeni objekt u gradu Varaždinu. Grad će se uključiti i u sufinanciranje ugradnje solarnih panela u dijelu izrade projektne dokumentacije koju naši sugrađani moraju priložiti da ih još više potaknemo na ugradnju zelene energije i da budemo zaista zeleno osviješteni grad. Svaki naš sugrađanin može posjetiti web stranicu na kojoj se nalazi aplikacija, može vidjeti koju uštedu bi ostvario kroz određeno razdoblje i koliki će mu biti trošak investicije. Nakon što Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša raspiše natječaj na kojem će naši sugrađani moći ostvariti 40 posto sufinanciranja za ugradnju solarnih panela, Grad Varaždin će građanima dodatno sufinancirati izradu projektne dokumentacije. Danas kad strahovito rastu cijene energenata, ovo je jedan od načina na koji možemo zaštititi standard naših građana.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Ravnatelj REA Sjever Ivan Šimić kazao je kako je ovo jedan od rezultata europskog projekta koji je krenuo prije nekoliko godina. „Grad Varaždin nam je partner na ovom europskom projektu koji je bio inicijalno usmjeren na ozelenjavanje socijalnih stanova. Tada smo prepoznali energetsko siromaštvo kao jedan od većih problema. Želimo pokrenuti investicije kod građana i pojačati investicijski ciklus nakon pandemijske krize, ali i pokušati pomoći građanima u plaćanju računa.“ – rekao je Šimić.

Pilot projekt koji je sufinanciran sredstvima Europske Unije u okviru projekta Social Green iz programa Interreg Europe, omogućava građanima stjecanje osnovnih informacija o solarnom potencijalu krovova vlastitih objekata. To znači da građani pomoću platforme, za svoj objekt dobivaju okvirni izračun preporučene snage elektrane, investicijskih troškova, uštede energije i emisija CO2 te najvažnije, isplativosti investiranja u solarnu elektranu. Važno je naglasiti da ovo rješenje pokriva gotovo sve objekte na području grada i svih 9 prigradskih naselja.

Uz to, mapa je prilagođena korisnicima, jednostavna za korištenje i pruža informacije vezane uz sve korake koje trebaju proći na putu do solarne elektrane. Građani mogu od stručnjaka REA Sjever dobiti i detaljnije informacije postavljanjem upita putem kontaktnog obrasca.

Stručnjaci REA Sjever, građanima Varaždina već više godina pružaju uslugu besplatnog savjetovanja u pripremi projekata energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada, kao i podršku prilikom prijave na javne pozive za sufinanciranje projekata, uključujući i dio prijave za izgradnju solarnih elektrana. Zbog toga je i ova platforma već prilagođena tako da pruža i izračun isplativosti solarnih elektrana uz 40%-tno sufinanciranje od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt Social Green usmjeren je prema razvoju i unapređenju instrumenata politika s ciljem ublažavanja energetskog siromaštva i posljedica pandemije COVID-19 tako što će povećati energetsku neovisnost i umanjiti troškove energenata.

Solarnu mapu građani mogu pronaći na adresi http://www.solarnamapa.hr/grad-varazdin.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Edukacijske radionice uz izložbu Erik/a – vunasti nosorog

  Tijekom održavanja Špancirfesta Gradski muzej Varaždin u palači Herzer od 23. do 27. kolovoza svaki dan od 10.00 do 11.30 sati organizira edukacijske radionice za djecu uz izložbu "Erik/a – vunasti nosorog“, kojima će se najmlađa publika imati prilike upoznati s čarima arheologije i paleontologije. Radionica „Erikologija“ održava se dnevno od 23. do 26. kolovoza, a namijenjena je djeci u dobi od 6 do 10 godina. Na toj radionici, koju […]

  today18/08/2021 68

  0%